Penguenlerin yaşamı

Suskun

V.I.P
V.I.P
Penguenler deniz kıyısında yaşayan uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşlarıdır.Balıklarla beslenir, iyi yüzer, suya dalabilir.Penguenlerin en ilginç organları pulla kaplı olan ve yüzgeci andıran kanatlarıdır. Kanatlarında telek bulunmadığı için penguenler uçamaz.Bacakları vücudunun gerisine yakın olduğu için de yürürken gövdesini dik tutar.Dişi penguen yılda bir veya iki yumurta yaparlar.

On beş kadar penguen türü vardır.Bunlardan imparator pengueni Güney Kutbu’na çok yakın bölgelerde yaşar; boyu 1.20 m’yi bulan bu kuş uzun süre kutup gecelerinde kuluçkaya yatar, yavrular yaza, büyümüş olarak çıkar.Kral pengueni daha küçüktür, kutuptan uzak yerlerde yaşar. Küçük mavi penguen Avustralya ve Yeni Zelanda’da, gözlüklü penguen Güney Afrika kıyılarında bulunur.

Eskiden Kuzey Yarımküre’de yaşayan dalıcı martıgillerden bazılarına martı denirdi.Bu kuşların soyu tükenince adı Güney Yarımküre’de yaşayan penguenlere miras kaldı.

İmparator pengueni ayakta kuluçkaya yatar ve karın derisinin bir kıvrımıyla örttüğü yumurtayı, ayaklarının üzerinde dengede tutar.Su yaşamına en iyi uyumu sağlamış biri olan bu hayvanın kanatları uçmaya yaramaz, ama yüzgeç olarak çok işe yarar.Eskiden penguen diye adlandırılan bu dalıcı martılar, iyi yüzer ve suda 8 m derinliğine kadar inebilir.Uçabilen bu kuşlar denizlerde yaşar, kış aylarında kıyılarda barınırlar.
 
Geri
Top