Özgürlük, Pozitif Özgürlük,Negatif Özgürlük, İfade Özgürlüğü, Düşünce Özgürlüğü nedir

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Özgürlük nedir ?
Pozitif Özgürlük
Negatif Özgürlük
İfade Özgürlüğü
Düşünce Özgürlüğü
Özgürlük Üzerine Özlü Sözler

Özgürlük nedir ?
1.Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî.

2.Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet.
Kimine göre ise sadece tercih hakkıdır.

Pozitif Özgürlük
Kişinin kendi hayatını belirleyebilecek durumda olması. örnek olarak alkolik biri verilebilir. kişi içki içebilme yönünden negatif özgürlüğe sahiptir, engellenmemiştir.Fakat alkolik olursa pozitif özgürlükten yoksun kalır, kendini belirleyebilecek bir durumda değildir.

Basit bir örnek : Asgari ücretle geçinen dört çocuklu fakir bir işçi için Seyahat Özgürlüğü nün hiç bir anlamı yoktur. Çünkü seyahat edebilecek kadar fazla parası yoktur.

Bu anlamda pozitif özgürlük fırsatlarda ve şartlarda özgürlük değil Sonuçlarda Özgürlük tür.

Negatif Özgürlük
Felsefi olarak negatif özgürlük kavramı, bireyin başkaların otoritesine maruz kalmadan özgür olması anlamına gelir. Bu negatif anlayışta, kişinin, etkinliğini kimse tarafından karışılmadan özgürce gerçekleştirebileceği düşünülür. Örneğin Thomas Hobbes'a göre, "özgür bir adam iradesi dahilindeki yapacaklarına mani olunmayan kişidir." Negatif özgürlük ile pozitif özgürlük arasındaki fark, Isaiah Berlin tarafından, "Two Concepts of Liberty" isimli konferansında belirtilmiştir. Berline göre, bu fark politik gelenekte iyice yerleşmiştir: negatif özgürlük tanımı, en belirgin olarak İngiliz politik filozoflarca (örneğin, Locke, Hobbes ve Smith) ilişkilidir; bunun karşılığında pozitif özgürlik ise, Hegel, Rousseau, Herder ve Marx gibi kıtasal Avrupa düşü Negatif özgürlük konsepti, bir kaç dikkat çekici unsura sahiptir. Birincisi, negatif özgürlük bir tür özgürlük alanı (yasaların yokluğunda) tanımlar. Berlin'in kelimeleriyle, "negatif anlamı ile özgürlük, 'Öznenin kişi ya da kişi grubu yapabileceği veya olabileceği şeyi diğer kişilerin müdahalesi olmadan yapabilmesi veya olabilmesi için bulunması gereken bölge nedir' sorusunun cevabını içerir." Bazı filozoflar bu alanın bazı şartlarıyla uyuşmasalar da, kişinin başkası tarafından engellenmemesi ile ilgili ana noktasına katılırlar. İkincisi, negatif özgürlük dahilindeki kısıtlama, doğal ya da kapasite yetersizliği gibi sebeplerle değil, kişi veya kişilerce empoze ettirilir. Helvetius, bunu açıkça ifade etmiştir: "Özgür adam demirler içinde değildir, herhangi bir amaca tutsak edilmemiştir, cezalandırılma korkusu içindeki bir köle gibi yaşatılmaz bir kartal gibi uçmasını engelleyen ya da bir balina gibi yüzmesini engelleyen şey özgürlüğünün kısıtlanması olmamalıdır." Pozitif ve negatif özgürlük ikilemi, sosyalizm, sosyal demokrasi, liberteryen sosyalizm ve marksizm yandaşı filozoflarca sahte bulunur. Kimilerine göre pozitif ve negatif özgürlük, uygulamada ayırt edilemez, kimisine göre ise bir özgürlük türü diğerinden bağımsız olarak var olamaz. Genel bir kanı ise negatif özgürlüğün korunması için hükümetin veya toplumun pozitif hareketler yapması, aksi takdirde bireylerin birbirlerinin özgürlüğünü almasının engellenemeyeceği yönündedir.

İfade Özgürlüğü
İfade özgürlüğü (ya da konuşma özgürlüğü) Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ilan edilen, birçok ülke tarafından kabul edilen bir haktır.

