Plüton Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Plüton Gezegen Midir, Özellikleri Nelerdir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Plüton, güneş sistemi etrafında bulunan gezegenler arasında en esrarengiz olanıdır. Hakkında çok fazla bilgiye ulaşılamamıştır. Gezegenler arasında en cüce olanıdır diyebiliriz. Yazımızın devamında plüton hakkında kısa bilgi ve önemli bazı detaylar yer almaktadır. Plüton gezegeni hakkında sınırlı bilgilere sahip olsak da, bazı önemli detaylar bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre plütonun güneş etrafındaki bir turu yaklaşık olarak 248 yıl sürmektedir. İlk olarak 1930 yılında keşfedilmiştir. Gezegen hakkında ilginç bilgilerden biri de keşfedildiği noktaya bir daha en erken 2178 yılında gelecektir. Plütonu 1930 yılında ilk defa bulunan Clyde Tombaugh’dur. Daha sonra yapılan bilimsel araştırmalarda Plütonun güneş etrafında rastgele döndüğü anlaşılmıştır. 70’li yıllarda yapılan araştırmalarda ise labut şeklinde olduğu ortaya çıkmıştır.​

Plüton Gezegen Mi?

Plütonun gezegen mi yoksa başka bir cisim mi olduğu konusunda kafa karışıklığı sürmektedir. Cüce gezegen olarak anılan plütonun çeşitli nedenlerden dolayı 2006 yılında gezegen olmaktan çıkarıldığını belirtebiliriz.

Uluslararası astronomi birliği plütonun tam olarak bir gezegen olmadığını ve bu nedenle 2006 yılında gezegenlikten çıkarıldığını açıklamışlardır. Açıklanan nedenlerin çok fazla bilimsel verilere dayalı olmadığı anlaşılsa da, günümüz koşullarında gezegen olarak görülmemektedir. Bu açıklamayla birlikte plüton neden gezegenlikten çıkarıldı diye merak edenler için bilgiler vermiş olduk.

Plütonun Özellikleri Nelerdir?

Plüton özellikleri hakkında kısa bilgiler vermiştik. Yazımızın bu bölümünde cüce gezegenin özelliklerini biraz daha açalım istiyoruz. 1930 yılında bulunan ve hakkında pek çok araştırma sonucu bilgilere ulaşılan bir gezegendir. 2006 yılından bu yana gezegen olarak görülmemektedir.
  • Güneşe çok fazla uzaklıkta olmasından dolayı ısı alamamaktadır.
  • Bilim adamlarının yaptığı bilimsel araştırmalara göre plütonun gaz, kaya ve buzlardan oluştuğu tahmin edilmektedir.
  • Yapılan bu araştırmalara göre gezenege ait yalnızca bir uydu bulunmaktadır. Kharon adı verilen bu uydu normalden çok daha büyüktür.
  • Plüton dünya gibi hem kendi ekseni, hem de güneş ekseni etrafında dönmektedir. Dönüş yönü ise dünyanın tam tersidir. Plüton gezegeninde 1 gün süresi tam olarak 144 saat civarındadır. 1 yıl ise toplamda 90.155 gün civarındadır. Bakıldığında dünya ile çok farklı özelliklere sahiptir. Bunun dışında güneş etrafında tam tur dönmesi yüzyıllar boyu sürmektedir.
  • Bir tam turunu 248 yılda tamamlayabilmektedir. Herhangi bir canlının Plütonda yaşayabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kaya, gaz ve buzlardan oluştuğu bilinmektedir.
  • Özelliklerinden biri de çapının 2300 kilometre olmasıdır. Büyüklük olarak ayın 1/6’sı kadardır. Bu nedenle cüce gezegen adı verilmiştir.

Plüton Güneşe Uzaklığı

Plüton güneşten tam 6 milyar km uzaklıktadır. Dünyanın güneşe uzaklığı ve dünyadaki ortalama sıcaklık baz alındığında plütonda neden yaşam olmadığı anlaşılmaktadır. Güneş sistemini incelediğimizde en uzak olan gezegendir diyebiliriz. Yapılan pek çok bilimsel araştırmada bu kanıtlanmıştır.

Bu çerçevede plüton gezegeni güneşe çok uzak olduğundan dolayı tamamı buz ve kayalardan oluşmuştur. Buz ve kayaların sıkışmasıyla gazların da olduğu bilinmektedir. Plütonda sıcaklığın -220 derece civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Plüton Dünyaya Uzaklığı

Plüton dünyaya uzaklığı güneş kadar fazla değildir. Bununla ilgili olarak plütonun dünyanın uydusu olan aydan bile çok daha küçük olmasını ön plana çıkarabiliriz. Uzaklık bakımından dünya ile arasındaki farkın bir önemi bulunmamaktadır. Ancak, güneşe çok uzak bir gezegencik olması plüton için yapılan tespitlerdendir. Bu tür gezegenlerde yaşamın olması mümkün değildir. Dünya bu anlamda en şanslı ve yaşanabilir gezegen olarak herkes tarafından kabul edilmektedir.
 
Top