SAKİNLEŞTİRİCİ ŞİFALI BİTKİLER
Zaman zaman sinirlendiğiniz anlar olmuştur. Sakinleşmek, kimseyi kırmamak yada birşeylere zarar vermemek için bir çıkış yolu aradığınız olmuştur. Günümüzdeki hayat gerginliği ister istemez insana stres yüklüyor. İşte bu noktada kişinin imdadına doğal sakinleştirici şifalı bitkiler girmektedir. Hem de sadece bu yönü ile değil, sağlığa olan diğer faydaları ile..
Sakinleştirici bitkiler etkilerini nörolojik alan üzerine yapmaktadır. Sakinleştirici şifalı bitkiler, sinir sistemini güçlendirme ve onları besleme sayesinde olumsuz durumlar karşısında mukavemet kazandırmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir nokta hamile, emzikli anne, kronik bir hastalık tablosu yada ilaç kullanıyorsanız bu şifalı bitkileri kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız. Şimdi bu sakinleştirici bitkilere bir göz atalım;
TAZE YULAF: Yulaf(Avena), kendini stresli ya da gergin olduğunu söyleyen yada kendimi duygusal olarak yıpranmış hissediyorum diyen insanlar için iyi bir seçimdir. Aynı zamanda kızmak anında güçlü bir duygusal topraklama yapar.
Avena gerginlik nedeniyle zihinsel sis, kas ağrısı ve yüksek kan basıncı gibi stres belirtilerine yardımcı olabilir. Mide-bağırsak yatıştırır. Taze yulaf, istek ve yoksunluk belirtileri kontrol etmede yardımcı olur.
Bu sakinleştirici bir bitkiden yararlanabilmek için, tentür veya özü beyaz sütlü tatlı üstleri yapılmalıdır. Bu birkaç ay içinde faydaları ortaya çıkan yavaş etkili bir bitkidir. Taze yulaf gerektiği gibi güçlü otlar ile kombine edilebilir. Çölyak hastalığı varsa Avena sativa kullanılmamalıdır.
BİBERİYE: Çayının tadı hoş olan bir bir bitkidir. Geçmişten günümüze kullanılagelmiştir. Eski Yunanda da, öğrencilerin kafa yorgunluğunu önlemek için başlarına biberiye dallarından yapılmış çelenkler takılmıştır. Biberiye çeşitli nörolojik hastalıklara iyi gelir. Sinirsel başağrılarınında faydalıdır. Kalp sıkışmalarına iyi gelir. Yatarken alacağınız biberiye çayı size, deliksiz bir uyku sağlayacaktır. Ayrıca banyo suyuna katılması da gevşemenize olanak sağlar.
MELİSA: Melissa officinalis yada diğer adı ile oğul otu, hoş bir tadı ve kokusu olan bir bitkidir. Kızgın ya da öfkeli insanları soğutur. Sinir sistemini rahatlatır. Melissa, mide asitini soğutur ve oral herpes geçiştirmek için kullanılır. Ayrıca hafızanın güçlenmesi, diş ağrıları ve kulak çınlamasına da iyi gelmektedir.
ASTRAGALUS KÖKLERİ: Astragalus kökü, bağışıklık depolarını güçlendirir. Tükenmiş olan endokrin sistemi canlandırır ve bağışıklık aktivitelerini hızlandırır. Kronik yorgunluk sendromu için kullanılan üstün bir bitkidir. Kan şekerini düşürür ve ülser engeller.
PEDİCULARİS CANADENSİS: Stres, baş ağrısı ve uykusuzluk rahatlatmak yardımcı olur. Hafif yatıştırıcı bitkidir. Bu bitki kronik kas ağrısı ve gerginlik, stres ve anksiyeteden kaynaklanan baş ağrılarını hafifletir. Yorgunluktan kaynaklanan ağrı ve spazm yorgun, boğaz, çok çalışmış olan kasları rahatlatır.
