Sendikalı Olanlar İçin Savunma Dilekçesi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
25.11.2009 tarihinde yapılan eyleme katılan sendika üyelerinin savunma dilekçesidir...


Kamu-Sen, KESK, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından ülke genelinde 25 Kasım 2009 tarihinde iş bırakma eylemi kararı alınmıştır. Bu eyleme katılma sebebim sendikam tarafından alınmış olan ekte sunulan karara uymak ve sendikal hakkımı kullanmaktır. Ekte sunulan Danıştay 12. Dairenin 2004/4148Esas, 2004/4209 Karar sayılı kararında “….davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntıların kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 11.12.2003 tarihinde 1 gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu durumda, sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, 657 sayılı kanunun 125/C-b maddesinde öngörülen "özürsüz olarak bir gün göreve gelmemek" fiilinin sübuta ermediği sonuç ve kanaatine varıldığından, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Anayasa tarafından güvence altına alınan sendikal faaliyetlerinin engellenmesi de suç unsurunu oluşturur. TCK. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi MADDE 118. - (1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi hâlinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”denilmektedir. Üyesi bulunduğum sendika tarafından alınan karar doğrultusunda katıldığım eylem sebebiyle tarafıma herhangi bir ceza verilmesi ve bu cezanın uygulanması hukuka aykırı olduğu gibi bu cezayı verenler hakkında da TCK’nın 118. maddesi gereğince işlem yapılması gerekecektir..

Gereğini arz ederim.
 
Geri
Top