Ses Kayıt Teknolojisinin Doğuşu ve Gelişimi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör

Fonotograf​

İlk ses kayıt cihazı olan Fonotograf’ın patenti 1857 yılında yazar ve mucit Edouard-Leon Scott de Martinville tarafından alınmıştır. Martinville Fonotograf adını verdiği icadı ile sesi görülebilir bir hale dönüştürebiliyordu. Ama kullandığı yöntem sadece ses dalgalarını göstermeye yarıyordu. Martinville kaydettiği sesi tekrar dinleyemiyordu. Günümüzde bu Fonotograf Amerikan Tarihi Ulusal Müzesi' nde sergilenmektedir.

Fonotograf


İlk ses kaydı​

2008 yılında yapılan bir keşfe göre, ilk ses kaydı Parisli Edouard-Leon Scott de Martinville tarafından 9 Nisan 1860 yılında yapıldı. Fakat Scott de Martinville yaptığı ses kaydını dinleyemedi; Onun bu kaydı 27 mart 2008 tarihinde çözülerek sese dönüştürülebildi. Kayıtta bir Fransız halk şarkısı olan Au Clair de la Lune' nin 10 saniyelik başlangıç kısmı bulunmaktadır.

Fonografın mucidi ünlü Thomas Alva Edison' dur. Fonograf ilk ses kaydedici ve müzik çalardır. Thomas Edison fonografın icadıyla ses kaydı yapan ve yaptığı kaydı dinleyebilen ilk kişidir. Edison' un fonografı icat etmek için fonotograftan esinlenmiştir. Fonograflar bir silindir ile en fazla 25 kayıt yapabiliyorlardı. Piyasaya çıkan ilk fonograflar 200 Dolar karşılığında satılmıştı.

Gramafon - 1887​

Gramafon

İlk patenti , 29 Eylül 1887 Alman bilim adamı Emil Berliner tarafından alındı. Fonograftan farkı silindir yerine ince taş plakla çalışmasıdır. Günümüzde hala dinlenmektedir.7, 10, 12, 14 ,16 ve 21 inch biçimlerinde bulunan bu diskler, 72 ile 86 rpm arasında kayda ve oynatmaya olanak sağlardı. Bu diskler Amberol adında bir plastic ile üretilmişti.

1924 Ekim - Pikap​

Pikap

Daha sonra Bell Telefon Laboratuvarları tarafından görevi devralınan Western Electric, elektrik ile kayıt yapabilen ilk fonografı 1924 yılında üretti. Bu gelişme kısa süre sonra sesli film sektörünün oluşmasına da yol açacaktı.

1935- Manyetik bant​


Manyetik bant

“K1” olarak bilinen ilk manyetik bantı 1935 yılında AEG firması üretti. İkinci dünya savaşı sırasında Reichs Rundfunk firmasında çalışan bir mühendis manyetik bantlara kayıt edilecek audio sinyallerine 50-150 kHz ekliyerek ses kalitesini arttıran “AC Biasing” tekniğini buldu.

1943 - Stereo teyp​

Stereo teyp

İlk stereo teyp 1943 yılında yine AEG firması tarafından yapıldı. 1950 yıllarının başında manyetik bant kullanan teypleri Ampex ve 3M geliştirdi. Tape overdubbing ve sound-on-sound olayının gelişmesini gitarist Les Paul geliştirdi. Bantları kesip biçmeyi ve farklı kayıtları birleştirmeyi ticari olarak ilk kullanan Bing Crosby idi. Bing Crosby AMPEX firmasına 50,000.- dolar yatırım yaptı ve bu firmanın 1948’de ortaya çıkardığı meşhur Model 200 teyp dekini çıkarmasını sağladı.

1963 Aralık - Kaset​

Kaset

1963’te Phillips firması makara teyplerin egemenliğini ortadan kaldıran kaset formatını çıkardı. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar. Zaman içinde kasetler, ilk bilgisayarlar için veri saklamak amacıyla da kullanılmışlardır. 1960lardan 1990ların sonuna kadar kullanılmıştır. Kasetin adı Fransızca küçük kutu anlamına gelen cassette sözcüğünden gelmektedir.

1965 - Dolby​

1965 yılında Dolby Laboratories firması compression ve expansion algoritmaları ile teyp hiss sesini azaltan elektronik devreler geliştirdi. Profesyonel kayıtlarda Dolby A, kompakt kasetlerde Dolby B standart olarak kullanılmaya başladı.

1979 -Sony, ikonikleşen ilk Walkman cihazını tanıttı.​


1982 Ekim 1 - Compact Disc​

Philips ve Sony ortaklığı ile geliştirilmiş sayısal optik veri saklama ortamıdır. 1982'de Sony şirketinde çalışan Norio Ogha tarafından icat edilmiş ve aynı yıl 1 Ekim 1982'de satışa çıkan ilk disk ve yürütücü sırasıyla Billy Joel'in 52nd Street'i ve Sony'nin CDP-101'i idi. CD'ler bu tarihten sonra ticari olarak günümüze kadar satılmaya devam edilmiştir.

1995 - Ocak - Digital Versatile Disc​

DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc sözcüklerinin kısaltmasıdır. CD'ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi çeşitleri vardır. DVD'ler 0.6 mm kalınlığında plastik kaplı polikarbondan, iki diskin birleşmesinden ve çok daha ince yansıtıcı bir alüminyum ya da altın tabakadan oluşur. Bu iki disk birbirine yapıştırılarak 1.2 mm'lik bir disk oluştururlar.

1998 - MP3 (MPEG-2 Audio Layer III)​

Gelişen işaret sıkıştırma yöntemleri doğrultusunda, ses işareti 1994 yılında I3enc yazılımı ile kodlanıp 1995 yılında Winplay3 yazılımı ile oynatılmaya başlanmıştır. Gerekli standartlaştırma işlemlerinden sonra ise .mp3 dosya uzantısı ile 1998 yılında piyasada yerini almıştır.
 
Geri
Top