Sigara Yasağında Geri Sayım

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Lokanta, kahvehane, kafeterya, iş yerleri ve bar gibi eğlence yerleri de dahil olmak üzere tüm kapalı alanlarda sigaraya içmeyi yasaklayan yasanın uygulanması için geri sayım başladı. Özellikle işletme sahiplerini "müşteri kaybı" nedeniyle endişelendiren ve sonuçları merak edilen sigara yasağı, 19 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak.
Kapalı alanların tamamında sigara içilmesini yasaklayan yasa ile, kapalı alanlarda oluşturulmuş olan sigara içme odaları dahil, restoran, işyeri, bar, cafe gibi mekanların tüm bölümlerinde sigara içilemeyecek. Yasa gereği demiryolu toplu taşıma araçlarında da özel vagonlar dahil hiçbir alanda tütün ve tütün ürünleri artık tüketilemeyecek. Ancak otellerdeki özel müşteri odasında otelce bir yasak yoksa sigara içilebilecek. Bu odalarda standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak ve tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yer alması sağlanacak.
Sigara yasağı işyerlerini de kapsıyor. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamayacak. Çalışanlar sigara içmek istiyorlarsa, bina dışına çıkmaları gerekecek.

-İZMARİTİ YERE ATMAK DA YASAK-

Yeni yasa ile sigara izmaritleri yere atmak da cezayı tabi tutulacak. Yasa gereği, tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye attığı takdirde kişiye Kabahatler Kanunu'nun 41 inci maddesi gereği 25 TL idari para cezası uygulanacak.
-PARA CEZASI 500 TL'DEN BAŞLIYOR-

Sigara yasağını delerek, yasaya aykırı hareket eden işletme sorumluları ya da şirketler hakkında 500 TL den 5 bin TL'ye kadar (müşteri ya da çalışan sayısına bağlı olarak) idari para cezası uygulanacak. 19 Temmuz'da yasağın başlamasıyla birlikte "Sigara Yasaktır" levhası asmayan işletmelere bin lira da para ceza kesilecek.

Kanun gereği uygulanabilecek cezalar para ile sınırlı kalmayacak. Kanunla kendilerine yüklenen görevi yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında, tabi oldukları mevzuatta yer alan disiplin hükümleri uygulanacak, 18 yaşından küçüklere sigara satanlara da 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Yasaya göre, yetkili kılınan kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, TAPDK, belediye encümeni, mahalli mülki amir cezai işlem uygulayabilecek. Vatandaşlar ceza için yetkili kamu görevlisi, belediye zabıta görevlileri, polis ve jandarma ile cezalar konusunda muhatap olacak. İşletmeler ise işletme izni veren kurum, belediye encümeni ve mahalli mülki amirine karşı sorumlu olacak. (ANKA)
 
Fazla abartılı bu kadar yasayı yapan hükümet sigara satışınıda kaldırsın tam olsun tekel iken ülkenin gelir kaynakları arasında üst sırada idi özelleştikten sonra bu yasağın çıkması da ilginç ama ben yinede diğer atılım olarak satısınında durdurulmasını bekliyorum :D
 
Fazla abartılı bu kadar yasayı yapan hükümet sigara satışınıda kaldırsın tam olsun tekel iken ülkenin gelir kaynakları arasında üst sırada idi özelleştikten sonra bu yasağın çıkması da ilginç ama ben yinede diğer atılım olarak satısınında durdurulmasını bekliyorum :D

bence hiç abartı değil yasaklansın işte bazı ülkelerde satışı bile yasak.Oh işte =L=L
 
Buda insanların nikotin tüketme özgürlüklerinin çiğnenmesidir. en azından sigara odalarına karısmamaları gerekiyordu.
 
hastane,toplu taşıma,resmi daire vs yerleri anladık hakta veriyorum fakat restran,bar,cafe gibi yerlere bu müdahale niye?bu sektörlere çok ciddi para kaybına neden olacaktır.alkol ve tütün sektörünü bitrmek adına yapılan insan sağlığı adı altında ülke ekonomisi adına çok ciddi başarı:P
 
Geri
Top