Park Sensörü Nasıl Çalışır?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Otomobillerde kullanılan park sensörleri nasıl çalışır açıklıyoruz. Otomobillerin park esnasında darbe almasını engelleyen sensörler araçların ön ve arka tamponlarına takılır.

Ülkemizde kullanılan uygun fiyatlı park sensörlerinin çoğu ses salgalarından yararlanarak çalışır. Bu tip cihazlara ultrasonik sistem de denir. Ultrasonik sistemde aracın önüne ve arkasına ses dalgası yayan küçük vericiler takılır. Vericiler genellikle arka tampona 4 tane olmak üzere takılır. Aracın önünü görmekte zorlanan sürücüler ön tampona sağlı sollu birer sensör takarak burun darbelerini önlemiş olurlar.

Yandaki resimde park sensörünün vericileri 4 tane olarak gösterilmektedir.

Bu vericiler ses dalgalarını çevreye yayarlar. Ses dalgası herhangi bir engele çarparsa geri döner ve tekrar aynı vericiye dönerler. Vericiler bu kez alıcı işlevi görür ve dönen ses dalgalarını algılar.

Gönderilen sesin geri dönüş süresine bakarak aradaki mesafe sensörün beyni (elektronik devreler) tarafından belirlenir.

Aradaki mesafenin ölçülmesiyle bulunan değer çeşitli şekillerde sürücüye bildirilir. Sadece sesli çalışan park sensörleri dıt – dıt şeklinde ses çıkarır. Engele yaklaştıkça bu seslerin tekrarlanma sayısı artar. Engele 30cm’ye kadar yaklaşıldığında dıt-dıt sesi sürekli öten “dııııııt” sesine dönüşür.

Bazı sensörlerde sesli uyarının yanında mesafe rakam olarak sayısal ekranda yazabilir. Bazen de cep telefonu ekranındaki pil seviyesinde olduğu gibi mesafe çizgilerle gösterilir. Bu tip sensörler az da olsa diğerlerine göre daha pahalıdır.

BLpULL0.webpPark sensörleri her hava koşulunda çalışabilmektedir. Fakat bazı durumlarda sensörlerin yanıltıcı yanları da olabilir. Sensörün üzerinde çamur kalması gibi nedenler yanıltıcı uyarılara neden olabilir. Eğimli yollarda geri geri giderken sensörler yolu bir engel olarak algılayabilir.

Bununla beraber bazı engeller çıkıntı şeklindedir. Örneğin aracınıza doğru dikey şekilde uzanan bir cisim (kazık- metal çubuk vb.) sensörlerle aynı hizada değilse fark edilemeyebilir ve aracınızın zarar görmesine neden olabilir. Aracınızın güvenliği için her ihtimale karşı aynadan gözle kontrol de yapmanız yerinde olacaktır.

Geri Vites Kameralı Sensörler
Park sensörleri aracın geri vitesiyle beraber çalışırlar. Sensörlerin yeterli olmadığı durumlarda sensörlerle beraber geri görüş kamerası da takılabilir. Bu kameralar bazı web kameralarda olduğu gibi gece görüşe sahiptir. Kameranın çektiği görüntüyü izleyebilmek için bir ekrana ihtiyaç duyulur. Bunun için çoğu navigasyon sisteminin kamera giriş özelliği vardır. Bir navigasyon cihazı alırken geri vites kamerası takma özelliği var mı kontrol etmek faydalı olacaktır.

İnternette satılan bazı aynalar içlerinde bir LCD ekran taşırlar. Normalde belli olmayan bu ekran geri vitese geçilmesiyle görünür duruma geçer ve aracın geri kısmını gösterir.
 
Geri
Top