• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Pul Koleksiyonunun Tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Pul koleksiyonculuğu, posta pullarını ve posta pulları ile ilgili zarfları ve benzeri nesneleri toplama ve biriktirmeye denir. Bu posta pullarını ve diğer nesneleri biriktiren kişiye ise pul koleksiyoncusu denir. Şu an bu işle uğraşan bu tutkuya kapılmış binlerce insan bulunmaktadır. Pul koleksiyonculuğu ilk defa 1840 yılında ingilterede başlamıştır. 1920′lerde pul koleksiyonculuğu hızlı bir ilerleme kaydetmiştir. Türkiye’de ise özellikle 1940 ve 1950′li yıllarda pulların değerinin artacağını düşünen kişiler o zaman pulları çok miktarda almış ve depolamıştır, günümüzde bile o zamanın pullarını uygun fiyatlara bulmak mümkündür.
Günümüzde teknoloji gelişti, mektup yerine e-mail kullanılmaya başlandı.Bu durum pul koleksiyonculuğunun geleceğinin pek iyimser olmadığı göstermektedir.
 
Pul koleksiyonu yapanlar veya yapmayı düşünenler için bazı malzemeler gereklidir. İlk etapta elinizde aşağıdaki malzemeler bulunmalıdır.

•Pul pensi (Pul maşası)
Pulları tutup deftere veya albüme yerleştirmek için kullanılır.

•Büyüteç
Pulların hasarlı veya parmak izi olup olmadığı konusunda faydalanılan araçtır.

•Pul defteri/Pul Albümü
Pulların muhafaza edilmesi için gerekli olan en önemli malzemedir. Pullar albümlere, konularına, emisyon tarihine ya da ülkelerine göre yerleştirilir.

•Föy
Pulların sergilenmesi, saklanması için özel olarak hazırlanmış, üzeri kareli veya düz olan karton sayfalardır.

•Havid
İçine pul konulması için hazırlanmış ön yüzü saydam, arka yüzü zamklı özel zarf veya kılıflardır. Pullar bunların içine konarak föylere yapıştırılır.

•Şarniyer
İnce, tutkallı özel kağıt parçalarıdır. Bir kısmı pulun arkasına, diğer kısmı da herhangi bir deftere veya föye yapıştırılır.

•Katalog
Pullar hakkında fiyat, renk, ebat, tiraj gibi bilgiler içeren yayınlardır.
 
Filateli, Yunanca philos (sevgi) ve ateles (vergisiz) kelimelerinin yanyana gelmesi ile oluşan bir kelimedir. Sistematik bir şekilde pul, damga, mektup, posta kartı, ve doküman toplama işlemine denir.
Perslerin MÖ 5. yüzyılda posta kuruluşlarına sahip olduklarını, tarihçi Herdeot’tan biliyoruz. Bazı kaynaklarda da eski Mısır’lıların posta kuruluşlarını işlettiği öne sürülür.
Dünya filateli tarihinin ilk posta pulu, 1 Mayıs 1840′ta, İngiltere’de “Penny Black” adı ile basılmıştır. Pulun mucidi Sir Rowland Hill adlı bir posta müfettişidir. İlk İngiliz pulunun üzerinde Kraliçe’nin resmi bulunmaktaydı.
Türkiye’de ilk posta pulu, 1863 yılında Sultan Abdülaziz’in tuğrasını taşıyan 2 ve 5 kuruş değerlerindeki pullardır. Pulların basımı, dönemin Posta Müdürü olan Agah Efendi tarafından yapılmıştır.
Pulculukta ne ararız diye sorsalar, hemen sevgi sözcüğü aklımıza gelir. Sevgiyi, heyecan, tutku, sabır gibi bizleri peşinden sürükleyen kavramlar izler. Tüm bunları, araştırma, öğrenme arzusu, ekonomik getiri ve sistemli çalışma takip eder.
 
Birçok kişinin yaptığı ve yapmak istediği pul koleksiyonculuğu hakkında genel bilgileri verelim…

Pul koleksiyonculuğu, dünyanın en ilginç hobilerinden biridir. İnsan dantelli kağıt parçalarının içinde gezinmeye başlayınca, dünyanın pullarını toplamak ister. Başlangıçta, bu toplama isteği, koleksiyoncuları hatalara sürükler. Koleksiyoncunun arzu ve istekleri, o kadar doruk noktasına çıkar ki, pul olsun da, damgalı-damgasız, seri-parça, bozuk-sağlam fark etmez. Böylece pul klasörleri dolar ve yenileri alınır, kütüphanelerde yer kalmaz olur. Koleksiyoncunu içindeki fırtına dinmeye başlayıp, biraz filatelik kuralları öğrenmeye başlayınca, hataların büyüklüğü ortaya çıkar.
Pul koleksiyonuna başlayan kişi, işe dar bir açıdan bakmalıdır. Yapacağı koleksiyonu, konulu ve genel olarak düşünmelidir. Konulu koleksiyon, filatelide tematik adını verdiğimiz bir konu üzerinde; örneğin, çiçek, hayvan, gemi, tren, uçak, müzik, spor, dünya meşhurları, tarihi eserler gibi konular üzerine yoğunlaşan koleksiyonlardır. Genel Koleksiyon, seçilen bir ülkenin bütün pullarının toplanması ile oluşan koleksiyondur.
 
Pul koleksiyonu yapmak isteyenler için pul koleksiyonu çeşitleri.. Bunlardan birini veya birkaçını aynı anda yapabilirsiniz.

1-) Klasik veya ülke koleksiyonu : Bu koleksiyon çeşidinde bir ülkeye ait pulları belli bir tarihten başlayarak, eksiksiz olarak çeşitli şekil, zarf, blok v.s. olarak bir araya getirebilirsiniz.

2-) Tematik Koleksiyon : Bu koleksiyonlar belli bir plana göre yapılan koleksiyonlardır. Pulların üzerindeki resim, şekil ve konular esas alınarak yapılır. (örnek olarak : kuşlar, çiçekler, siyasiler)

3-) Motif Koleksiyonları : Pulların çıkış amaçlarına göre bir araya getirilip biriktirilmesidir.
 
Geri
Top