SARI KANTORON: Çayı rahatlıkla tüketilebilir. Yerli ve yabancı bir çok kaynak sarı kantoronun stres giderici etkisinde hem fikir. İçeridği hiperisin sayesinde bilhassa menopozdaki bitkinlik, endişe ve sıkıntıları giderici olarak kullanılır. Ayrıca güçlü bir yatıştırıcı ve sakinleştiricidir.
KAVA KAVA: Bilimsel adı Piper methysticum olan bitki endişeli duyguların düşmanıdır. Kava, stresli ve endişeli duygular geçiştirmeye yardımcı olmak için önemli bir sakinleştirici bitkidir. Kava ayrıca soğuk -sıcak basması, eklem ağrısı, kas gerginliği ve adet krampları kolaylaştırır.
ÇARKIFELEK: Botanikte Passiflora incarnata olaak bilinen bitki, çoğu sinir sistemini uyaran bitki ve sakinleştirici otlardan daha güçlüdür. Düşünce nedeni ile yatakta uyuyamama için idealdir. Ayrıca stresin neden olduğu gerginlik, sırt ağrısı, sinir ağrısı, baş ağrısı, mide-bağırsak belirtilerini giderir.
LEONURUS CARDİACA: BU bitki sinirli, endişeli ve duygusal olarak istikrarsız olan kadınlar için bilhassa yararlıdır. Diğer adı Motherwort olan bitki hipertansiyon azaltmak ve anksiyete kaynaklanan kalp çarpıntısı rahatlatmak için kullanılabilir. Motherwort bir tentür ya da özü olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz.
BADEM: Vücut ve beyin yorgunluğunu giderir. Ayrıca cinsel yollardaki iltihaplar, karaciğer ve böbrek ağrılarını azaltır.
PAPATYA: Papatya bitkisinin çayı yapılarak sakinleştirici etki gösterir. Papatya hafif bir sakinleştiricidir. Üşenmeden yatmadan önce hazırlayacağınız bir fincan papatya çayı gerginliğinizi alarak rahat uyumanızı sağlayacaktır.
KEDİ OTU: Botanikte Valeriana officinalis olan şifalı bitki yaygın kullanım alanına sahiptir. Bir çok faydasının yanında stres nedeniyle oluşan mide-bağırsak belirtileri hafifletmeye yardımcı olan ve hatta IBS(düzensiz barsak sendromu) ve ishal de dahil olmak üzere güçlü bir sakinleştiricidir. Kediotu çok iyi bir lezzettir ve güçlü bir kokusu bulunmamaktadır.
IHLAMUR: baş ağrıları ve yüksek kan basıncına karşı iyi gelir. Genel strese ile yardımcı olan hafif etkili bir bitkidir. Ihlamur endişeli duyguları azaltır, kan basıncını düşürür ve baş ağrısı kolaylaştırır. Ihlamur uykuya yardımcı olabilir. Ihlamur, çocuklar ve yetişkinler hem de bozulmuş mideleri için mükemmel bir ilaçtır.
REİSHİ: Resihi bir bitki değil, mantar türüdür. Reishi (Ganoderma) kardiyo-vasküler sistem için iyi bir toniktir ve tonik sinirlere ve uykusuzluk problemlerine ile yardımcı olabilir. Hem kapsül olarak satıldığı gibi bazı pazarlarda da bulabilirsiniz. Sulandırıp çorba veya yemeklere de katabilirsiniz.
YEŞİL ÇAY: Artık tıp dünyası yeşil çayı tanıdı. Bünyesindeki kateşinler sayesinde bir çok hastalığa şifa olmakta. Yorgunluğu ve uyku halini ortadan kaldırır. Stresi azaltır. Anti kanserojendir. Erken yaşlanmaya engel olur. Daha burada sayamayacağımız birçok faydası bulunmaktadır. Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret ediniz.
DİĞER BİTKİLER: Bunların dışında sakinleştirici şifalı bitkiler arasında portakal elma çayı, nane çayı, HODAN, anason çayı ve amber çiçeği ile kuşburnu çaylarını demleyerek de yorgunluk, uykusuzluk sorunlarına karşı ve sinir sisteminize destek olabilirsiniz.