Sahne sanatları; performans, bale, opera, tiyatro, müzikal, dans gibi alt dallardan oluşan, kostüm ve dekor eşliğinde sahne üzerinde gerçekleştirilen bu sanat dallarını kapsayan bir ana daldır.
Sahne sanatları türleri içinde akrobasi, bale, genel jimnastik, dans, hitap, hokkabazlık, müzik, opera, palyaço, pandomim, sirk gösterileri, tiyatro, vantrilokluk yer alır.
Sahne sanatları günümüzün en popüler meslekleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise eğlenceli ve keyifli bir meslek olmasıdır. Ancak yoğun fiziksel performans, emek, disiplinli çalışma isteyen bir sanat dalıdır. Öğrencilerin bu bölümden mezun olmaları için 240 AKTS sınırını aşmaları gerekir.
Sahne sanatlarında öğretilen dersler;
Sahne sanatları bölümü mezunları bunun yanı sıra eğlence ve kültür merkezlerinde de çalışabilirler. Danışmanlık, oyunculuk, sahne yöneticiliği yapabilirler.
Sahne sanatları dersleri fiziksel performans açısından yorucu olduğu için evinize ulaşımı kolay olan yerlere başvuru yapmanız sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Böylece hem zaman kaybetmeyecek hem de yorulmayacaksınız. Yani kursa dinlenmiş ve dinç olarak gelmeniz sizi stresten uzaklaştırıp, derse olan motivasyonunuzu sağlayacaktır. Tercih edeceğiniz kursun almak istediğiniz ders konusunda teknik donanıma sahip olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hijyen kurallarına uyan, öğrencilerinin her sorununa çözüm bulan iletişimi iyi ve pozitif bir yer olmalıdır. Önemli konulardan biride eğitim kadrosunda kendi alanlarında deneyimli ve başarılı eğitmenlerin bulunması gerekir. Mezunlarını yurtdışındaki sanatsal etkinliklere gönderebilen yüksek kaliteli eğitim veren bir kurs olmasına dikkat edin. Mutlaka kurs bitiminde MEB onaylı sertifika veren bir yer olması şarttır. Sahne sanatları bölümü azim, yüksek tempo enerji, sabır, özgüven isteyen, emek ve yoğun çalışmaya dayalı bir bölümdür. Ruhen ve bedenen kendinize çok iyi bakmalı ve eğitiminizi aksatmadan başarılı bir şekilde tamamlamalısınız.
Sahne sanatları türleri içinde akrobasi, bale, genel jimnastik, dans, hitap, hokkabazlık, müzik, opera, palyaço, pandomim, sirk gösterileri, tiyatro, vantrilokluk yer alır.
Sahne Sanatları Bölümü
Sahne sanatları bölümü ise dünyada ve Türkiye’de tiyatro, koro, opera vb. birçok sanat dalında yetenekli ve sahneye hakim, profesyonel kişiler yetiştirmek için verilen sanat eğitimlerini kapsayan fakültelerdir. 4 yıllık lisans bölümü olarak karşımıza çıkar. Eğitim, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde verilmektedir. Üniversite sınavının ilk basamağını kazanan adayların özel yetenek sınavında başarılı olmaları şarttır.Sahne sanatları günümüzün en popüler meslekleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise eğlenceli ve keyifli bir meslek olmasıdır. Ancak yoğun fiziksel performans, emek, disiplinli çalışma isteyen bir sanat dalıdır. Öğrencilerin bu bölümden mezun olmaları için 240 AKTS sınırını aşmaları gerekir.
Sahne Sanatlarında Hangi Dersler Verilmektedir?
Yukarıda sahne sanatları nelerdir? kısaca bahsettik. Bu bölümde okumak için üniversiteyi kazanmanın ve özel yetenek sınavını kazanmanın şart olduğunu belirttik. Peki sahne sanatları bölümünü kazandıktan sonra ne olacak? Bu bölümde öğrencilere sahne sanatlarını kavramaları için teorik tersler ve uygulamaları dersler verilmektedir. Öğrenciler birçok ses eğitiminin yanı sıra, makyaj eğitimi de alırlar.Sahne sanatlarında öğretilen dersler;
- Sahne uygulaması
- Rol
- Ses ve konuşma
- Doğaçlama
- Oyun inceleme
- Dünya tiyatro tarihi
- Temel oyunculuk
- Dramaturji
- Dans
Sahne Sanatlarından Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
Sahne sanatları mezunları sahne ve kamera karşısında yer alan bütün işlerde çalışabilirler. Oyunlarda oynayabilir ve bölüm içerisinde yöneticilik yapabilirler. Sahne sanatlarından mezun olan kişiler genellikle aşağıda belirttiğimiz işlerde kendilerine rahatlıkla iş bulabilirler.- Sinema
- Opera
- Bale
- Tiyatro
- Televizyon
- Dans ile ilgili kariyer fırsatlarını değerlendirebilirler.
Sahne sanatları bölümü mezunları bunun yanı sıra eğlence ve kültür merkezlerinde de çalışabilirler. Danışmanlık, oyunculuk, sahne yöneticiliği yapabilirler.
Sahne Senin Göster Kendini!
Günümüzde üniversite eğitiminin yanı sıra özel kurslar aracılığıyla da sahne sanatlarından hangisine ilgi duyuyorsanız özellikle o ders üzerine eğitim alabiliyorsunuz. Şayet üniversiteyi kazanamazsanız, disiplinli ve profesyonel eğitim veren kurslara kaydolabilirsiniz. Örneğin dans üzerine eğitim almak istiyorsanız bunun için dans kurslarını araştırabilirsiniz. Sahne sanatlarında öğretilen bütün dersler kaliteli ve güvenli birçok akademide, kursta aynı şekilde, müfredata uygun olarak öğretilmektedir.Sahne sanatları dersleri fiziksel performans açısından yorucu olduğu için evinize ulaşımı kolay olan yerlere başvuru yapmanız sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Böylece hem zaman kaybetmeyecek hem de yorulmayacaksınız. Yani kursa dinlenmiş ve dinç olarak gelmeniz sizi stresten uzaklaştırıp, derse olan motivasyonunuzu sağlayacaktır. Tercih edeceğiniz kursun almak istediğiniz ders konusunda teknik donanıma sahip olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hijyen kurallarına uyan, öğrencilerinin her sorununa çözüm bulan iletişimi iyi ve pozitif bir yer olmalıdır. Önemli konulardan biride eğitim kadrosunda kendi alanlarında deneyimli ve başarılı eğitmenlerin bulunması gerekir. Mezunlarını yurtdışındaki sanatsal etkinliklere gönderebilen yüksek kaliteli eğitim veren bir kurs olmasına dikkat edin. Mutlaka kurs bitiminde MEB onaylı sertifika veren bir yer olması şarttır. Sahne sanatları bölümü azim, yüksek tempo enerji, sabır, özgüven isteyen, emek ve yoğun çalışmaya dayalı bir bölümdür. Ruhen ve bedenen kendinize çok iyi bakmalı ve eğitiminizi aksatmadan başarılı bir şekilde tamamlamalısınız.