Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir.
Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır
Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa'da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır.
Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir.
Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır.
Büyük oranda Omega-3 içeren semizotunun 100 gramında şunlar yer alır:
Enerji değeri: 42 kJ
Karbonhidrat: 1 gram
Protein: 1 gram
Yağ: 0,2 gram
C Vitamini: 20 mg
Karoten: 1,70 mg
Vitamin: B1:0,06 mg
Vitamin: B2:0,04 mg
Kalsiyum: 130 mg
Demir: 3 mg
Semiz otu Yetiştiriciliği
Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır
Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa'da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır.
Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir.
Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır.
Büyük oranda Omega-3 içeren semizotunun 100 gramında şunlar yer alır:
Enerji değeri: 42 kJ
Karbonhidrat: 1 gram
Protein: 1 gram
Yağ: 0,2 gram
C Vitamini: 20 mg
Karoten: 1,70 mg
Vitamin: B1:0,06 mg
Vitamin: B2:0,04 mg
Kalsiyum: 130 mg
Demir: 3 mg
Semiz otu Yetiştiriciliği