Pirinç Nasıl Üretilir?
Pirinç, yenilebilir nişastalı tahıl tanesi ve bu taneyi yapan buğdaygillerden bir yıllık otsu bitki türüdür.
Pirinç bitkisi 1m boy yapar. Yaprakları uzun, düz ve şeritsidir. Çiçeklerin taç ve çanak yaprakları yoktur. Tohum iki iç kavuz tarafından bütünüyle sarılır (çeltik).
Suda yetiştirilen pirinç üretimi için önce çeltik tanesi 24 saat kadar suda bekletilir. Sonra hazırlanan yataklara ekilir.
Çimlenen bitki 25-50 gün sonra 15-20 cm boya gelince tarlaya dikilir ve tarla su altında bırakılır. Çiçek açtıktan sonra sulama azaltılır.
M.Ö. 3000 yıllarında Hindistan' da yetiştirildiği anlaşılan pirinç, buradan Batı' ya yayıldı.
Tropik, yarı tropik ve ılıman iklim bölgelerinin sıcak bölümlerinde, genellikle kıyı ovalarında, gelgit deltalarında ve ırmak vadilerinde yetiştirilir.
Günümüzde en önemli yiyecek maddelerden biridir.
Pirinç, yenilebilir nişastalı tahıl tanesi ve bu taneyi yapan buğdaygillerden bir yıllık otsu bitki türüdür.
Pirinç bitkisi 1m boy yapar. Yaprakları uzun, düz ve şeritsidir. Çiçeklerin taç ve çanak yaprakları yoktur. Tohum iki iç kavuz tarafından bütünüyle sarılır (çeltik).
Suda yetiştirilen pirinç üretimi için önce çeltik tanesi 24 saat kadar suda bekletilir. Sonra hazırlanan yataklara ekilir.
Çimlenen bitki 25-50 gün sonra 15-20 cm boya gelince tarlaya dikilir ve tarla su altında bırakılır. Çiçek açtıktan sonra sulama azaltılır.
M.Ö. 3000 yıllarında Hindistan' da yetiştirildiği anlaşılan pirinç, buradan Batı' ya yayıldı.
Tropik, yarı tropik ve ılıman iklim bölgelerinin sıcak bölümlerinde, genellikle kıyı ovalarında, gelgit deltalarında ve ırmak vadilerinde yetiştirilir.
Günümüzde en önemli yiyecek maddelerden biridir.