• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Papuda ( Börülce ) Yemeği

SizinSesiniz

~~Şimdi Susma Vakti~~
Özel üye
Papuda Trakya'da türkülere konu olmuş ( Bahçalarda börülce / Oynar gelin görümce ) börülcenin yöresel ismidir. Yörede fasulye üretimi yapılan yerlerde eskiye nazaran azalan miktarda da olsa tarımı yapılmaktadır. Özellikle Kırklareli civarında ( Ataköy, Kaynarca, Beypınar, Armutveren vb...) ile Edirne civarında ( Keşan ve İpsala-Meriç havzasındaki köylerde... ) yetişen lezzetli börülceleri bölge pazarlarında sorup bulabilirsiniz. Kırklareli ve Edirne mutfağında bu yemeğe rastlarız.

Börülce bitkileri taze olarak tüketilebildiği gibi fasulye gibi kurutularak kışlık olarak tüketilmesi daha yaygındır. Pişirilmesi sırasında fasulyeden farklı olarak, akşamdan ıslatmaya gerek yoktur. Bunun yerine kaynamaya bırakılan börülcelerin ilk kara suyu dökülerek kaynama suyu değiştirilir. Un ile kavrulması ve soğanların çiğden yemeğe dahil edilmesi Trakya mutfağına özgü yörsel özellikler taşıyan pişirme yöntemlerindendir. Mercimek yemeğindeki gibi daha kahverengiye çalan renklerdeki papuda yemeğinin suyu alışık olmayana çekici gelmeyebilir. Ayrıca börülce tanesinin göbek yeri siyah olduğu için bilmeyenler bunun börülcede bir bozulma olduğunu düşünebilir. Oysa bu börülcenin kendi özelliğidir. Tüm bunlara karşılık kolay hazırlanabilen lezzetli bir yemek olduğnu söylemek yerinde olur.

Malzemeler​

  • 1 Su bardağı papuda ( börülce )
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 1 Yemek kaşığı un
  • Sıvı yağ
Papuda ( Börülce ) Yemeği

Yapılışı​

  • Papudalar yıkanıp kara suyu çıkana kadar kaynatılır.
  • Süzülüp yeniden suyu tazelenerek ateşe alınıt.
  • Soğanlar çiğden küp küp kaynamakta olan papuda yemeğinin içine doğranır.
  • Papudalar yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
  • Ayrı bir tavada yağ ve un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
  • Kavrulan una salça eklenir.
  • Yemeğin suyundan birkaç kaşık su alınıp salça ve unun topaklaşmadan bir taşım göz göz olacak şekilde kaynaması sağlanır.
  • Tavadaki salça ve unla kıvamı bağlanmış sos papuda yemeğine ilave edilip altı kısılan ateşte birarada birkaç taşım kaynatılır.


Afiyet Olsun. :)
 
Geri
Top