Sıratı müstakim nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
SIRATI MÜSTAKİM​

Kur'an-ı Kerim'de 40'a yakın yerde geçen bu tamlama, yol anlamındaki sırat'la, doğru, sapmaz, şaşırtmaz anlamındaki müstakim sözcüğünün birleşmesinden oluşmaktadır.
Kur'an yol kavramı üzerinde çok durmakta ve bu kavramı ifade için birkaç deyim kullanmaktadır,

Kur'an'ın, hedefe götürücü ve erdirici yol olarak gördüğü yol, sırat'tır. Bu kelimenin, Latince'deki strata kelimesinin Arapçalaşmış şekli olduğu sanılıyor. Strata Roma yolu veya Roma'ya götüren yol demektir. Kur'an, bu kelimeyi kendi semantik alanları içinde, yepyeni ve ruhçu bir dünya görüşünün ifadesi' olarak Allah ve yaradılış yolu olarak kullanmakta ve onu daima müstakim (dosdoğru, sapmaz ve şaşmaz) sıfatıyla da nitelemektedir.

Sırat-ı müstakim bir fıtrat yoludur ki, bizzat Yaratıcı tarafından da izlenir (bk. Hud, 56). Müminler, sırat-ı müstakimi izleyerek, Allah'ın tavır ve tarzına iştirak ederler. Nitekim, Hz. Peygamber, ^ "Allah'ın ahlaklıyla ahlaklanın" diyerek, sırat-ı müstakim çizgisinde insanla Allah'ın birleşeceği gerçeğine dikkati çekmiştir. Peygamberlerin yolu da sırat-ı müstakimdir, (bk. Zuhruf, 43; Yasın, 4)
Şûra 53. ayetin "Göklerin ve yerin sahibi olan kudretin yolu" olarak tanıttığı sırat-ı müstakim, Kur'an tarafından inananların sürekli zihinlerde ve gönüllerinde tutmaları gereken bir kavram olarak verilmektedir. Günlük 5 vakit namazın her rekâtında okunması şart olan Fatiha'da insan, "bizi sırat-ı müstakime ilet" şeklinde dua ettirilmektedir.


islâmi Kavramlar Ansiklopedisi​
 
Top