Gaziantep mutfağında etin ayrı bir yeri bulunuyor. Sadece et değil yemekler yapılırken ne eti olduğu da önemli. Bazı yemeklerde kuzu eti tercih edilirken bazı yemeklerde özellikle dana eti tercih ediliyor. Patlıcan kebabı da aslen Gaziantep’e dayanan yöresel lezzetlerden biridir. Ülkemizin dört bir yanında yapılan patlıcan kebabı yöre değiştirdikçe farklı usuller ile yapılmaya başlanmış. Ancak patlıcan kebabının ana vatanı Gaziantep olarak biliniyor.
Gaziantep’te patlıcan kebabı yedikten sonra diğer yerlerde yediklerinizden çok daha farklı bir lezzet olduğu konusunda diğer herkesle hem fikir olacağınıza eminiz. Kuzu döş eti ve taze patlıcanlar ile yapılan patlıcan kebabı bir de mangal ateşinde pişti mi tam olarak Antep usulü oldu denebilir. Patlıcan kebabı yemek için Gaziantep’te bulunan restoranları ziyaret edebilirsiniz.
Gaziantep’te patlıcan kebabı yedikten sonra diğer yerlerde yediklerinizden çok daha farklı bir lezzet olduğu konusunda diğer herkesle hem fikir olacağınıza eminiz. Kuzu döş eti ve taze patlıcanlar ile yapılan patlıcan kebabı bir de mangal ateşinde pişti mi tam olarak Antep usulü oldu denebilir. Patlıcan kebabı yemek için Gaziantep’te bulunan restoranları ziyaret edebilirsiniz.
Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
- 500gramkıyma
- 2adet orta boysoğan(rendelenmiş)
- 1/2demetmaydanoz
- 2dişsarımsak
- 1su bardağıbayat ekmek
- 1çay kaşığıtuz
- 1çay kaşığıkarabiber
- 1çay kaşığıpul biber
- 1çay kaşığıkimyon
- 3adetpatlıcan
- 3adetkiraz domates(boş yerlere eklemek için)
Üzeri için:
- 1yemek kaşığıdomates salçası
- 1su bardağısıcak su
- 1adetrendelenmiş domates
- 1çay kaşığıtuz
- 1çay kaşığıkarabiber
- 2adetyeşil biber
- 1dişezilmiş sarımsak
Fırında Patlıcan Kebabı Tarifinin Püf Noktası
Patlıcanların acı tadını almak için tuzlu suda 10 dakika bekletebilir ve sonrasında kullanabilirsiniz.Fırında Patlıcan Kebabı Tarifinin Pişirme Önerisi
Acı tatlarla aranız iyiyse biberlerinizi acı olarak tercih edebilir, pul biberinizi acı pul biber olarak kullanabilirsiniz. Fırınlamadan önce yemeğinizin üzerine 4-5 parça minik tereyağı ilave ederek lezzetlendirebilirsiniz.Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Geniş bir kasede 500 gram kıymaya, 2 adet ince rendelenmiş kuru soğan, yarım demet maydanozu ilave edin.
- 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 su bardağı ekmek kırıntısı ve 1'er çay kaşığı tuz, pul biber, kimyon ve karabiber ekleyin.
- Sonra güzelce yoğurun ve yumurta büyüklüğünde kopardığınız köftelere yuvarlak şekil verin.
- İki parmak kalınlığında kestiğiniz 3 adet patlıcanla köfteleri birleştirin.
- Sırasıyla dizerek fırın kabına yerleştirin ve boş kalan yerleri kiraz domatesle doldurun.
- Sosu için, ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı domates salçasıyla 1 su bardağı sıcak suyu karıştırın. Üzerine 1 adet rendelenmiş domates, 1 er çay kaşığı tuz, karabiber ve son olarak 2 adet doğranmış yeşil biberle 1 diş ezilmiş sarımsak ekleyip tekrar karıştırın.
- Sosu ve 1 çay bardağı suyu patlıcan ve köftelerin üzerine gelecek şekilde gezdirin ve Önceden ısıtılmış 200 derece fırında tercihen turbo veya fanlı fırında 50-60 dakika kadar pişirin.
- Ev usulü, mis gibi fırında patlıcan kebabınız hazır, afiyet olsun!