Havuçun sigara içenlerde kanser riski yaptığı tartışılıyor.
LOUIS Bonduelle Vakfı’nın yaptığı ve Newsletter Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, “havuç yemenin sigara içenlerde kanser riskini artırdığı” görüşü, bu sonucun bilimsel
bir temeli var mı tartışmasını da beraberinde getirdi. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Tecimer, bir A vitamini deposu olan havuçta, “beta karoten” adı verilen etken maddenin dışarıdan “tablet” olarak alındığında, sigara içenlerde akciğer kanserini artırdığı yönünde araştırmaların bulunduğunu doğrulayarak karıştırılmaması gereken tıbbi bir gerçeğe dikkat çekti. Prof. Dr. Tecimer’e göre, dışarıdan tablet veya kapsül olarak alınan vitaminlerle, yiyeceklerden doğal yollardan alınan vitaminlerin yan etkileri birbirinden farklı olabilir.
DOĞAL YOLDAN ALIN
Bu iddianın, havucun beta karoten yönünden zengin olmasından kaynaklandığını
savunan Prof. Tecimer, doğal yoldan havuç yemenin kanseri artırdığına dair bir çalışma olmadığını söyledi. Prof. Tecimer, tam tersine doğal yoldan fazla miktarda sebze ve meyve tüketen kişilerde (bunların içinde havuç da var) akciğer kanseri riskinin azaldığını gösteren çalışmalar olduğunu vurguladı.