Örnek Menü 1
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 2 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri
- 2 dilim tam tahıllı ekmek
- Domates, salatalık, marul, maydanoz
- 1 su bardağı tarçınlı süt
- 1 porsiyon meyve
- 2 adet ceviz içi
Örnek Menü 2
- 1 kase çorba
- Yumurtalı veya peynirli sebze yemeği
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 dilim tam tahıllı ekmek
- Söğüş salata
- 1 porsiyon meyve (üzerine tarçın ekilebilir)
Sahurda Tok Tutan Omlet Tarifi
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 1 kibrit kutusu beyaz peynir
- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 çay kaşığı keten tohumu
- 3 adet küçük boy mantar
- 1 küçük boy yeşil sivri biber
- 1 küçük boy kırmızı biber
- 3-4 dal maydanoz
- 1 küçük boy domates
- Pul biber, karabiber
Hazırlanışı:
- Tüm sebzelerimizi doğrayıp yumurta, peynir, yulaf ezmesi, keten tohumu ve baharatlar ile birlikte karıştırıyoruz.
- Tavamıza 1 tatlı kaşığı zeytinyağı döküp peçete ile tüm tavaya iyice yediriyoruz.
- Omletimizi döküp 10 dakika pişiriyoruz.
- Son olarak omletimizi afiyetle yiyoruz.
5) Tam Tahıllı Ekmek
- Sahurda yer alması gereken en değerli besinlerden bir tanesi ekmektir; ancak beyaz ekmekten ziyade tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
- Seçiminizi tam tahıllı ekmekten yana kullanarak yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerinizi dengede tutup uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirsiniz.
- Sahurda tok tutan şeyler listenize mutlaka tam tahıllı ekmeği eklemelisiniz.
- İftara kadar acıkmadan oruç tutmak için tam tahıllı ekmek sofranızda yerini alsın.
6) Mevsim Yeşillikleri
- Yapacağınız mevsim yeşilliklerinden oluşan bir salata ile hem vitamin mineral ihtiyacınızı karşılayabilir hem de yüksek lif içerikleri sayesinde mide hacminizi doldurarak daha fazla tokluk hissi sağlayabilirsiniz.
- Aynı zamanda sindirim sisteminize yarar sağlayarak ramazan boyunca kabızlık sorunu yaşamazsınız.
- Sahurda az kalorili tok tutan yiyecekler tüketmek isteyenler mevsim yeşilliklerinin yer aldığı salata yiyebilir.
- Marul, maydanoz, nane, dereotu gibi en sevilen yeşillikleri sahurda tüketerek hem kilo alımını önlersiniz.
- Salatanıza protein desteği olarak peynir ve ceviz ekleyebilirsiniz.
7) Yağlı Tohumlar – Çiğ Kuru Yemişler
- Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar mide boşalma süresini geciktirmeleri sayesinde daha fazla tokluk hissi verirler.
- Sahurda zeytin yerine kavrulmamış, tuzsuz yağlı tohumlara yer vererek susama riskinizi de en aza indirebilirsiniz.
- Ancak kilo problemi ile karşılaşmamak için porsiyon kontrolünü elden bırakmadan tüketmelisiniz.
8) Tarçın
- Yoğurt, süt ve meyvelerin üzerine ekleyebileceğiniz tarçın sayesinde kan şekeri kontrolü sağlayarak tatlı krizlerinizin önüne geçebilir ve tokluk hissinize katkıda bulunabilirsiniz.
- Sahurda yenilecek tok tutan yiyecekler tükettiğinizde her yiyeceğin üzerine bir miktar tarçın ekleyebilirsiniz.
- Tarçın kan şekerini dengeleme konusunda çok faydalı bir baharat olduğu için yiyeceklerinizin doyuruculuğunu artıracaktır.