Zelep olarak da bilinen salep, çok yıllık, yumrulu, otsu bir bitkidir. 150 ile 1000 m rakım arasında yayılış gösterir. Kalkerli topraklarda, pırnal, çobançırası ve çaltı diplerinde ya da aynı yerlerde açık arazide kendiliğinden yetişir.
İri, uzun, ucu sivri, üzeri lekeli, dört ya da beş yaprağın arasından, iki yaprağa sarılı mor ya da yeşil bir sürgün çıkar. Mor sürgünün çiçeği mor; yeşil gövdenin çiçekleri beyazdır. 20 ya da 25 cm boyundaki bu ince, silindirik gövde belirli aralıklarla çok küçük, yapraksız sekiz-on kadar dala ayrılır ve bunun ucunda çiçek açar. Çiçeklerin dudakçık (labellum) denen parçası, lekeli olup diğer bölümlerden büyüktür. Dudakçığın alt kısmı ters yönde uzar ve mahmuz adlı bir çıkıntı meydana getirir.
Yumrular sökülüp yıkanır. Bez torbaya konmuş taze çökelekten sızan sarı suyla pişirilir ve serilip kurutulur.
Salep yumruları, dondurma hammaddesi olarak kullanılır. Salep tozu, sütle karıştırılarak sıcak içecek olarak kullanılır. Göğsü yumuşatır. Öksürük ve bronşitte faydalıdır.