11 ayın sultanı olan Ramazan geldi çattı. Bolluk ve bereketin temsilcisi olan Ramazan ayının simgesi olan Ramazan pidesi kuyrukları da görülmeye değer... Ancak pidenizi evde pişirmek isteyen kadınlar için muhteşem tarifi ve püf noktaları sizler için sunuyoruz. Tadı damaklarda kalacak buram buram kokusuyla evi saracak olan Ramazan pidesi pişirme rehberi...
Ramazan ayının güzelliği biraz da yılda sadece bir ay yiyebildiğimiz ramazan pidesinde saklı. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan pide sıcakken mis gibi kokar. Ramazan pidesi yemek için illa kuyruklarda beklemenize gerek yok. Evlerinizde kendiniz ramazan pidelerinizi yapabilir ve sıcacık bir şekilde afiyetle tüketebilirsiniz. Kolay bir şekilde yapabileceğiniz evde ramazan pidelerinizin dışarıda satılanlardan farkı olmayacak. Peki evde Ramazan pidesi nasıl yapılır? Ramazan pidesi yapmanın püf noktaları neler? Gelin birlikte inceleyelim...
RAMAZAN PİDESİ TARİFİ
MALZEMELER
Bir paket maya
2 su bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
5. 5 su bardağı un
Hamura sekil vermek için;
1 yemek kaşığı un
5-6 yemek kaşığı su
Üstüne sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
Bolca susam
Çörek otu
YAPILIŞI
Derin bir yoğurma kabının içerisine maya, süt ve şeker ekleyip 10 dakika bekletin.
Sırasıyla diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Hamuru güzelce yoğurup, kıvama geldikten sonra 40 dakika mayalanması için kenara alın.
Mayalanan hamuru 3 parçaya bölüp tezgaha un serpin. Elinizi de unlayarak oklava yardımıyla oval bir şekilde açın.
Açılan kalın hamuru yağlı kağıt serili tepsiye koyup, elinizi unlu sulu karışıma batırarak önce kenar kısımlarına sonra orta kısma iyice bastırarak kare veya baklava dilimi gibi şekil verin.
Şekil verdikten sonra hamurun mayalanması için kenarda 30 dakika kadar bekletin.
Tekrar şekillerin üzerinden su ve un karışımı ile geçtikten sonra çatalla delin.
Üzerine yumurta sürüp, çörek otu ve susam serpin.
200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Pişen pideyi sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
PİDE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELER?
Pideye baklava dilimini verirken sürekli elinizi unlu sulu karışıma batırın, pişerken şekillerin kaybolmaması için püf noktasıdır.
Pidenizi yumurtalı, yumurtasız, tırnaklı ya da tırnaksız olmak üzere dört farklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Klasik bir pidenin hamurunu hazırlarken mutlaka kaliteli bir un kullanmaya özen gösterin.
Farklı yapılardaki unları karıştırarak kullanacaksanız su miktarını mutlaka ayarlayın. Daha lezzetli olması için içerisine zeytinyağı koyabilirsiniz. Hamuru hazırlarken mümkünse mermer bir tezgahın üzerinde yoğurun ve hamur kazıma aleti kullanın.
Maya olarak ekşi maya kullanacaksanız kullanacağınız mayanın sağlam olup olmadığını mutlaka su testiyle kontrol edin. Ekşi mayanızı bir gece önceden aktif hale getirin.
Ramazan ayının güzelliği biraz da yılda sadece bir ay yiyebildiğimiz ramazan pidesinde saklı. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan pide sıcakken mis gibi kokar. Ramazan pidesi yemek için illa kuyruklarda beklemenize gerek yok. Evlerinizde kendiniz ramazan pidelerinizi yapabilir ve sıcacık bir şekilde afiyetle tüketebilirsiniz. Kolay bir şekilde yapabileceğiniz evde ramazan pidelerinizin dışarıda satılanlardan farkı olmayacak. Peki evde Ramazan pidesi nasıl yapılır? Ramazan pidesi yapmanın püf noktaları neler? Gelin birlikte inceleyelim...
RAMAZAN PİDESİ TARİFİ
MALZEMELER
Bir paket maya
2 su bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
5. 5 su bardağı un
Hamura sekil vermek için;
1 yemek kaşığı un
5-6 yemek kaşığı su
Üstüne sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
Bolca susam
Çörek otu
YAPILIŞI
Derin bir yoğurma kabının içerisine maya, süt ve şeker ekleyip 10 dakika bekletin.
Sırasıyla diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Hamuru güzelce yoğurup, kıvama geldikten sonra 40 dakika mayalanması için kenara alın.
Mayalanan hamuru 3 parçaya bölüp tezgaha un serpin. Elinizi de unlayarak oklava yardımıyla oval bir şekilde açın.
Açılan kalın hamuru yağlı kağıt serili tepsiye koyup, elinizi unlu sulu karışıma batırarak önce kenar kısımlarına sonra orta kısma iyice bastırarak kare veya baklava dilimi gibi şekil verin.
Şekil verdikten sonra hamurun mayalanması için kenarda 30 dakika kadar bekletin.
Tekrar şekillerin üzerinden su ve un karışımı ile geçtikten sonra çatalla delin.
Üzerine yumurta sürüp, çörek otu ve susam serpin.
200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Pişen pideyi sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
PİDE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELER?
Pideye baklava dilimini verirken sürekli elinizi unlu sulu karışıma batırın, pişerken şekillerin kaybolmaması için püf noktasıdır.
Pidenizi yumurtalı, yumurtasız, tırnaklı ya da tırnaksız olmak üzere dört farklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Klasik bir pidenin hamurunu hazırlarken mutlaka kaliteli bir un kullanmaya özen gösterin.
Farklı yapılardaki unları karıştırarak kullanacaksanız su miktarını mutlaka ayarlayın. Daha lezzetli olması için içerisine zeytinyağı koyabilirsiniz. Hamuru hazırlarken mümkünse mermer bir tezgahın üzerinde yoğurun ve hamur kazıma aleti kullanın.
Maya olarak ekşi maya kullanacaksanız kullanacağınız mayanın sağlam olup olmadığını mutlaka su testiyle kontrol edin. Ekşi mayanızı bir gece önceden aktif hale getirin.