Elbette ülkeden ülkeye bu hak daha değişik uygulanabilir. Devletlerin otoritesinde yaşayan ülkelerde o devletin sansürleri uygulanabilir. Ancak liberal demokrasilerde de sansür değişik formlarda bulunabilir. (Nefret sözcükleri, müstehcenlik, v. b.)

Bunun akabinde gelen açıklayıcı "International Covenant on Civil and Political Rights" (Medeni ve Siyasi Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşme) 19'uncu maddeyi şöyle açıklar:
1.Herkes engel olmaksızın fikirlere sahip olmalıdır.
2.Herkesin ifade özgürlüğü hakkı olmalıdır; bu hak, her türlü bilgi ve fikirleri sınır olmaksızın, sözlü, yazılı, basılmış, sanat veyahutta herhangi dilediği bir medya ortamıyla öğrenme, alma ve verme hakkıdır.

3.2'inci bölümdeki haklar özel haklar ve sorumluluklar getirir. Bu doğrultuda bazı limitler kanunlar tarafıyla uygulanabilir:
a) Başkalarının haklarına ve şöhretine saygı;
b) Ulusal güvenlik, halk düzeni, veyahutta halk sağlığı ve huzuru.

20'inci madde de; şiddet propagandalarını yasaklar. 19'uncu maddenin üçüncü bölümünde belirtilen iki bend, gerek monarşik, gerek militarist, gerek muhafazakar rejimlerin talepleri doğrultusunda eklenilmiştir.

Ülkemizin İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi tercümesinin 19'uncu maddesi şöyle der:

"Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malümat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir."

Düşünce Özgürlüğü
En genel tanımıyla düşünce özgürlüğü, kişinin hiç bir engele maruz kalmadan bilgi edinmesi, edindiği bilgiler sonucu bir kanaate varması ve kendi düşünceleri sebebiyle kınanmaması, düşüncelerini yayabilmesi olarak nitelendirilebilir. Görüldüğü gibi düşünce özgürlüğü, bilgi edinme, kaanat, ve ifade özgürlüklerini içinde de barındırmaktadır. Her özgürlüğün bir sınırı olduğu gibi düşünce özgürlüğünün de bir sınırı vardır.

Düşünce Özgürlüğü Nedir
'Düşünce Özgürlüğü, demokrasinin temel ilkesidir. İnsan haklarına ilişkin bütün belgelerde ilk sırada vurgulanmıştır. ////Kimsenin müdahalesi olmadan her fert istediğini düşünme hakkına sahiptir\\\\ ve bu hakkın korunması gerektiğine, düşünce özgürlüğünün kimseye duyurulmadan sadece beyinde kalan bir soyut işlem değil, açıklama, ifade, tartışma, yayınlama özgürlüğünü de beraberinde getirdiğine dair açık toplumlarda bir temel uzlaşma ilkesi olmuştur.

Her çeşit bilgi ve fikir, ülke sınırlarına bağlı olmaksızın, sözle veya yazıyla iletmeyi içererek, her kategoride, fikirde ve sanatta, araştırma ve elde etmede özgürdür.

Hukuk metinleri, devlet biçimlerinin kısıtlamaları, baştaki bu temel ilkeleri kabul ettikten sonra, ancak diye başlayan metinler içermektedir. Ancak, diye başlayan metinlerde, düşünce özgürlüğünün kısıtlanması ve sınırlandırılması, yasaklar, ihlaller, suç ve cezalar yer almaktadır. Bunlar genellikle Batı toplumlarında kaldırılmıştır. Konuşma, örgütlenme ve basın özgürlüğü başlıkları altında Batı'da kısıtlamalar yoktur.

Kimi toplumsal olaylar, terörizmin yıkıcı sonuçları, Batı'da ve Doğu'da düşünce özgürlüğünün yasallık ve meşruluk sınırlarını yeniden düşünmeye itmiştir. Toplumların hepsi aynı sisteme sahip değildir. Toplumlararası ve kültürlerarasında düşünce özgürlüğü ayrılıkları bulunmaktadır. Batı'da genel olarak sistemi devirmeyi amaçlamış örneğin proletarya diktatörlüğü görüşlerinin düşünce özgürlüğü içinde mütalaa edilmesine karşın, Doğu toplumlarında çoğulculuk sınırlı özgürlükler içinde savunulmaktadır. Bazı toplumlarda tek boyutluluk hakim olduğundan, resmi görüşler dışında hiçbir görüşün özgürlüğü bulunmamaktadır.ama belkide bulunmaktadır

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tanımıyla Düşünce Özgürlüğü

1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, aleni veya özel olarak ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak sureti ile dinine veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.

