• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Pencere Önü Bostanları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Sebze yetiştirmeye meraklı ev sahipleri için çoğunlukla yer en büyük sorundur. Ev içinde doğal olarak yetiştiricilik için en ideal yer balkondur. Hele iyi ışık alıyor ve güzel yetiştiricilik kaplarına sahipseniz, iyi bir toprak karışımı ile kendi hormonsuz sebzelerinizi yetiştirmeniz olası bir durumdur.

Bitki yetiştirmeyi hele hele yenebilir olanları öğrenmek mecburiyetindeyiz ve bunu hem milletimiz hem ev ekonomimiz ve hemde geleceğimiz için öğrenmek zorundayız. Bunu ister hobi olarak isterse profesyonel olarak yapın ama öğrenin. Çünki seri üretime geçilen her yetiştiricilik için amatör yetiştiricilik tarzı unutuluyor veya unuttururluyor ve hatta eskiler dediğimiz kişilere kalıyor. Balkondaki yenebilir yeşilliğin bile insana verdiği huzur tarif edilemez. Bitkiyi yetiştirirseniz güncel kalır yetiştirmezseniz bilen kişi olarak eskimiş olursunuz, kendinizi yenileyin.

Birim alanda en fazla ürünün elde edildiği çağımızda balkonda da bu yetiştiriciliği en iyi şekilde ve zevkini de alarak en ekonomik şekilde yapabilmeniz için sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.


Balkonda yetiştirebileceğimiz kış sebzeleri:

*Soğan
*Maydanoz
*Ispanak
*Marul
*nane
*maydanoz
*kekik
*dereotu
*defne
*fesleğen
*biberiye

Sebzeler çok derin kök şartlarında yetişmezler.Daha yüzeyde işleme derinliğine yakın 40-80 cm lik bir toprak derinliği isterler. Ancak balkon şartlarında bu derinliği en aza indirmek zorundayız. Bu iş için genelde kullanılan kaplar kesme variller, naylon leğenler veya plastik kovalardır.

Ancak ben ideal ve estetik olarak bunların dışında balık kutusu tavsiye ediyorum hem derin hem de estetik özellik taşıyor. Tek dezavantajı darbeye dayanıklı olmaması.

Ne olursa olsun en az 15-20 cm lik bir toprak derinliği oluşturmak zorundasınız. 20 cmden fazlası daha idealdir tabiki, o nedenle derin balık kuturları öncelikli tercihimizdir...

Toprağa gelince, yetiştireceğimiz sebzeye göre değişmekle birlikte harç hazırlamamız gerekiyor. Ağır veya sadece topraktan ziyade su tutabilen organik maddece zengin ama sadece organik gübreden oluşmayan bir karışım tercih etmek gerekiyor.

Ben bu iş için daha önceden kendim çürütüp elediğim çam ibresi+toprak karışımınına zeolit takviyesi yaparak bir karışım hazırlamayı düşünüyorum. Zeolit karıştırmamın nedeni kendisinin doğal bir gübre olması, saksı bitkilerinde çok iyi sonuçlar vermesi, topraktaki besinleri artırması ve topraktaki besin maddelerini de yarayışlı hale getirmesidir...
 
Geri
Top