RTÜK İnternet Yayınları Üzerinde Hangi Yetkilere Sahip Olacak?

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir yönetmelikle RTÜK'e, çevrimiçi dizi ve film platformlarını denetleme yetkisi getirildi. Geniş kapsamlı olarak hazırlanan bu yönetmelik, RTÜK'e hangi yetkileri veriyor? Çevrimiçi dizi ve film platformlarını neler bekliyor?


Birkaç saat önce Türkiye'nin gündemi, RTÜK'ün aldığı kararla değişti. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir yönetmeliğe göre RTÜK bundan sonra, çevrimiçi dizi ve film platformlarını denetleyecek. Bu denetlemeler kapsamında RTÜK, ilgili platformların bazı bölümlerine yayın yasağı koyabilecek, gerekli gördüğü durumlarda ise platformların yayın lisansını iptal edebilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre; yurt içi veya yurt dışı merkezli olması fark etmeksizin bütün platformların denetimi RTÜK tarafından yapılacak. Peki RTÜK'ün bu denetimi neleri kapsıyor? Netflix, Türkiye'den çekilir mi? İşte bu haberimizde, bu soruların yanıtlarını konuşacağız.
rtük netflix bluttv puhutv

Yayımlanan yönetmeliğe göre bundan sonra çevrimiçi dizi ve film platformları, Türkiye'de şirket kurmak zorunda kalacaklar. Bu bağlamda puhutv ve BluTV'nin herhangi bir sorun yaşamayacağını söyleyebiliriz. Çünkü puhutv Doğuş Holding, BluTV ise Doğan Grubu tarafından kuruldu ve Türkiye'de şirketleşmiş durumdalar. Ancak dünyanın en çok kullanılan çevrimiçi dizi ve film platformlarından bir tanesi olan Netflix'in merkezi Hollanda'da. Yönetmelik gereğince Netflix'in Türkiye'de şirket kurması ve lisans alması gerekiyor. Bu da Netflix'e pahalıya patlayacak bir durum.
RTÜK, uygun bulmadığı içeriklere erişim engeli getirebilecek
RTÜK bundan sonra, çevrimiçi dizi ve film platformlarına lisans verecek. Platformlar, sadece bu lisans kapsamında yayın yapabilecekler. Lisansı olmayan herhangi bir platform, Türkiye üzerinden yayın hayatına devam edemeyecek. Eğer herhangi bir platformun lisanssız olduğu tespit edilirse, RTÜK'ün internet sitesi üzerinden bu platform ilan edilecek ve ilgili şirkete 72 saat müddet verilecek. Eğer platform yetkilileri, belirlenen süre içerisinde harekete geçmezlerse hem yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulacak hem de ilgili platform için erişim engelleme talebinde bulunulacak ve siteye erişim engellenecek. Lisans süresi, 10 yıl boyunca geçerli olacak. Ancak RTÜK gerekli görürse, platformların yayın lisansını iptal edebilecek. RTÜK, lisans verdiği bir platformda lisansa aykırı bir durumla karşılaşırsa, bu durumun giderilmesi için platforma 30 günlük süre verecek. Bu sırada RTÜK, platformun yayınını 3 ay boyunca durdurabilecek.
İnternetten yayın yapan platformlar, gelirlerinin bir kısmını RTÜK'e vermek zorundalar
Eğer bir platform, Türkiye üzerinden radyo yayını yapmak isterse lisans bedeli olarak 10 bin TL ödemek durumunda kalacak. Eğer internet üzerinden televizyon yayını yapılacaksa 100 bin TL, alışveriş konulu tematik yayın yapılacaksa da 500 bin TL ödenmesi gerekecek. Üstelik RTÜK, bu lisans bedeli haricinde, bir de şirketlerden kar payı istiyor. Buna göre platformlar, yıllık gelirlerinin binde beş kadarını RTÜK'e verecekler. Ayrıca platformlar, her yıl aralık ayında abone sayılarını RTÜK'e bildirecekler.




RTÜK'ün denetim yetkisi bunlarla da sınırlı değil. Eğer RTÜK, herhangi bir platformun bir içeriğinde kural ihlaliyle karşılaşırsa, içeriğin o kısmının kesilmesini isteyebilecek, gerekli gördüğü durumlarda ise içeriğin tamamına erişim engeli getirebilecek. Ayrıca kural ihlalinin boyutuna göre platformun tamamının kapatılması da söz konusu. Ayrıca yayınlar hem RTÜK hem de yayıncı kuruluşlar tarafından kayıt altına alınacak. Herhangi bir soruşturma söz konusu olduğunda ise RTÜK istediği takdirde yayıncı kuruluştan kayıtları da isteyebilecek.
RTÜK, Netflix, BluTV ve puhutv içeriklerinde yaş sınırlaması olmasını istiyor
Tüm bunlara ek olarak, televizyonlarda gördüğümüz semboller, çevrimiçi platformlara da eklenecek. Örneğin bir dizide yoğun şiddet ve hassas sahneler varsa +18 simgesi bulunacak. Bu sayede platformlara ait dizi ve filmlerin hangi yaş grubuna uygun olduğu açıkça görülebilecek. Ayrıca RTÜK, lisans verdiği platformların çocukları korumasını da isteyecek. Eğer içeriklerde çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine zarar verecek bir durum varsa, bu tarz içeriklerin ebeveynler tarafından kontrol edilebilmesi sağlanacak.
RTÜK, yayımlanan bu yönetmelikle birlikte çevrimiçi dizi ve film platformlarını demir yumrukla yönetmek istiyor gibi görünüyor
 
Geri
Top