2. Dinini veya inançlarını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin kamu düzeni, sağlığı veya ahlakının ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda gerekli önlem olarak ve yasa ile sınırlanabilir

Düşünce özgürlüğü bu madde ile koruma altına alınmıştır.. Düşünce özgürlüğü yüzyıllardır tartışılan konuların başında gelmektedir. Düşünce dışarıya vurmadıkça mutlak koruma altındadır. Düşünce özgürlüğü ile düşünceyi açıklama yani ifade özgürlüğü arasında ayrım yapılamayacağı çoğunlukla kabul edilmiş bir görüştür. Kişinin iç dünyasını ilgilendiren ve dışarı vurulmayan düşünce hiçbir sistemde cezalandırılmamıştır. Düşünce özgürlüğü bu nedenle ifade özgürlüğü başlığı altında incelenmiştir.

Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü, AİHSnin 9. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre ;herkes, düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel biçimde ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapma suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.

Din veya inancının açıklama özgürlüğü ancak kamu güvenliğinin, kamu düzeninin, genel sağlığın veya ahlakın ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin koruması için demokratik bir toplumda zorunlu önlemlerle ve yasayla sınırlanabilir. Bu şekilde 9. madde düşünce, din ve vicdan özgürlüğünü birbirinden ayırarak her birisini güvence altına almıştır. 2. fıkrası din ve inancını açıklamamaya zorlanmama yasağı düzenlenmiştir.

Türk Mevzuatında Düşünce Vicdan ve Din Özgürlüğü
Din ve vicdan özgürlüğü Anayasanın 24. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14. madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır. Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz hükmü bulunmaktadır. Bu düzenleme genel hatları ile Avrupa normlarına uygundur. Ancak, din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır hükmü Avrupa normlarına uygun değildir. İnanç özgürlüğü kapsamında taraf devletlerin halkına ve gençliğine dini yönden herhangi bir etki ya da yönlendirme yapmama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu bağlamda zorunlu din bilgisi dersi bulunan okullarda bu eğitimden ayrık tutulma olanağının verilmemesi sözleşmeye aykırıdır. Bu konuda AİHM Lena ve Anna- Nina kararında zorunlu din bilgisi dersi bulunan okullarda bu eğitimden ayrık tutulma olanağının verilmemesini ihlal olarak kabul etmiştir (Tezcan; Erdem; Sancakdar, 2004, 249 ).
Düşünce özgürlüğü Anayasanın 25. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede düşünce özgürlüğü, Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz şeklinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme Avrupa normlarına uygundur.
 
(Derleyen: Prof.Dr.Coşkun Can Aktan)'

"Özgür doğan insan her yerde zincire vurulmuştur." Jean Jacques Roussaeu

"Her insan iki hakka sahip olarak dünyaya gelir. Birincisi, başka insanların üzerinde hiç bir gücünün sözkonusu olmayacağı özgürlük hakkıdır, İkincisi ise, mülkiyet hakkıdır." John Locke

"Bütün insanlar eşit yaratılmışlardır. Yaradanları tarafından vazgeçilmez haklara sahip kılınmışlardır. Bu haklar; yaşam, özgürlük ve mutluluğa ulaşma hakkıdır." Thomas Jefferson

"İnsan doğası gereği baskıya karşı gelir." (İnsita hominibus natura violentia resistere." Tacitus


"Doğa bizim anamızdır.'' (Natura genetrix.) Latin Atasözü


!Tüm insanlarda özgürlük sevgisi doğuştan vardır." Dionysius of Halicarnassus


"Özgürlük için hepimiz hukukun kölesiyiz." Cicero

''Devlet yönetiminin amacı özgürlüktür." Benedictus de Spinoza

"Gerçi bir takım buyruklara göre hareket etmek, bir anlamda özgürlüğü ortadan kaldırır, ama bundan dolayı insanı köle yapmaz, her şey hareketin amacına bağlıdır. Eğer hareketin amacı, kişinin çıkarını değil de devletin yararını sağlamak ise, bu hareketi yapan kişi gerçekten köledir ve kendisine hiç bir faydası dokunmaz; ama yöneticinin değil de tüm halkın dileklerinin en üstün yasa sayıldığı devletlerde itaat etmek, insanı kendine hiç bir yararı olmayan bir köle değil, bir uyruk yapar.” Benedictus de Spinoza

