• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Fen Sindirim sistemi organları...

Sindirim sistemi, alınan besinlerin vücut tarafından kullanılabilir hale getirilmesini sağlar. Sindirim süreci, besinlerin alındığı ağızdan başlar ve anüs'te son bulur. İşte sindirim sistemi organları sırasıyla:

1. Ağız: Besinlerin sindiriminin başladığı yerdir. Besinler, dişler ve tükürük yardımıyla mekanik ve kimyasal sindirime uğratılır.

2. Yutak (Farenks): Yemek borusuna geçişi sağlayan, hem sindirim hem de solunum sistemi için ortak bir geçittir.

3. Yemek Borusu (Özofagus): Yutaktan alınan besinler, kasılma hareketleri (peristaltik hareketler) ile midenin içine itilir.

4. Mide: Alınan besinlerin kimyasal ve mekanik sindiriminin devam ettiği organdır. Asidik pH'deen ötürü proteinlerin sindirimi burada başlar.

5. İnce Bağırsak: Midenin çıkışındaki kapıdan (pilor) geçen yarı sıvı besin karışımı (kime), ince bağırsağa ulaşır. İnce bağırsak üç bölümden oluşur: duodenum, jejunum ve ileum. En büyük kimyasal sindirim burada gerçekleşiyor. Besinlerin dolaşıma geçişi de burada olur.

6. Kalın Bağırsak: İnce bağırsakta sindirilemeyen artıklar, su ve minerallerin emildiği yerdir. Vücut tarafından kullanılamayan maddeler dışkı şeklinde anüsten atılır.

7. Anüs: Dışkının vücuttan atıldığı son yerdir.

Bu organlar dışında, karaciğer, pankreas ve safra kesesi gibi sindirimle yardımcı organlar da sindirim sürecinde önemli roller oynar. Karaciğer, safra üretir ve yağların sindirimine yardımcı olur. Pankreas, sindirim enzimleri üreterek hem protein, yağ hem de karbonhidrat sindirimine katkıda bulunur. Safra kesesi ise karaciğer tarafından üretilen safrayı depolar ve salgılar.
 
Geri
Top