Şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi son zamanlarda sağlığa olan faydaları sayesinde popülerliği artı. Doğal şeker kaynağı olan bu bitki hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Özellikle bu bitkiyi şeker hastaları rahatça kullanabilir.
Güney Amerikalı bilim adamı Antonia Bertoni stevia bitkisi üzerinde yaptığı araştırmalarla insan sağlığına inanılmaz faydalar sağladığını keşfeder. Kolombiya, Meksika, Peru, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika, Paraguay ve Brezilya gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan bitki ülkemizde yeni yetiştirildi ve popüler oldu.
Yüzyıllardır diğer ülkelerde şeker hastalarının tedavisinde kullanılan stevia bitkisi doğal şeker içerdiğinden kandaki insülini olumsuz etkilemez. Bu özelliği sayesinde beyne şeker oranının tamamlandığını ileterek şeker ihtiyacını gideriyor. Ayrıca bu bitkinin yaprakları kurutularak ekstresi çıkartılıp yapraklarındaki glikoz maddesi elde ediliyor.
STEVİA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Yaygın faydası kandaki şeker oranını düzenler. Böylece vücudun ihtiyacı olan ideal şeker oranını yakalar.
- İçerdiği çözücü maddeler dişlerdeki plak oluşumunu önler. Bunun yanı sıra diş ve diş etlerindeki enfeksiyonlu hücrelerin sayısını azaltarak diş sağlığını korur.
- Kandaki şeker oranını düzenlediğinden hipertansiyon gibi riskli hastalıkların yaşanmasını önler.
- İçerdiği şeker maddesi sıfır kalorili olduğundan kilo aldırmaz. Bunun yanı sıra zayıflamada oldukça etkilidir.
- Yapılan araştırmalarda nikotin isteğini azalttığından sigarayı bırakmada etkilidir.
- Dermatik bir etkiye sahip olduğundan ciltte deforme olmuş hücrelerin kısa sürede iyileşmesini destekler.
- Vücudun alkali ve asit seviyesini korumanın yanı sıra mide ve bağırsak florasını korur.
STEVİA BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?
Stevia bitkisini tüketmek için hasta olmak gerekmez. Şeker kullanmak istemeyen ve doğal beslenme taraftarı olan herkes rahatlıkla tüketebilir. Çay, kahve, yemek ve tatlılarda da kullanılabilir. Kaynar bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş stevia ekleyin. 10 dakika sonra süzüp suyunu içebilirsiniz. Ayrıca çiğ olarak da kullanılır.
Özellikle bu bitkiyi şeker hastaları rahatça kullanabilir.
Güney Amerikalı bilim adamı Antonia Bertoni stevia bitkisi üzerinde yaptığı araştırmalarla insan sağlığına inanılmaz faydalar sağladığını keşfeder. Kolombiya, Meksika, Peru, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika, Paraguay ve Brezilya gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan bitki ülkemizde yeni yetiştirildi ve popüler oldu.
Yüzyıllardır diğer ülkelerde şeker hastalarının tedavisinde kullanılan stevia bitkisi doğal şeker içerdiğinden kandaki insülini olumsuz etkilemez. Bu özelliği sayesinde beyne şeker oranının tamamlandığını ileterek şeker ihtiyacını gideriyor. Ayrıca bu bitkinin yaprakları kurutularak ekstresi çıkartılıp yapraklarındaki glikoz maddesi elde ediliyor.
STEVİA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Yaygın faydası kandaki şeker oranını düzenler. Böylece vücudun ihtiyacı olan ideal şeker oranını yakalar.
- İçerdiği çözücü maddeler dişlerdeki plak oluşumunu önler. Bunun yanı sıra diş ve diş etlerindeki enfeksiyonlu hücrelerin sayısını azaltarak diş sağlığını korur.
- Kandaki şeker oranını düzenlediğinden hipertansiyon gibi riskli hastalıkların yaşanmasını önler.
- İçerdiği şeker maddesi sıfır kalorili olduğundan kilo aldırmaz. Bunun yanı sıra zayıflamada oldukça etkilidir.
- Yapılan araştırmalarda nikotin isteğini azalttığından sigarayı bırakmada etkilidir.
- Dermatik bir etkiye sahip olduğundan ciltte deforme olmuş hücrelerin kısa sürede iyileşmesini destekler.
- Vücudun alkali ve asit seviyesini korumanın yanı sıra mide ve bağırsak florasını korur.
STEVİA BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?
Stevia bitkisini tüketmek için hasta olmak gerekmez. Şeker kullanmak istemeyen ve doğal beslenme taraftarı olan herkes rahatlıkla tüketebilir. Çay, kahve, yemek ve tatlılarda da kullanılabilir. Kaynar bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş stevia ekleyin. 10 dakika sonra süzüp suyunu içebilirsiniz. Ayrıca çiğ olarak da kullanılır.