"Devletin gücüne neden boyun eğmem gerekiyor diye sormak, aslında yaşamanın karmaşık kurumlar bütünü tarafından düzenlenmesine neden izin vermem gerekiyor diye sormaktır. Bu kurumlar olmadan ne 'benîm' diyebileceğim bir yaşamım olurdu, ne de benden yapılması istenen şeyler için haklı bir açıklama bulabilirdim." Thomas Hill Green

"Ne mümkün zulm ile bidad ile imha-i hürriyet." Namık Kemal

"Hiç kimse bir başkasının efendisi ya da kölesi değildir." John Hospers

"Özgürlükten, kişiliğin otoriteye üstün gelmesini anlıyorum." Benjamin Constant

"Aşırı özgürlük, gerek devlette ve gerekse bireylerde köleliğe dönüşür." Eflatun

"Özgürlük bile, sahip olmak için sınırlandırılmalıdır:' Edmund Burke

"Özgürlük istenilen şeyi yapabilme serbestliğidir." John Locke

"Özgürlük, istek doğrultusunda bir eylemde bulunma ya da bulunmama gücünü ifade eder." David Hume

"Düşüncenin, isteğin ve iradenin olmadığı yerde özgürlük olmaz; fakat özgürlüğün olmadığı yerde düşünce, istek ve irade sözkonusu olabilir." John Locke

''Anayasal bir ilke olarak bireyin özgürlüğü şu formül ile ifade edilebilir; Hiç kimse benim mutluluğumun kendi anlayışına göre olması konusunda beni zorlayamaz, herkes kendi mutluluğunu başkalarının özgüllüğünü sınırlamadığı ölçüde dilediği şekilde seçer." Immanuel Kant

"'Hiç kimsenin benim haklarım ve özgürlüklerim üzerinde; benim de başkalarının özgürlükleri üzerinde hakkım yoktur." Richard Overton

"Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve çöküntü vardır. Her ilerlemenin ve her kuruluşun anası özgürlüktür." Mustafa Kemal Atatürk

"Söylediklerini onaylamıyorum, fakat ölümüne de olsa, konuşma hakkını savunacağım." Voltaire


"Ayaklanma pranga vurabilirsiniz, fakat inancıma vuramazsınız. Zeus bile beni mağlup edemez." Epiktetus

"Vücudum köle olsa da düşüncelerim özgürdür." Sopheclus


Bir kimsenin düşüncesini açıklayamaması köleliktir." Euripides

"Amerika Birleşik Devletleri'nde devlet yetkisi ve gözetimi dışında bir kitabın satılıp satılamayacağı bana soruldu... Hangi kitabın satılacağına ya da hangi kitabı satın alacağımıza ilişkin bir sansüre mi tabi olacağız? .. Kimin ayağının kesileceği ve kimin ayağının uzatılacağı için kimin ayağını ölçü olarak alacağız?" Thomas Jefferson

"Şarkıyı değil, ancak bir şarkıcıyı kafese koyabilirsiniz." Franklin D. Roosevelt

"Her insan özgürdür; mahkemelere başvurmak ve kasaba toplantılarına katılmaktan men edilemeyecektir; konuşması ve yazması engellenmeyecektir." Massachusetts Püritanları Özgürlük Bildirgesi, 1641

"Herkesin düşüncesini serbestçe ifade etme hakkı vardır."
İnsan Haklarını ve Temel Özgürlüklerini Korumaya Dair Sözleşme (Md.10)


Modem medeniyetin en önemli zaferlerinden birisi şüphesiz vicdan ve ibadet özgürlüğüdür." Camillo Di Cavour

"Hiç bir özel şahıs herhangi bir şekilde başka bir şahsın başka bir kiliseye ya da dine mensup olmasını yargılama hakkına sahip değildir. İnsanın bir dine mensup olma hakkı kendisine aittir. Hiristiyan olması için, kimse şiddete ve tacize maruz bırakılamaz." John Locke

"Hiç kimse bir kilisenin mensubu olarak doğmamıştır... Hiç bir insan doğası itibariyle herhangi bir kilise ya da mezhebe bağımlı değildir. İnsan kilisede çalışmanın ya da ibadet etmenin Tanrı tarafından kabul gördüğüne inandığı için gönüllü olarak kilise topluluğuna katılır." John Locke

"Hiç kimse inançları nedeniyle, tedirgin edilmemelidir; meğer ki, bu inançların açıklanması, yasayla kurulan kamu düzenini bozmuş olsun." Fransa İnsan ve Yurttaş Haklan Bildirisi (Md. 10)

"1. Herkesin düşünce, din ve vicdan özgürlüğü hakkı vardır. Bu hak, bir dini ya da dilediği bir inancı benimseme ve din ya da inancını tek başına ya da topluca, açık ya da özel olarak ibadet, gözetme, uygulama ve öğretme biçiminde açıklama özgülüğünü de içerir.

