• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Pişmanlık ve Islah halinde ceza

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Pişmanlık ve Islah halinde ceza

Beyana dayanan vergilerde vergi zıyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketleri kendiliğinden haber veren mükelleflere vergi zıyaı cezası kesilmez.
Pişmanlık müessesesinin vergi sistemimize getirilmesinin amacı, zamanında beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan mükelleflere, kendiliklerinden beyanda bulunmaları veya eksik beyanlarını tamamlamaları halinde ceza uygulamamak suretiyle beyan sisteminin işlemesini sağlamak ve ihtilaf yaratmaksızın kamu alacağının tahsilini bir an önce sağlamak, mükellefleri idareye yakınlaştırmaktır.
Pişmanlık ancak beyana dayanan vergilerde uygulanmaktadır. Ancak yasa metninde, beyana dayanan vergilerden olmakla birlikte, emlak vergilerinde pişmanlık hükmünün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Pişmanlık müessesesinin uygulanabilmesi için vergi zıyaının olması gerekmektedir. Vergi zıyaının söz konusu olmadığı hallerde pişmanlık hükmünün uygulanması da söz konusu olamaz.
Pişmanlık hükmü sadece vergi zıyaı cezası için geçerli olup usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için uygulanmaz. Dolayısıyla mükellefin vergi zıyaı cezası için pişmanlık hükümlerinden yararlanması hallerinde kesilmesi gereken usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ayrıca kesilir.
Diğer taraftan pişmanlık hükmünün uygulanması ancak aşağıda belirtilen kayıt ve şartlarla uygulanabilir. (VUK Md.371)

1.Mükellefin haber verme tarihinden önce bir muhbir tarafından herhangi bir resmi makama dilekçe ile veya tutanakla tespit edilmek şartıyla şifai olarak konu hakkında herhangi bir ihbarda bulunulmamış olması,
İhbarın herhangi bir resmi makama yapılması yeterli olup, mutlaka mükellefin bağlı bulunduğu makama yapılması gerekmez. Ancak ihbarın mutlaka mükellefin haber verme tarihinden önce yapılmış olması ve kayıtlara geçmesi gerekmektedir.

2.Haber verme dilekçesinin mükellef nezdinde herhangi bir vergi incelemesine başlanılmazdan önce veya takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması,
Mükellef nezdinde incelemeye başlanılması, mükellefe veya yetkili adamına incelemeye başlanıldığının bildirilmesi ve incelemeye başlanıldığının bir tutanakla tespit edilmesi halini ifade eder. Herhangi bir vergi türünde incelemeye başlanılmış olması tüm vergiler yönünden mükellefin pişmanlık müessesesinden yararlanmasını önleyen unsur olmaktadır.
Takdire sevk fişinin komisyon kayıtlarına geçirildiği tarih, konunun komisyona intikal tarihini ifade etmektedir. Dolayısıyla pişmanlık dilekçesinin, pişmanlıkla ilgili hususa ilişkin sevk fişinin takdir komisyonu kayıtlarına intikal tarihinden önce verilmesi gerekir.

3.Verilmemiş olan vergi beyannamelerinin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilmiş olması,

4.Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde tamamlanması veya düzeltilmiş olması,
Pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için beyanname verilmesi veya düzeltme yapılması yeterli olmayıp pişmanlıktan yararlanmak için mutlaka dilekçe verilmesi gerekmektedir.

5.Haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin ödemenin geciktiği her ay ve kesri için 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’nci maddesinde belirtilen oranda alınacak gecikme zammı ile birlikte, haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
Bu şartların yerine getirilmesi halinde kaçakçılık suçlarını işleyen mükellefler hakkında iştirak cezası hükümleri de uygulanmaz.
 
Geri
Top