• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Strese Bağlı Egzama Olabilir Mi?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Kahve
Egzama, daha yaygın bilinen adıyla atopik dermatit, özellikle kırmızı, kaşıntılı döküntülerin ortaya çıkmasına neden olabilecek birçok tetikleyici nedeniyle rahatsız edici bir durum olabilir. Kuru hava, şampuan veya duşta kullanılan ev kimyasalları ve havadaki alerjenler egzamanın alevlenmesine neden olabilir. Strese bağlı egzama, egzamaya neden olan etmenlerden biridir. Stresi yönetmek çok daha zor olabilir çünkü stresli olduğunuzun farkına bile varmayabilirsiniz veya stresin kaynağını bulamayabilirsiniz. Bu, özellikle iş, aile veya kontrolünüz dışında gibi görünen diğer günlük durumlardan kaynaklanıyorsa geçerlidir. Ancak stresinizin nedenini ve egzamayla nasıl ilişkili olduğunu anlamak, onu nasıl yöneteceğinizi öğrenmenize ve alevlenmelere neden olmasını önlemenize yardımcı olabilir.

Egzamanın Nedeni Nedir?


Egzamanın birkaç temel nedeni olabilir. Bazı insanlarda egzama, vücudun filaggrin adı verilen bir deri proteinini yapma yeteneğini etkileyen genetik bir mutasyondan kaynaklanır. Yeterince bu protein olmazsa cildiniz kolayca kurur. Bu sizi cilt tahrişine ve salgınlarına karşı daha duyarlı hale getirir. Alerjik reaksiyonlardan da egzama alabilirsiniz.

Diğer cilt rahatsızlıklarında olduğu gibi egzama salgınları stresle tetiklenebilir. Stres, kortizol hormonunda (bazen stres hormonu olarak adlandırılır) bir artışa neden olur. Vücudunuz stres nedeniyle yüksek miktarda kortizol ürettiğinde, cildiniz anormal derecede yağlı hale gelebilir. Bu daha sonra bir egzama salgınını tetikleyebilir. Bir çalışma ayrıca stresin cildinizin tahriş ve cilt hasarından kurtulmasını zorlaştırdığını gösteriyor. Stres egzamaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda egzama salgınlarının daha uzun süre dayanmasına ve bunun sonucunda kendinizi daha stresli hissetmenize neden olabilir.

Diğer Egzama Tetikleyicileri


Egzamayı tetikleyen birden fazla faktör vardır. Başlıca tetikleyiciler şunlardır:

Alerjenler


Egzama alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabileceğinden, günlük ürünlerdeki kimyasalların yanı sıra havadaki kirlilik veya diğer toksinlere maruz kalmak bir egzama patlamasını tetikleyebilir. Polen, kedi ve köpek tüyleri ve küf, bir alevlenmeyi tetikleyebilir. Buğday, yumurta veya süt ürünleri gibi gıda alerjileri de kırılmaları tetikleyebilir.

Kimyasallar


Bir şampuan, saç kremi veya belirli kimyasallarla vücut yıkama da bir egzama alevlenmesini tetikleyebilir. Egzamanıza neden olan çevresel tetikleyicileri tam olarak belirleyemeyebilirsiniz.

Sigara içmek


Artan stres seviyeleri egzamayı tetikleyebileceğinden, bazı insanlar stresi azaltmak için sigara içme veya başka bir tütün ürünü kullanma dürtüsünü hissederler. Ancak sigara içmek egzama çıkışlarınızı daha da kötüleştirebilir (diğer tüm olumsuz sağlık etkilerinden bahsetmeye gerek bile yok). Bir çalışma, günde 10 veya daha fazla sigara içmenin sizi egzama alevlenmelerine karşı daha duyarlı hale getirdiğini öne sürdü.

Egzamayı Önlemenin Yolları


Egzama patlamalarını önlemek için alabileceğiniz birçok önleyici tedbir vardır.

Strese Bağlı Egzama Stresiniz Azaltın


  • İlk olarak, günlük stres seviyenizi azaltmak için elinizden geleni yapın.
  • Her gün yarım saat egzersiz yapın.
  • Günde 10 dakika veya daha fazla meditasyon yapın.
  • Düzenli olarak ailenizle veya iyi arkadaşlarınızla zaman geçirin.
  • Her gece en az yedi ila sekiz saat uyuyun.

Yaşam tarzı değişiklikleri


Egzama tetikleyicilerine maruz kalmanızı azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri de yapabilirsiniz:

  • Bir alerji uzmanına gidin ve egzamanızı tetikleyebilecek alerjenler için test yaptırın. Neye alerjiniz olduğunu öğrendikten sonra, bu alerjenlere mümkün olduğunca maruz kalmamaya çalışın.
  • Cildinizi nemli, kuruluğa ve tahrişe karşı daha az duyarlı tutmak için günde en az iki kez nemlendirici kullanın.
  • Ilık suda kısa banyolar veya duşlar (10-15 dakika) yapın. Sıcak su cildinizin daha kolay kurumasına neden olabilir. Cildinizi nemli tutmak için mümkün olduğunda banyo yağları kullanın.
  • Aşırı kimyasal maddelere maruz kalmamak ve cildinizin kurumasını önlemek için hafif vücut yıkama suyu veya sabun kullanın.
  • Banyodan veya duştan sonra, temiz bir havluyla cildinizi yavaş yavaş kurulayın veya ellerinizle suyu çabucak silin. Cildiniz hala nemliyken hızlı bir şekilde nemlendirici kullanin
 
Geri
Top