Kestane balı şeker hastalarına iyi geliyor mu?
Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, kestane balının şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış bulunduğunu ancak bunu doğrulayacak bilimsel bir verinin bulunmadığını söyledi.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Algün, halk arasında kestane balının kan şekerini yükseltmediği ve şeker hastalığına iyi geldiği yönündeki inanışın son derecede yanlış olduğunu belirtti. Balın şifa kaynağı deyip fazla tüketilmesinin hastayı şeker komasına sokabileceğine dikkat çeken Algün, "Halk arasındaki yaygın inanışlardan çoğu son derecede yanlış temellere dayanıyor. Mesela şeker katkısız yapılan balların, hele acımsı tada sahip olan kestane balının kan şekerini yükseltmediği yönündeki inanış son derecede yanlış. Şöyle ki arılar çiçeklerin usarelerini toplayarak onları bal haline getiriyor. Hiç şeker katkısız, gerçek kara kovanlarda oluşan balın bile kan şekerini yükseltici etkisi vardır ve bu etki şekerle yapılan reçellerden çok da farklı değildir. Hele bir de şifadır deyip fazla miktarlarda bal tüketilince hasta şeker komasına girebiliyor. Kısacası, kestane balının şeker hastalarına iyi geldiğine dair elimizde bilimsel bir veri yok" dedi.
ŞEKER HASTALARI DİYETİSYENLERDEN YARDIM ALMALI
Şeker hastalarının tıbbi beslenme tedavilerini (diyet) uygularken özellikle meyveler konusunda mutlaka diyetisyenlerden yardım almaları gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Algün, "Ekşi elma, karayemiş (taflan), greyfurt gibi meyvelerin kan şekeri üzerine olumlu bir etkisi yok. Diğer tür meyvelerin etkisi ne ise bunlar da kan şekeri üzerinde aynı etkilere sahip. O nedenle hastalarımız bu tür meyveleri de aynen diğer meyvelerde olduğu gibi doktor ve diyetisyenine danışarak kontrollü bir şekilde tüketmeliler" diye konuştu.
Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, kestane balının şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış bulunduğunu ancak bunu doğrulayacak bilimsel bir verinin bulunmadığını söyledi.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Algün, halk arasında kestane balının kan şekerini yükseltmediği ve şeker hastalığına iyi geldiği yönündeki inanışın son derecede yanlış olduğunu belirtti. Balın şifa kaynağı deyip fazla tüketilmesinin hastayı şeker komasına sokabileceğine dikkat çeken Algün, "Halk arasındaki yaygın inanışlardan çoğu son derecede yanlış temellere dayanıyor. Mesela şeker katkısız yapılan balların, hele acımsı tada sahip olan kestane balının kan şekerini yükseltmediği yönündeki inanış son derecede yanlış. Şöyle ki arılar çiçeklerin usarelerini toplayarak onları bal haline getiriyor. Hiç şeker katkısız, gerçek kara kovanlarda oluşan balın bile kan şekerini yükseltici etkisi vardır ve bu etki şekerle yapılan reçellerden çok da farklı değildir. Hele bir de şifadır deyip fazla miktarlarda bal tüketilince hasta şeker komasına girebiliyor. Kısacası, kestane balının şeker hastalarına iyi geldiğine dair elimizde bilimsel bir veri yok" dedi.
ŞEKER HASTALARI DİYETİSYENLERDEN YARDIM ALMALI
Şeker hastalarının tıbbi beslenme tedavilerini (diyet) uygularken özellikle meyveler konusunda mutlaka diyetisyenlerden yardım almaları gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Algün, "Ekşi elma, karayemiş (taflan), greyfurt gibi meyvelerin kan şekeri üzerine olumlu bir etkisi yok. Diğer tür meyvelerin etkisi ne ise bunlar da kan şekeri üzerinde aynı etkilere sahip. O nedenle hastalarımız bu tür meyveleri de aynen diğer meyvelerde olduğu gibi doktor ve diyetisyenine danışarak kontrollü bir şekilde tüketmeliler" diye konuştu.