Ramazan'da en doğru tatlı hangisi?

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Oruç tutanlar, oruçlu saatlerde, sıcacık bir pidenin, yemek sonrası da orucu güllaçla ödüllendirmenin özlemini duyar. Bunları tüketirken yaptığımız en büyük hata ise, çoğu zaman ipin ucunu kaçırıyor olmamızdır.

Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideden çok tükettiğimizde doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. Daha fazla yediğimizde ise özellikle kan şekerimizde, tansiyonumuzda ve midemizde denge problemi yaşıyoruz. Elbette pide yiyebiliriz. Ama her gün yemek gibi bir zorunluluğumuz olmamalı. Haftada birkaç kez iftar soframızda pide bulundururken diğer günlerde tam tahıllı ekmekleri tercih edebiliriz.

VAZGEÇEMİYORSANIZ AZ TÜKETİN

Pidenin yanında posa oranı yüksek öğünleri tercih etmek daha doğru olacaktır.1/8 pide bir dilim ekmeğe eşdeğerdir ve bu kadarlık bir pideyle beraber sebze yemeği, salata tüketmek tokluk süresini uzatacaktır. Ama unutulmamalıdır ki, pide hazmı en zor besinlerin başında gelir. Bu yüzden ağırlıklı olarak pide yerine çavdar ya da tam tahıllı ekmeği tercih etmemizde fayda var. Eğer pideden vazgeçemiyorsanız az oranda tüketmelisiniz.

HAMUR İŞİ YERİNE SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN

Ramazan tatlıları diye bir kavram var. Bunu inkar edemeyiz. Bir de tabii Ramazan'da uzun süren açlığın bir sonucu olarak karbonhidrat oranı yüksek gıdalara (tatlılar, hamurişleri gibi) eğilim artmaktadır. Sütlü veya şerbetli hamurlu tatlıların hepsi basit karbonhidratlı gıdalardır; yani şekerle yapıldığı için kan şekerini hızlıca yükselten ve çok sık tüketildikleri zaman kilo aldıran besinlerdir.

Burada yapılması gereken porsiyon miktarlarını olabildiğince küçük tutmak ve doğru tatlı seçimi yapmaktır. Örneğin baklava, künefe veya tulumba tercih etmek yerine güllaç, kazandibi, dondurma veyam eyveli salataı tercih edilmelidir. Güllaç, kazandibi, muhallebi ve meyve tatlıları oldukça sağlıklı tatlılardır. Süt tatlıları tok tutar ve besin değerleri yüksektir.

Özellikle güllaç içerisine koyulan fındık, fıstık veya ceviz gibi kuruyemişler besin değeri açısından oldukça doğru bir tercihtir.
 
ne sütlü tatlısı yaa avunmaz bizim evdekiler onunla :D ev tatlı canavarlarıyla dolu :D

az evvel şekerparemiz pişti bile :P iftar vaktini bekliyor :P ( birde buzdolabından serin serin gelince sofraya güzel oluyor :D )
 
künefe ve kabak tatlısı dışında pek sevmem,evdekilerinde pek tatlı sevdikleri söylenemez,çok nadir yerler,o yüzden ramazan da güllaç ve sütlaç hafiftir,yani eyidir eyi:P

siz çalışkansınız:D
 
bizimkiler de bilir ama yemekten sonra tatlı yemezler,fransız usulü önce tatlı yerler yemek yemezler:Do yüzden ramazan da güllaç,sütlaç türü tatlıları daha çok severler.fazla tatlı tüketimi yok ailede:D:D
 
detaylara inmek gerek galiba :D annem uyandığında bile varsa şerbetli tatlı yiyebilir :D o derece düşkündür ki dediğin gibi ilk sofrada tatlı gidiyor =LL bide annem kadar tatlı yesem ben dünyalar olurum kadın ideal kilosunda yaa :D sinir oluyorum :// :P
 
detaylara inmek gerek galiba :D annem uyandığında bile varsa şerbetli tatlı yiyebilir :D o derece düşkündür ki dediğin gibi ilk sofrada tatlı gidiyor =LL bide annem kadar tatlı yesem ben dünyalar olurum kadın ideal kilosunda yaa :D sinir oluyorum :// :P

ohhh,ne güzel afiyet olsun:D
benim annemi ablam sanıyorlar :@ablamı da küçük kız kardeşim :@ zavallı ben :P
 
Geri
Top