Sertleşme sorunlarıyla ilgili soru ve cevaplar

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Sertleşme sorunlarıyla ilgili soru ve cevaplar

Yoğun stres altında çalışan genç erkekler, 80'lik dedeleri gibi cinsel sorunlar yaşayabiliyor. Prof. Dr. Halim Hattat, "25-35 yaş arasındaki hasta sayısında ciddi bir artış görülüyor" diyor.

Testosteron hormonu eksikliği sonucu oluşan cinsel isteksizlik gibi; sertleşme sorunu da genç erkeklerin yaşadığı problemler arasında yer alıyor. Prof. Dr. Halim Hattat, 25 yaşında bile ereksiyon olamayan erkeklerin, dedeleriyle aynı sıkıntıları yaşadığını belirterek, sertleşme sorunlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

BİR KEZ OLABİLİR

Bir kez başarısız olan erkek, sertleşme sorunu mu yaşıyordur?
Sertleşme sorunu; basit olarak doktorların cinsel performans için yeterli olan sertleşme seviyesini sağlayamama veya bu sertliği koruyamama durumu için kullandıkları klinik bir terimdir. Yaklaşık iki-üç ayı aşkın süre, cinsellikle ilgili arzu duyulmasına rağmen yeterince sertleşme elde edilemiyorsa bu duruma sertleşme sorunu adı verilir. Yani, bir erkeğin hayatının belirli bir döneminde tek bir kez başarısız olması, sertleşme sorunu demek değildir.

10 KİŞİDEN 7'SİNDE

Sorun psikolojik mi yoksa fizyolojik midir?
Uyarılara karşı verilen cinsel cevap, kişiye özgü fizyolojik bir mekanizmadır. Yaş, fiziksel ve duygusal durum, uyarılma şekli, partnerin hareketleri gibi faktörlerin hemen hepsi cinsel cevabı etkiler. Bu nedenle aynı uyarıya, farklı zamanlarda değişik cevaplar olabilir ve bu doğaldır! Çok stresli bir günün ardından her zamanki performans yakalanamayabilir. Ancak bu durum ısrarcı ve düzelmeyen bir şekilde devam ederse o zaman gerçek bir sertleşme probleminden bahsedilir. Türkiye'de 10 erkekten 7'si bu şekilde; gerçek anlamda, sertleşme sorunu yaşıyor.

YAŞ ETKEN DEĞİL

Sertleşme sorunu yaşlanmanın doğal bir sonucu mudur?
Yaş, tek başına sertleşme sorununa yol açmaz. Yaşın yanı sıra diğer sağlık koşulları, ilaçlar ve yaşam biçimi gibi normal kan akışını değiştiren ve hormonları etkileyen her faktör sertleşmeyi etkiler. Şeker hastalığı, kalp-damar problemleri, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi sağlık durumları; yaşlanma sürecinde arttığından sertleşme problemi de yaşla birlikte daha fazla görülür. Ancak son yıllarda, özellikle genç erkeklerde, sertleşme sorununu daha sık görmeye başladık. 25-35 yaş arası ciddi bir hasta grubu var.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
Cinsel birleşme için gerekli şekilde sertleşme sağlayamamak.
Sertlik halini ilişki boyunca sürdürememek.
Sertleşme kalitesinde eskisine oranla azalma olması.
Yeterli sertliğe ulaşamama veya sertliği devam ettirememe korkusu.

KENDİNİZİ TEST EDİN
SERTLEŞME SORUNUNUZ VAR MI?

Bu sorular, sertleşme sorunu yaşayıp yaşamadığınızı; böyle bir sorununuz varsa derecesinin ne olduğunu anlamanızı sağlayacaktır. Soruları, son altı aylık cinsel hayatınızı göz önüne alarak cevaplayın:

Sertleşme elde etmekte ve bu sertliği sürdürmekte kendinize ne kadar güveniyorsunuz?
a) Hiç b) Çok az c) Az-çok d) Güveniyorum

Cinsel uyarılarla sertleşme yaşadığınızda ne kadar sıklıkla vajinaya giriş meydana gelecek bir sertlik elde ettiniz?
a) Hiç b) Birkaç kez c) Bazen d) Çoğu zaman

TATMİN OLDUNUZ MU?

