• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Şahtere

wien06

V.I.P
V.I.P
Latince Adı: Fumaria officinalis

Familya: Papaveraceae

Diğer İsimleri: Sarılık otu, Yer çiçeği, Tilki Kişnişi, Yer safrası, Tavuk Ayağı otu

Genel özellikleri:

Şahtere otu bir yıllık bir bitki olup 15-40cm boyunda dikine yükselir, mavimsi yeşil renkte, çok çatallı ve dallarını taşıyamayacak yerlere doğru eğilir. Yaprakları; Ana yaprakları saplı üzerinde dizili yan yapraklardan oluşur ve geriden kanat yaprak görünümünü andırır. Çiçekleri sapların üst kısmında topluca bir arada salkım şeklinde bulunurlar. Kupası 2-3mm büyüklüğünde yumurta veya mızrak şeklinde mavimsi yeşil renkte, taçları borucuk şeklinde 5-10mm uzunluğunda pembe veya kan kırmızısı uç kısmı ise koyu kırmızıdır. Meyveleri küre şeklinde yeşil renkli 2-2,5mm çapında ve 3-4mm uzunluğunda bir sapı vardır.
Vatanı Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asyanın Türkiye, Horasan ve Türkistan bölgeleri olan bitki günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralyada da yetişmektedir. Bahçe veya tarlalara ekilen tohumları fazla bir bakıma gerek kalmadan gelişir.
Mayıstan Ekime kadar Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kaldırılır, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş?te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

Etki ve Kullanım:
Karaciğer hastalıklarına, sarılığa, uyuz ve egzamaya, idrar söktürmeye, kanı temizlemeye, basura, damar sertliğine, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına, safra kesesi ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve cilt hastalıklarına faydalıdır.

Alerji

100 gr. şahtere ve 50'şer gr. karabaşotu, papatya ve ebegümeci, 3 litre suda 5 dakika kaynatılır. Soğutulup süzülür. Yemeklerden önce bir su bardağı içilir.

Ateş düşürme

100'er gr. şahtere, papatya, ebegümeci ve hindiba, çelik tencerede ve 3 litre suda kaynatılır. Yemeklerden önce, ılık olarak ve balla tatlandırılıp bir fincan içilir.

Sarılık

20'şer gr. şahtere, pelin otu, sinameki, karabaş otu, çuha çiçeği, aynısafa, hindiba, kantaron, anason, nane, kurt pençesi ve andız kökü, 21 su bardağı suda 5 dakika kaynatılır. soğutulup süzüldükten sonra dolaba konur. Yemeklerden yarım saat önce üzüm pekmezi ile tatlandırılarak bir çay bardağı içilir.

Ayrıca aşağıda tarifi verilen macunla birlikte kullanılırsa faydası artar:

100'er gr. zerdeçal, ısırgan tohumu, polen, arı sütü ve rezene, 1 kg. andız pekmeziyle karıştırılıp macun yapılır. Bu macun yemeklerden sonra sütle birlikte bir çorba kaşığı alınır.

Egzema

50'şer gr. şahtere, yavşan otu, ısırgan otu, kurtpençesi, mersin yaprağı, at kuyruğu ve karakafes, 4 litre suda 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutulup süzülür. Yemeklerden önce bir fincan içilir. Ayrıca, 30 gr. tereyağı (tuzsuz), 20'şer gr. ardıç katranı, bal ve 10 gr. kına, karıştırılılarak krem yapılır ve sabah-akşam yaralara sürülür. 3 ay kullanılmalıdır.

Damar sertliği

20'şer gr. şahtere, karabaş otu, papatya, kantaron, fesleğen, alıç çiçeği, civan perçemi ve ökse otu, 24 su bardağı suda 7 dakika kaynatılıp süzülür. Yemeklerden önce yarım limon sıkılıp bir fincan içilir.

Kanı temizleme

20'şer gr. şahtere, aynısafa, yavşan otu, ardıç tohumu, kereviz tohumu, hindiba, kekik, papatya ve ada çayı, 4 litre suda 5 dakika kaynatılır, süzülüp dolaba konur. Yemeklerden 1 saat önce 1 fincan içilir.

Karaciğer iltihabı ve tıkanıklığı

50'şer gr. şahtere, hindiba, rezene, papatya, pelin, anason, kantaron, ısırgan yaprağı ve civan perçemi, 5 litre suda 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğutulup süzülür. Yemeklerden önce balla tatlandırılarak bir fincan içilir. 2 ay kullanılmalıdır. Ayrıca bu uygulama sırasında, yemek aralarında 2 çay kaşığı polen bir miktar sıvıyla yutulur.

Damar tıkanıklığı

50'şer gr. şahtere, civan perçemi, oğul otu, karabaş otu, havlıcan ve zencefil ve 150 gr. ökse otu, 4 litre suda 30 dakika kaynatılır. Soğutulup süzüldükten sonra dolaba konur. Yemeklerden 1 saat önce bir limon sıkılarak bir fincan içilir.

Kepek

Şahtere otu hem kepeği önlüyor hem de cilde tazelik katıyor. Bu bitkinin saplarını beş dakika kaynatın. Daha sonra sabahları aç karnına, akşamları ise yatmadan önce için. Tüketirken bal veya şeker eklemeyin. En az bir hafta süren düzenli kullanımdan sonra olumlu etkileri görülmeye başlıyor.


[ALINTI]
 
Geri
Top