Şifalı Bitkilerin Etken Maddeleri

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Bitkiler topraktan aldıkları mineralleri, kendi bünyelerinde özümseyerek insanların faydallanacağı, karbonhidrat, protein ve vitaminlere dönüştürür. Bunları haricinde bir bitkilerde etekn maddeler vardır. Bunlar eterli uçucu yağlar, alkaloitler, tanenler ve acı maddelerdir. Bu etken maddeler insan vücudundaki direnci artırır, organların daha iyi çalışmasını ve daha hızlı iyileşmelerini sağlar. Bu etken maddeler bitkilerin çeşitli organlarında bulunabilir. Bazıları kökte bulunurken bazıları çiçekte yada yaprakta bulunabilmektedir. Etken maddeler bitkilerin yetiştikleri koşullara ve bölgeye göre de farklılık göstermektedir. Örneğin Karadeniz bölgesinde yetişen bir kekik ile Akdeniz bölgesinde yetişen kekik arasında etken madde anlamında farklar vardır. Yine aynı şekilde bitkinin güneşi hangi açıdan aldığı, hangi hava koşullarında yetiştiği önemlidir. Bu yüzden bitki alacağınız aktarların güvenilir, tandığınız kimseler olmasına özen gösterin. Aksi takdirde alacağınız bitkiler size şifa olmayacaktır.

Alkaloitler:

Şifalı bitkilerde en etkili madde olan alkalitler, suda çözünebilen azot içeren etken maddelerdir. Sinir sistemi ve salgı sistemini uyarmakla birlikte, döl yatağı ve bağırsak kaslarının kasılmalarını destekler. Kahvede bulunan kafein ve tütün de bulunan nikotin, birer alkalittir.

Uçucu Yağlar (Bitki esansları):

Bu maddeler kolayca uçup gidebilmekte ve çevreye koku yaymaktadırlar. Bitkiye böceklerin gelmesini sağlayıp, mantar ve bakterilerden korurlar. Alternatif tıpta, bu yağlardan antibiyotik olarak faydalanılır. Bir bitki de uçucu yağ olduğu anlamak için, elinizi o bitkinin üzerinde gezdirin. Elinizi koku bulaşmışsa o bitkide uçucu yağ var demektir. Kekik ve biberiye bu bitkilere birer örnektir.

Acı Maddeler:

Bu maddeler kimyasal bir madde olmayıp Glikozit, alkalit ve organik asitlerin bileşimidir. Sindirim salgılarını arttırarak iştahın artmasını sağlarlar. Hazmı kolaylaştırırlar. Kabızlık, gaz çıkarma gibi sorunlara yardımcı olurlar. Yüksek dozda tüketilmemeleri gerekir, mukoza tabakasını tahriş edebilirler.
 
Geri
Top