• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Senaryo - Senaryo Nasıl Yazılır?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Senaryo - Senaryo Nasıl Yazılır?

Senaryo, sinema teknolojisinin geliştirdiği bir yazı türü olmakla beraber güzel sanatların son örneğidir. Senaryonun temeli “Bir hikâye en iyi şekilde nasıl anlatılır?” sorusudur. Eğer iyi bir hikâyeniz varsa onu anlatmak için iyi bir senaryo şarttır. Sinemalar önceleri edebiyattan, sonraları tiyatrodan geliyordu. “Özgün senaryo” kavramı ise hikâyelerin sinema için yazılmasını amaçlamaktadır.

Sinema, filmin kâğıt üzerindeki ilk halidir. Filmin hazırlanmasında ilk adım olarak önce senaryo yazılır, sonra stüdyo çalışmaları yapılır. Ortaya çıkan eser hem söz, hem göz, hem de eylem sanatıdır. Senaryolar izleyicisine iletiyi çabuk veren, karşılığını da hemen alan eserlerdir.

Senaryo oluşmasındaki öğeler:

  • Kişiler: Senaryonun konusu olan olay, bir kişinin ya da grubun başından geçer. Kişiler olayla ilgilerine göre birinci derecede ve ikinci derecede önemli kişiler diye ayrılır. Senaryo içindeki rol payları da buna bağlı olarak değişir.

  • Olay ya da konu: İnsan başına gelebilecek her türlü olay, insanın karşılaşabileceği her durum konu olabilir. Konu kahramanın kendisiyle ya da çevresiyle çatışmasından doğar. Onun eyleme dönüşmüş duygularından destek alarak gelişir, sonuca ulaşır. Senaryoda olay planı üç bölümdür: Serim, düğüm, çözüm.

  • Yer: Senaryoda dünyanın her yeri mekân olarak kullanılabilir.

  • Zaman: Senaryoda zaman kullanımında çeşitlikler söz konusudur. Kronolojik zaman, düğümden başlatılan zaman, sonuçtan başlatılan zaman, düzensiz zaman anlatımlarından biri tercih edilebilir.

  • Oyuncular: Senaryoda karşılıklı konuşma önemlidir ve buradaki performans senaryonun başarısını olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Senaryoya uygunluğu düşünülerek seçilen kişilerden rol yapan erkek ise aktör, bayan ise aktris denir. Her ikisi içinde genel olarak oyuncu terimi kullanılmaktadır. Oyuncular canlandırdıkları kişiliğe uymak için makyaj yaparlar; rollerine uygun kostüm giyer aksesuar kullanırlar.

  • Yönetmen: Oyuncuları denetleyen, olaylar arasındaki bağlantının kopmamasını sağlayandır. Bir senaryo ancak iyi bir yönetmenle sahne başarısına ulaşır.

  • İzleyiciler: Senaryo ve filmin başarısı izleyici sayısıyla ölçülmektedir. Film gişede ne kadar çok izleme oranı alırsa o kadar başarılı sayılır. Burada izleyicinin görevi ise sinemaya vaktinde gitmek; oturuşu ve davranışı ile çevresindekileri rahatsız etmemektir.
Senaryo, yazarının yaşamdan bir sanal kesit olarak sunduğu olaylar, oyuncu, stüdyo, yönetmen ve gerekli teknik elemanlarla çok kalabalık bir ekip çalışması sonunda, senaryonun gerektirdiği yer ve çevre koşulu oluşturularak, sinema olarak beyaz perdeye ya da dizi olarak ekrana aktarılır.
 
Geri
Top