• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Saygının olmadığı yerde sevgi, merhamet, insanlık, dostluk vb. değerler de kalmaz.o

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Kahve

Başkalarına karşı neden saygılı olmalıyız?​

Toplum içinde yaşamanın gereklerinden biri de ”saygı” dır. İnsanlar duygu ve düşüncelerini söyleme hakkına sahiptirler. Diğer insanlar da başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı göstermelidirler. Toplumdaki tüm insanlar aynı duyguyu yaşayıp aynı düşüncede olmayabilirler. Duygu ve düşüncelerdeki bu farklılıkları kabullenmek saygı duymaktır.​

İnsanları duygu ve düşünceleri yüzünden dışlamamalı, alay etmemeli, yargılamamalıyız. Birisi duygu ve düşüncesini ifade ederken sonuna kadar dinlemeliyiz. İnsanlar duygularını söylerken kendimizi onların yerine koymalıyız.
Biz saygı göstermeliyiz ki karşımızdaki kişide bize saygı göstersin. Saygılı insan daha çok sevilen ve sayılan insandır. Saygılı olursak bir çok arkadaş ediniriz ve başkaları da bize saygı duyar.
Saygı yoksa her şey bitmiştir. Başkasına saygı ile yaklaşmayan her insan yaşamında kendine de saygı gösterecek insanlar bulamaz.
İnsanların hak ve özgürlüklerine, özel yaşamlarına, düşünce farklılıklarına saygı duymalıyız. Saygı, çağdaş bir toplumda yaşamanın, ahlaki ve hukuki kuralların gereğidir.
İnsanları ve çevremizdeki her şeye saygılı olmak bizleri mutlu eder, başta toplumsal yaşamı ve kendi yaşamımızı kolaylaştırır.
Toplum içerisinde yaşamak öncelikle saygılı olmayı gerektirir. Saygı sadece insanlara ya da büyüklere karşı duyulan bir hürmet anlamı olarak algılanmamalı. Kaldırım taşına saygı duymayıp onu yerinden sökersen, o kaldırımda yürürken ayağın çukura düşer bir yerini kırarsın, kuşlara saygı duymazsan, ne sabah güneşle öten kuş kalır, ne kırıntıları toplayan kuş, ne böcekleri yiyen kuş, her yanımız börtü böcek olur. Kullandığın toplu taşıma araçlarına saygı duymazsan o da sana saygı duymaz, yolda kalırsın.
Saygı insani olgulara da olmalı, hastalığa saygı, sevgiye saygı, aşka saygı, düşünceye saygı. Kimseyi içinde bulundukları durumla ilgili yargılama, aşağılama ya da yıkıcı eleştiriler yapma. Bir sorun varsa dostça uyarmalıyız ya da yardım etmeliyiz.
Saygının hem kendisine, hem de topluma kattığı değerleri bilen insan, zihnindeki saygı kavramını davranışta da somutlaştıracak ve hayat kolaylaşacaktır. İnsanlar barışın ve kardeşliğin çizdiği yolda, için de ben ve bencillik olmayan yeni birlikteliklere ve yaşam anlayışına kavuşacaklardır
 
Baba ve Anneye saygı
Beni yürüyüşe çıkar oğlum, hâlâ güçlü bacaklarım var; yanında yürümek için asla yaşlı hissetmeyeceğim...
Beni evine davet et oğlum.
Hiç olmazsa pazar günleri; bir öğle veya akşam yemeği için.
Sizinle birlikte ve tatmin olmuş hissetmek için.
Benimle sevgiyle konuş oğlum.
Sabırsız olma, sinirlenme; biz yaşlılar, pohpohlanmayı, gülümsemeyi, kucaklanmayı severiz, çocuklar gibiyiz...
Beni hayatından alma, benimle öfkeyle konuşma; Hâlâ net bir zihnim var, hâlâ geçmişin hatıraları var...
Gel, beni evimde ziyaret et oğlum.
Senden bir şey istemem; sadece senin varlığın bana huzur veriyor. Hayatım boyunca sana aşkla bakmaya devam edeceğim.
Beni üzgün ve yalnız bırakma, bana yorgunum diye yat deme oğlum. Gözlerinin içine bakıyorum. Susma benimle konuş. Çok anlamlı cümleler kurmak zorunda değilsin. Sadece benimle konuş. Sesini hâlâ duyabiliyorken.
 
Cennet annelerin ayağı altında hadisi var. Babanında evlada yapacağı dua geri dönmez. Böyle iken anne babanın kıymeti bilinmeli, saygıda sevgide kusur edilmemeli.
 
Geri
Top