• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Reflü Nedir ve Reflü nasıl tedavi edilir

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
En genel haliyle mide içeriğinin yemek borusuna, hatta ağza kadar gelmesi olarak tanımlanabilen reflü şikayetleri özellikle ramazan ayında daha da fazla oluyor. Yemek borusuyla mide arasındaki kapakçığın basıncının düşmesi ya da bu bölgede anatomik herhangi bir sorun olması en sık karşılaşılan reflü nedenlerindendir. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç Dr. Eser Vardareli ramazanda reflü şikayetlerinin artmasının sebepleri, buna karşı alınabilecek önlemler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi:
Neler Ramazan’da Reflü Şikayetlerini Artırır?
• Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi karın içi basıncını artırarak mide içeriğinin (safralı, asitli) yemek borusuna kaçmasına neden olabilir.
• Yemekte yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketilmesi
• İftarda yemek yedikten sonra dinlenme amaçlı yatılması,
• Sahurda yemek yedikten çok kısa bir süre sonra tekar yatılması
• Midede önceden var olan reflü hastalığı (daha önce kronik reflü şikayeti olmayan bir insanın da ilk reflü şikayeti ramazan ayında ortaya çıkabilir.)
Ramazan’da Reflüye Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Reflüsü olan hastaların diyetlerini ve tedavilerini ramazana göre düzenlemeleri ayrıca reflüye yönelik bir takım ek önlemler almaları gerekiyor:
• İftarda sık aralıklı, az miktarda yemek yemek,
• Sahurda veya iftarda yemek yedikten hemen sonra yatmamak; mümkünse yemekten en az 2 saat sonra yatmak,
• Yatağın başının yükseltilmesi,
• Yemekten sonra öne eğilmemek,
Bazı yiyeceklerin tüketimine dikkat etmek: Özellikle yağlı yiyecekler tüketmemek
Kafeinden kaçınmak: Kafein en fazla kola, kahve ve koyu bir çayda bulunur. Sigara içmemek Gazlı ve asitli içeceklerden uzak durmak
Ağır tatlıları tüketmemek: Tüketilecekse sütlü tatlılar gibi hafif tatlılar tercih edilmeli. Çikolata, Çiğ soğan-sarımsak, domates, salça, ketçap, nane gibi reflü ataklarını provoke eden besinlerden uzak durmak.
Bazı Reflü Hastaları Orucu Tolere Edemeyebilir!
Bazı hastaların reflü hastalığının şiddeti ile ilişkili olarak oruç tutması uygun olmayabilir. Oruç öncesinde belirgin yakınması olmayan, fakat oruç esnasın da alınan önlemlere rağmen giderek artan şikayeti olan hastaların da doktora başvurması uygundur.
Reflü Nasıl Tedavi Edilir?
Reflü hastalığının tedavisi reflünün neden-nasıl geliştiği ile ilişkilidir. Bu nedenle tedavi seçenekleri hastaya ve hastalığın şiddetine göre değişmekte, basit diyetetik önlemlerden cerrahi tedaviye kadar geniş yelpazede ele alınmaktadır.
• Alkol alımı, sigara ve kafein kullanımı, çok kısa zamanda çok fazla kilo alımı gibi durum ve alışkanlıkları olan hastalarda bazen sadece bu alışkanlıkları bırakmak ya da durumu değiştirmek bile tümüyle şikayetleri geçirebilir.
• Diğer tedavi yöntemi ilaçla tedavidir. Bu yöntemde reflüye sebep olan materyali daha zararsız hale getirmek amaçlanır.
• Ancak alınan önlemlere rağmen reflü atakları kontrol altına alınamıyorsa, anatomik soruna yönelik endoskopik ya da cerrahi tedaviler gündeme gelebilir.
 
Reflüyü önlemek üzere tasarlanmış diyetlere uymak kolaydır. Hastalar bazı istisnalar dışında tüm besin gruplarından gıdalar alabilirler. Onların daha yüksek miktarda C vitamini alması gereklidir (kişinin domates, portakal veya biberleri tolere edememesi durumunda takviyeler alınabilir).

Yemek borusu kası birden fazla nedenden dolayı zayıflayabilir. Belirtilerden kurtulma amacıyla reflüyü tedavi etmek için aşağıdaki bazı öneriler faydalı olabilir:

  • Tütün kullanımından kaçının, çünkü nikotin kası zayıflatır ve gevşetir.
  • Sakız veya oldukça sert olan şekerleri çiğnemekten kaçının, çünkü bunlar yuttuğunuz hava miktarını arttırır ve reflüye neden olur.
  • Gece yemek yedikten hemen sonra uzanmayın. Akşam yemeğinde mümkün olduğunca ağır yemekten kaçının. Yemekten sonra yatmadan en az üç saat beklemenizi öneririz.
  • Sıkı giysilerden, yere eğilmekten veya yemek yedikten sonra egzersiz yapmaktan kaçının.
  • Daha sık, daha ufak porsiyonlar yiyin.