2. Hiç kimseye, bir dini ya da dilediği bir inancı benimseme özgürlüğünü zedeleyecek şekilde baskıda bulunulamaz.


3. Bir kimsenin din ya da inançlarını açığa vurma özgürlüğü, ancak yasayla öngörülen ve kamu güvenliği, kamu düzeni, kamu sağlığı, genel ahlak ya da başkalarının temel hak ve özgürlüklerini korumak için gereken sınırlamalara bağlı olabilir."
Din ve İnanca Dayalı Her Türlü Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılığın Kaldırılması Bildirisi. 1981. (Mel. 1.)

"Basın özgürlüğü, tüm sivil, politik ve dini hakların koruyucusudur." Junius

"Düşüncelerin ve inançların serbest iletimi insanın en değerli haklarındandır. Bu nedenle yurttaş serbestçe konuşabilir, yazabilir ve yayınlayabilir, ancak bu özgürlüğün yasada belirlenen kötüye kulanılması hallerinden sorumlu olur." Fransa İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi (Md. 11)

"Özgülüğün en güçlü kalelerinden birisi de basın özgürlüğüdür; despotik yönetimler dışında asla sınırlandırılamaz." Virgînia İnsan Haklan Bildirisi

"Serbest basın, şüphesiz iyi ya da kötü olabilir. Ancak serbestlik olmadan basın kesinlikle kötülükten başka bir şey olmayacaktır."
Albert Camus

"Basın özgürlüğünü koruyan yasalar vardır; ancak halkı basının istismar ve suiistimalinden önleyen yasalar genellikle mevcut değildir." Mark Twain

"Basın tarafından yapılan istismar ve suiistimal ile basının istediği şekilde yayın yapması arasında açık bir çizgi çizmek oldukça güçtür... Bu nedenle basını devletin denetimine almaktansa serbest bırakarak onu halkın değer yargılarına teslim etmek daha doğrudur."' Thomas Jefferson

" Seçimlerin olmadığı yerde kölelik başlar" Demophilus {George Bryan?)

İnsanoğlunun doğal hakları üzerine kurulu olan bir devletin ilk ilkesi seçim özgürlüğüdür. Seçimin olmadığı yerde özgürlük olmaz." Demophilus {George Bryan?)

Seçim hakkı anayasanın temelidir." Junius

"Özgürlük nedir? Özgürlük, seçme hakkının olması demektir. İnsanın kendisi için alternatif tercihleri yaratabilme hakkıdır. Tercih özgürlüğü olmadan insan özgür değildir." Archibald Mac Leish

"Özgürlük bir bireyin devlet yönetiminde temsilcilerini seçmek ve dilekçe vermek suretiyle isteklerini bildirmek haklarını içerir." Benjamin Constant


"Seçim özgürlüğü ile, vatandaşların seçim konusunda serbest olmalarını ve devletin kendi isteğini ve kimin seçileceğini dikte ettirmemesini ifade etmek istiyorum." Adolphe Thiers

"İngilizler özgür olduklarını düşünüyorlar; buna inanmak büyük bir hata ve yanılgıdır; insanlar sadece parlamento üyelerinin seçiminde özgürdürler; seçim tamamlanır tamamlanmaz insanlar köle durumuna düşerler." Jean Jacques Rousseau

"Köleliği her yerde görebilirsiniz.
Kölelik her toprakta yeşeren bir yabani ottur."
Edmund Burke

"Şimdi ayrımcılığın karanlık ve metruk vadisinden kalkıp ırklar arasında adaletin yollarına koyulmanın zamanıdır." Martin Luther King Jr.

"Kadınlar hiç bir ayrım gözetilmeksizin, erkeklerle eşit koşullar altında bütün seçimlerde oy kullanmaya sahip olacaklardır." Kadınların Siyasal Haklarına İlişkin Sözleşme {Md. 1.)

