• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Sadece kesinti suretiyle vergilendirme esası

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sadece kesinti suretiyle vergilendirme esası

Defter tutmak zorunda olmayan çiftçiler ise sadece hasılatları üzerinden kesinti yapılmak suretiyle vergilendirilirler. Kesinti yapılmak suretiyle vergilendirmeye tabi tutulan mükellefler yıllık beyanname vermezler. Bu suretle vergilendirilenlerin kesinti yolu ile ödemiş bulundukları gelir vergisi, yüklenilen nihaî vergiyi teşkil eder. Oysa gerçek usulde vergilendirilen çiftçilerin hasılatları üzerinden tevkif suretiyle ödenen gelir vergileri yıllık beyanname ile beyan edilen kazançlar üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilmekte, mahsup sonrası kalan varsa genel kurallara göre mükellefe ret ve iade edilmektedir.
Kesinti suretiyle vergilendirilecek olanlar defter tutma ve yıllık beyanname verme zorunluluğunda olmamakla birlikte, yaptıkları satış ve hizmetler için müstahsil makbuzu almak ve saklamak zorundadırlar. Müstahsil makbuzu, ürünü satın alan kişi tarafından düzenlenir ve zirai ürünü satan çiftçiye imzalattırılarak bir örneği çiftçiye verilir.
Kesinti yolu ile vergilendirilenlerden yıl içinde işletme büyüklüğü ölçülerini aşanlar veya kendi isteği ile gerçek usulde vergilendirilecek olanlar müteakip vergilendirme dönemi başından itibaren, yeni işe başlayanlar ise işe başladıkları tarihten itibaren gerçek usulde vergilendirilir.
Gerçek usulde vergilendirilenlerden, işletme büyüklüğü ölçülerinin altında kalanlar ise gelecek takvim yılı başından itibaren kesinti yolu ile vergilendirilirler.

Kesinti oranları

Zirai ürünler üzerinden yapılan kesinti oranları 94’üncü maddenin 11’inci bendinde belirlenen zirai ürünler ve zirai hizmetlere uygulanmak üzere Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir.2003/6577 sayılı BKK’na göre kesinti oranları;

a)Hayvanlar ve mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri,
-Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için (%1)
-Diğer yerlerde satın alınanlar için (%2)

b)Diğer zirai mahsuller,
-Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için (%2)
-Diğer yerlerde satın alınanlar için (%4),
oranında kesintiye tabi tutulurlar.

c)Zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetler,
-Ormanların ağaçlandırılması, bakımı, kesimi, ürünlerin toplanması,
taşınması ve benzeri hizmetler için (%2)
-Diğer hizmetler için (%4)

d)Çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün
ödemeleri için % 0
olarak tespit edilmiştir.
 
Geri
Top