Cinsel ilişki sırasında ne kadar sıklıkta partnerinizin vajinasına girdikten sonra sertliğinizi korudunuz?
a) Hiç b) Birkaç kez c) Bazen d) Çoğu zaman

Cinsel ilişki sırasında ilişkiyi bitirene kadar sertliğinizi korumak, sizin için ne kadar zordu?
a) Aşırı zor b) Çok zor c) Zor d) Biraz zor

Cinsel ilişkileriniz ne kadar sıklıkla sizin için tatminkardı?

a) Hiç b) Birkaç kez c) Bazen d) Çoğu zaman

SONUÇ: Beş soruya verdiğiniz yanıtların karşılığı olan sayıları toplayın. Puanınızın, hangi kategoriye girdiğini bulun.
21-25 puan: Sertleşme sorununuz yok.
16-20 puan: Hafif dereceli sertleşme sorunu yaşıyorsunuz.
11-15 puan: Orta dereceli sertleşme sorunu yaşıyorsunuz.
5-10 puan: Şiddetli derecede sertleşme sorunu yaşıyorsunuz.

PUANLAMA
a'lar 1 puan
b'ler 2 puan
c'ler 3 puan
d'ler 4 puan

ERKEKLERİN YÜZDE 83'Ü TEDAVİYE YANAŞMIYOR

Gençler neden sertleşme sorunu yaşar?
Sağlıksız beslenen, sigara içen ve aşırı alkol tüketen, yoğun stres altındaki genç erkeklerde sertleşme sorunu sık görülüyor. Bir paket sigara içen erkeklerde, sertleşme sorunu riski yüzde 40 artıyor. Testosteron hormonunun azalması da riski artırıyor. Şeker hastalarının yaklaşık yarısında 10 yıl içinde sertleşme sorunu görülüyor. Total kolesterol seviyesi 240 civarında olan erkekler ise, 150 civarında olanlara göre iki kat daha fazla risk altında.

UTANIP ANLATMIYORLAR

Gençler bu sorunun genellikle psikolojik olduğunu mu düşünüyor?
Çoğu genç erkek, sorunun psikolojik olduğunu düşünüp, çözüm aramıyor. Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak yaptığımız çalışmalarda, erkeklerin yüzde 35'inin cinsel sorunlarını hiç kimseyle konuşmadığını saptadık. Erkeklerin yüzde 83'ü tedavi görmüyor. Bunların yüzde 74'ü utanma sebebiyle bir merkeze başvurmuyor. Bazen eşlerinin zoruyla bir kliniğe başvuruyorlar. Organik bir problem olduğunu görünce de şaşırıyorlar.

PERFORMANS ENDİŞESİ

Son yıllarda, sertleşme ilaçları oldukça sık kullanılıyor. Ancak ağızdan ilaçların yanı sıra, enjeksiyon tedavisi, üretral tabletler ve cerrahi yöntemlerle de tedavi mümkün.

Yüksek performans endişesi varsa, mutlaka cinsel terapi desteğini ekliyoruz. Çünkü yapılan çalışmalar; partnerle ilişki sorunları çözülmediği sürece, tek başına organik bir tedavinin tatminkar olmadığını gösteriyor.

TEDAVİ ÖNCESİ CİNSEL YOL HARİTASI ÇİZİLİR

Sertleşme sorunu olan hastada; fizik muayeneyle olası bozukluklar araştırılır. Peniste bir eğrilik olup olmadığı, testislerin durumu incelenir. Hormonal bir eksiklikten veya şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi bir metabolik riskten şüpheleniliyorsa, kan tetkiki gerekebilir.

Önemli olan, sorunu tüm nedenleriyle araştırmak ve doğru bir tedavi uygulamaktır. Bir anlamda o erkeğin cinsel sağlığı için bir yol haritası hazırlamak gerekir. Artık metabolik dedektiflerle, risk teşkil eden yaşam tarzı faktörlerini incelemek de mümkün.

STRESTEN KURTULMAK İÇİN SEKS İSTİYORLAR

Hızlı ilişkiler genç erkeklerin cinselliğini nasıl etkiliyor?
Türk erkeklerinin yüzde 93'ü cinselliği çok önemli buluyor. Ancak,10 erkekten 6'sı aşk ve seksi ayırıp; seksi fiziksel bir dürtü olarak görüyor. Çalışmalarımıza katılan pek çok erkek günlük sorunlarından uzaklaşmak için cinselliğe başvurduğunu belirtiyor.

Bu durumda duygusal tatmin azalmıyor mu?

Hızlı ilişkiler bazı kişilere işe yarıyor gibi gelse de; uzun vadede cinsel ve duygusal tatmini azaltabilir. Uzun süreli ilişkilere geçiş yapıldığında, ciddi bir performans endişesi ve kaygı yaşanabiliyor. Sadece kendi zevkini düşünen bir cinsellik anlayışı mutsuz ediyor.
 
Geri
Top