"Biz negrolar, haklarımız hakkında konuşuyoruz. Bizler dünyanın dört ucunun değişik renkte insanlardan oluştuğunu gururla söylüyoruz. Bizim amacımız beyazlan mağlup etmek ya da onları kötülemek değildir. Siyahların üstünlüğünü savunanlar olarak görülmemeliyiz. Tanrı, siyah, kahverengi ya da sarı insanların özgürlüğünü değil, tüm insan ırklarının üstünlüğünü istiyor:' Martin Luther King Jr.

"Her eyalete yolcu taşıyan bütün demiryolu şirketleri, vagonlarından tüm beyaz ve renkli ırklara eşit, fakat ayrı oturma yerleri sağlayacaklardır." 10 Temmuz 1890 Los Angeles Yasası. No. 111

"Siyahlar olarak bizim de diğer insanlar gibi doğal ve vazgeçilmez haklara sahip olmamız gerekir.'
Massachusetts Köle Bildirgesi, 1777

"Her iki cinsiyet için de eşit işe eşit ücret sağlanmalı ve bu ilke güvence altına alınmalıdır" Emek Askerlerinin Anayasası (Md. XIII). 1878

"İnsanoğlunun tanhi erkeklerin, kadınlar üzerinde sahip olduğu ve kötüye kullandığı yetkilerin tarihidir. Erkekler kadınlar üzerinde bir eşya gibi mutlak tiranlığa sahip olmuşlardır."
Senaca Falls Kadınlar Bildirgesi. 1848

Toplum erkeklerin daha üstün hizmetlere layık oldukları için mi, yetenekli bir kadının çalışmasını reddediyor? Tüm insanların sahip oldukları eşit hakları gözardı ederek kadınların kendi tecrübelerine göre istedikleri işte çalışmalarını engellememiz doğru mu?"
John Stuart Mili


Tüm insanlar doğuştan özgür ve bağımsızdırlar. Doğar doğmaz edindikleri belli bazı haklan vardır; siyasal bir topluluk kurdukları zaman, hiç bir anlaşmayla gelecek nesilleri bu haklardan yoksun bırakamaz, onları bu haklardan vazgeçmeleri için zorlayamazlar; yaşama ve özgürlük haklarıyla, mülk edinme ve sahip olma, mutluluk ve güvenlik arama ve kazanma olanağı da bunlar arasındadır." Virginia İnsan Hakları Bildirgesi (Md.1.)

"Tüm insanlar eşit yaratılmışlardır. Yaradanları tarafından bağışlanmış belli bazı vazgeçilmez haklara sahiptirler; yaşam, özgürlük ve mutluluğa erişme hakları da bunlar arasındadır." ABD Bağımsızlık Bildirisi

"İnsanlar haklar yönünden özgür ve eşit doğarlar ve yaşarlar. Her siyasal toplumun amacı, insanın doğal ve zamanaşımı ile kaybedilmeyen haklarını korumaktır. Bu haklar özgürlük, mülkiyet, güvenlik ve baskıya karşı direnmedir." Fransa İnsan ve Yurttaş Haklan Bildirisi

"Ekonomik özgürlük, siyasi özgürlüğü gerçekleştirmek için zaruridir." Milton Friedman


"Demokratik kurumlar ve ekonomik özgürlük, iktisadi ve siyasi gelişmeyi besler." Yeni Bir Avrupa İçin Paris Şartı 21 Kasım 1990

"Ekonomik özgürlük, toplumsal adalet ve çevreden sorumluluk, refah için kesinlikle
gereklidir. Piyasa ekonomisi için çabalayan ülkelerin, piyasa ekonomisine geçmekte gösterecekleri başarı, önemli ve hepimizin çıkarınadır. Bu, ortak amacımız olan daha yüksek bir düzeyde bir refahı paylaşmamızı olası kılacaktır." Yeni Bir Avrupa İçin Paris Şartı 21 Kasım 1990

"Sivil özgürlük, doğal özgürlük demektir. Sivil özgürlük, ancak sivil toplum tarafından güven altına alınabilir." Alexander Hamilton

"Ekonomik haklar kaçınılmaz olarak devletin gücünü artırır.” Michael Novak

"Mülkiyet insanın temel haklarından birisidir.'' John Adams

"Bütün insanlar eşit yaratılmışlardır ve vazgeçilmez yaşam, özgürlük ve mülkiyet hakkına sahiptirler." George Mason
 
Geri
Top