Taburcu olmak
Birinci dünya savaşıyla başlayan, milli mücadeleyle devam eden harp yıllarında cephedeki doktorlar, yaralanan askerleri tedavi eder, iyileştiklerinde onları tekrar savaşsınlar diye taburlarına gönderir. "
Taburcu olmak" deyimi buradan gelir.
Kurtlar sofrası
Eğer bir kurt sürüsü avlanamaz aç kalırsa hepsi bir araya toplanıp bir daire oluşturur ve içlerinden zayıf olanı belirleyip öldürür ve yerler. "Kurtlar sofrası" deyimi buradan gelir.
Nalları dikmek
Atların dizlerinde bir tür kilit mekanizması vardır. Bu sebeple ayakta uyurken hiç enerji harcamazlar. Atlar öldüklerinde dizleri kitlenmiş haldeyse sırtüsü devrildiğinde bacakları havaya kalkmış halde durur. "
Nalları dikmek" deyimi buradan gelir.
Pabucu dama atılmak
Osmanlıda esnafı denetleyen lonca teşkilatı vardı. Eğer bir ayakkabı imal edilirken özen gösterilmez ve çabuk yıpranırsa çarıkçılar kethüdası hemen cezayı verir ve o esnafın pabuçlarını da dama atardı. Bugünkü gözden düşmek anlamındaki "
pabucu dama atılmak" deyimi buradan gelir.
Dolap çevirmek
Eski konaklarda haremlik selamlık olduğu için birbirinden hoşlanan konak çalışanları bu dolabı çevirerek gizlice haberleşirlerdi. "
Dolap çevirmek" deyimi günümüzde gizli işler yapmak anlamında bu sebeple kullanılır.
Ocağına incir ağacı dikmek
İncir bir yere yerleştiği zaman orayı sahiplenir ve kök salar. O kök ne kadar kesseniz de ölmez. Evin yakınlarına dikildiğinde kökleri eve zarar verir. "
Ocağına incir ağacı dikmek" deyimi buradan gelir.
Timsah gözyaşları
Timsahlar, avlarını yedikten sonra sinüslerinde sıkışan hava sonucu gözleri yaşarır ve gözyaşı dökerler. "
Timsah gözyaşları" ifadesi bu nedenle bir şeye üzülmeyip üzülmüş gibi yapan insanlar için kullanılır.
Dut yemiş bülbüle dönmek
Bülbüller dutu çık sever ve çok yiyen bülbül ishal olur, ötemez. "
Dut yemiş bülbüle dönmek" tabiri buradan gelir.