  • Eğer fazla kiloluysanız, biraz zayıflamaya, en azından birkaç kilo vermeye çalışın, çünkü obezite reflü olasılığını arttırır.
  • Yatağınızın başlığını 15 santim yükseltin.
  • Çok fazla patates kızartması, tam yağlı ürünler (özellikle süt), çikolata, yağlar, biber, kremalar ve fast food yememeye özen gösterin.
  • Turunçgillerin suyu, kahve, çay ve kafeinli içecekler yemek borusunu tahriş eder (bunlardan kaçınmanızı öneririz).
  • Fazla asidik veya baharatlı yemekler yemeyin.
  • Yemek yedikten bir iki saat sonra hafif egzersiz yapın.
  • Alkol tüketiminizi kontrol altında tutun. Bayanların günde iki bardağı, erkekler günde üç bardağı aşmaması önerilir.
  • Mideniz vücudunuzun sol tarafında olduğu için, bu tarafınıza doğru yatın. Sağ tarafa, yüzüstü veya yüzükoyun yatmaktan kaçının.

Reflü için Önerilen Gıda Grupları

Reflüden muzdarip kişilerin tüketmeleri ve/veya kaçınmaları önerilen besin grupları aşağıdaki şekildedir:

Süt ürünleri: laktoz içermeyen süt, hafif yoğurt ve az yağlı sütü önermekteyiz. Kaçınılması gerekenler çikolatalı süt veya tam yağlı süttür.
Sebzeler: domates dışındakiler tüketilebilir.
Meyveler: elma, kavun, çilek, muz, şeftali ve armut yemenizi öneririz. Turunçgillerden (üzüm, ananas, portakal, greyfurt ve limon) uzak durunuz.
Ekmek ve tahıllar: az yağlı sütle yapılan tüm ekmeler önerilir. Tam yağlı sütle yapılan ekmekten uzak durulmalıdır.
Et: az yağ içeren etler, balık, hindi ve tavuk önerilir. Jambon, tavuk derisi, soğuk veya yağlı etlerden kaçınınız.
Yağ ve sıvı yağlar: bu karakteristiğe sahip gıdalar, özellikle de hayvan yağı içerenler önerilir.
Tatlılar ve şekerlemeler: üç gramın altında yağ içerenler önerilir. Çikolatadan ve yüksek miktarda katı ve sıvı yağ içeren tatlılardan uzak durmalısınız.
İçecekler: kafein içermeyen herhangi bir türdeki içecek, çay (nane çayı hariç), meyve suları (turunçgillerin suyu hariç) ve su önerilir. Alkol, kahve, nane çayı ve mineral içecekler önerilmez.
Çorbalar: önerilenler sadece az yağ içerenlerdir. Tavuk çorbası, kremalı çorba ve süt içeren çorbalardan uzak durmalısınız.

Reflüyü Tedavi Etmek için Doğal Takviyeler

Aşağıdaki liste reflüyü tedavi etmek için en iyi doğal takviyeleri listelemekte:

Elma sirkesi: bir fincana iki yemek kaşığı veya 10 ml ekleyin. İyice karıştırın ve bunu günde üç defa için.
Havuç veya lahana suyu: günde bir fincan içmeniz önerilir.
Sindirime iyi gelen bitkiler: bunlar çeşni veya baharat olarak kullanabileceğiniz biberiye, defne, ateş çiçeği, kekiktir.
Papaya: bu meyveyi her gün, özellikle sabahları yiyin. Proteinleri sindirmenize yardımcı olacaktır.

Kabartma tozu: bir bardak suda bir çorba kaşığı (veya 5 ml) kabartma tozu çözündürerek belirtileri hafifletebilirsiniz.
Zencefil: birkaç dilim zencefil kesin ve bunu birkaç dakika bolca suda kaynatın. Bunu çay içer gibi için ve tatlandırmak için bal ekleyin.

Badem: çiğ olmaları gerekir. Badem mide pH’ını dengelemeye yardımcı olur ve ayrıca süt içememeniz durumunda vücudunuza kalsiyum sağlar.
Aloe vera: suyla günde 60 ml aloe vera içiniz.
Ilık limon suyu: bunu kahvaltıdan 15 dakika önce aç karna içerek sindirim sisteminizdeki asit seviyelerini dengeleyebilirsiniz.
Papatya çayı: bu reflünün belirtilerini kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Papatya yerine çemen otu da kullanabilirsiniz.
 
Geri
Top