Su değirmeni geleneği yaşatılıyor

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

1
undefined


Yozgat’ın Çekerek ilçesinin Karahacılı köyünde yaklaşık 100 yıllık su değirmeninde buğday un haline getirilip, külbastı çörek ve simit imalatına devam edilirken, Çekerek Irmağı kenarına belediye tarafından yeni bir su değirmeni aslına uygun olarak yaptırıldı.

2
undefined


Çekerek ırmağı kenarına su değirmeni inşa ettirmek üzere başlatılan çalışmalar tamamlandı.

3
undefined


Değirmen, deneme amaçlı çalıştırılıp, ilk kez buğday öğütülüp, un yapıldı.

4
undefined


Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, ata tohumundan ve yerel buğdaydan organik tam buğday unu üretimi yapılarak, turizm haritasına konumlandıracakları su değirmenin nostaljik yapısına sağdık kalındığını söyledi.



5
undefined


Değirmende bölgede üretimi yapılıp, teşvik edilecek yerli buğday türlerinden organik un üreteceklerini kaydedin Başkan Çakır, çalışmaların tamam olduğunu, ancak belirli bir süre deneme çalışması yapılacağını kaydetti.

6
undefined


İlçeye bağlı Karahacılı köyünde yaklaşık 100 yıl önce kurulan su değirmeni, gelişen teknolojiye inat dönmeye devam ediyor.

7
undefined


Su değirmeni ile birlikte değirmen binası içerisinde tesis edilen tandır ocağında hazırlanan ‘külbastı’ adı verilen çörek ve simit ilgi çekmeye devam ediyor.

8
undefined


Değirmene bir kilometre uzaklıktan gelen su, kanal vasıtasıyla değirmeninin çarkını döndürüyor.



9
undefined


Bölgenin tek su değirmenini 71yaşındaki Abdullah Uzun işletiliyor.

10
undefined


Değirmene un öğüttürmeye gelen kişilerin doğal undan yapılan çöreğe de yoğun ilgi gösterdiğini belirten Abdullah Uzun, ''Çevre köylerden gelenler değirmende öğüttükleri unla burada bulunan tandırda çörek pişirmeden de gitmiyor. Su ve yel değirmeni ile öğütülen buğdayın daha sağlıklı olduğunu doktorlar söylüyor. Televizyonlardan yapılan uyarılar da bizim işimizin artırılmasını sağlıyor. Buraya turistik amaçlı gelenler de oluyor. Onlara değirmen içerisinde kurduğumuz tandır ocakta öğüttüğümüz undan yaptığımız çörek ve simit ile çay ikramında bulunuyoruz’’ ifadesini kullanıyor.

11
undefined
 
Top