• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Sağlıklı Beslenme Takıntısı (Ortoreksiya)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Sağlıklı beslenme takıntısı, terimsel adı ile ortoreksiya, üzerine doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından yeni yoğunlaşılan, netliğini yeni kazanmış bir rahatsızlıktır. Bu çalışmalar sonucunda anlaşıldığı kadarıyla, gelecek zamanda sıkça rastlanılabilecek olan bu rahatsızlık bir takıntıdır.

Ortoreksiya, bir modernleşme (gıda standartların değişmesi, yeme alışkanlığı gibi) ve “doğru” olarak nitelendirilen bilgilerimizin, bilimin ilerleyişiyle beraber değişmesiyle oluşan bilgi kirliliğinden doğmuş olduğu genel görüşler arasında olan bir “takıntı”dır. Bu değişimler özellikle obsesif kişilik yapısında etkileyici olmaktadır. Bir tür takıntı olarak ele alındığında, ortoreksiya hakkında daha net konuşabilmekteyiz.

Ortoreksiya sorunu yaşayan insanlar, daha sağlıklı olmak, daha sağlıklı beslenmek adına, kendilerinin karar verdiği kimi besinleri yemek ya da yememek eğilimindedir. Bu yolda sağlıklı beslendiklerine inansalar da, sonuç tam tersidir. Çünkü bilimsel bir veriye değil, kişinin inanç, tutum, yeni edindiği bilgiler vb diğer etmenler birleşerek, yeni bir yeme düzeni oluşturulmaktadır.

Sağlıklı beslenme takıntısının başlıca belirtileri şöyledir;

- Ertesi günün yemek menüsünü hazırlamak ya da bunun üzerine düşünmek,

- Besinlerin oranlarını gereğinden fazla arttırmak ya da azaltmak, sınırlandırmak,

- Dışarıda yemek yemenin zorlaşması,

- Takıntılı düşünce yüzünden yaşam kalitesinin düşmesi,

- Kişinin çevresindekileri de bu şekilde yönlendirmeye çalışması

- Kimi yiyecekleri tükettiğinde kişinin kendini kötü ya da suçlu hissetmesi,

- Kişinin sağlığını sadece bu yeme alışkanlığıyla koruyabileceğini düşünmesi,

Tedavisi sürecinde izlenmesi gerekilenler

Temelinde Obsesif – Kompulsif kişilik yapısı olduğundan, kesinlikle alanında uzman kişilerle çalışılması gerekmektedir. Sağlıklı beslenme takıntısı, beden ve sağlık gibi takıntıları olduğu kişi tarafından kabul edilmelidir. Tedavide psikolog, psikiyatrist ve diyetisyen ile ortak bir süreç en sağlıklı sonucu vermektedir. Psikolog veya psikiyatrist kişinin terapi sürecini yürütmeli, obsesif düşünceler ve davranışlar üzerinde çalışırken, diyetisyenler de kişinin beslenme düzenini sağlamalıdır.

Bu takıntılı düşünce şeklinde, kişi doğru bilgi kaynaklarına yani diyetisyenlere yönlendirilmelidir. Ortoreksiya bir takıntı olduğu için uzman psikolog veya psikiyatristlerle görüşmesi erken müdahale adına en doğru yöntem olacaktır. Beslenme hakkında bilgi kirliliğinden kişiyi uzak tutmak da kesinlikle yapılması gerekilen bir harekettir.

Ortoreksiya, kişinin düzensiz, fazla veya eksik beslenmesine sebep olacağından, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Besin yetersizliğinin neden olacağı bir çok rahatsızlığa açık olan bu kişilerin profesyonel destek alması gerekmektedir.OKB tedavisinde etken ve hızlı sonuç sağlayan EMDR ve Alphastim teknikleri saglıklı beslenme takıntılarında çok güzel sonuçlar vermektedir.

Alıntı
 
Geri
Top