Sinüzitten korunmak için neler yapmak gerekiyor?
Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Dr Fuat Karakuş, sinüziti olanların motosiklet kullanmaması gerektiğini söyledi.
Doktor Karakuş, "Burun çevresinde sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüsler burnun her iki yanında bulunur. Bütün bu sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılır. Buruna açılan bu delikler sinüslerin havalanmasını da sağlarlar. Akut ve kronik sinüzitin belirtileri birbirinden farklıdır. Akut sinüzitte şikayetler daha şiddetlidir. Hastayı en çok rahatsız eden şikayetlerden biri ağrıdır. Bu, baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresi ağrısı şeklinde olur. Genellikle öne doğru eğilmekle artar. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler olur. Öksürük hem akut hem de kronik sinüzitin belirtisidir. Kronik sinüzitte şikayetler daha uzun süreli olmasına rağmen daha hafiftir. Ağrı daha seyrek hatta bazen yoktur. Hastayı en çok geniz akıntısı ve buna bağlı boğaz ağrısı ve öksürük rahatsız eder. Bunun dışında yine burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve ağız kokusu olur. Kronik sinüziti olan hastalar bazen akut dönemler yaşayabilirler" dedi.
Başhekim Karakuş, sinüzit hastalarının özellikle kış mevsiminde motosiklet kullanmamaları gerektiğini, bunun yanı sıra soğukta kalmamaları, saçların ıslak kalmaması, yaşadıkları ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanında kalınmaması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer alerjan maddelerden uzak kalınması gerektiğini söyledi.
Karakuş, Güney Doğu Anadolu bölgesinde motosiklet kullanımı çok sık olduğundan bölge halkının çok çabuk sinüzit hastalığına yakalandığını belirterek, "Sinüzite yakalanmamak ve şiddetli baş ağrısı çekmemek için motosiklet kullanımından vaz geçilmelidir. Motosiklet kullanırken şiddetli rügara maruz kalan kişinin bu hastalığa yakalanma riski artar" dedi.