Dünya mutfakları içinde sadece Türk mutfağına özgü tatlılardan olan şerbetli tatlılar; hamura değişik şekiller verilerek pişirilmesinin ardından şeker ve sudan oluşan şerbetin gezdirilmesiyle hazırlanır.
Yapımı oldukça zahmetli olan şerbetli Türk tatlıları bulunduğu gibi kolayca hazırlanan ve enfes tatlar oluşturan şerbetli tatlılar da bulunmaktadır.
Kilo Aldırmasına Rağmen Sevilerek Tüketilen Tatlılar
Şerbetli tatlılar arasında yapımı en zor olan ve ustalık gerektiren tatlı baklavadır. Türklerin geleneksel tatlı lezzetlerinden olan baklava çok sayıda, en ince şekilde açılmış yufkaların kat kat dizilmesi ve aralarına ceviz, fındık, fıstık gibi yemişlerin koyulmasıyla hazırlanır. Gaziantep mutfağına ait olan baklava tescilli bir Türk tatlısıdır.
Lezzetleri harika olan ve her damak tadına hitap eden şerbetli Türk tatlılarının en olumsuz yanı ise kilo yapıcı etkilerinin fazla olmasıdır. Belli bir yaştan sonra dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarında Türk şerbetli tatlıları çok yer bulamıyor. Bunların yerine daha hafif olan ve sindirimi kolay olan sütlü Türk tatlıları tercih ediliyor.
Şerbetli Türk Tatlılarının Lezzet Sırları
Şerbetli tatlıların şerbetleri tatlıya lezzetini veren ve görünümünü oluşturan en önemli aşamadır. Bu yüzden de şerbetin ustalıkla hazırlanması, kıvamının tutturulması ve dikkatli bir şekilde dökülmesi gerekir.
Şerbetin hazırlanmasında kaynayan bir ölçü suya bir ölçü şeker karıştırılarak hazırlanır.
Tatlının daha güzel olması için şerbete limon suyu da eklenir.
Ancak limon suyu şerbete önceden katılmaz. Su ile şeker iyice karışıp istenen kıvamı yakaladığında limon suyu damlatılır. Şerbet olması gereken kıvamı almadan limon suyu damlatılırsa şerbetin tadı acı olur.
Şerbetli Tatlılar Bekledikçe Lezzetlenirler
Şerbetli tatlıların şerbetleri dökülürken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sıcaklık ve soğukluk dengesidir. Şerbetli tatlılarda sıcak şerbet sıcak hamurun üzerine dökülmez. Hamur sıcaksa şerbet soğutulur, hamur soğuksa şerbet sıcak olarak dökülür.
Geleneksel şerbetli Türk tatlıları şerbetlendikten sonra 4-5 saat kadar bekletilir. Hemen servis edilmez.
Özellikle de Şeker bayramının tatlıları arasında olan şerbetli tatlılar bayramdan bir gün önce hazırlanır ve bayram sabahında en lezzetli halini almışken misafirlere ikram edilir.
Geleneksel Türk şerbetli tatlılarında kullanılan tüm kuruyemişler kavrulmamış olmalıdır. Çiğ şekilde serpiştirilmeli ve göz kararı olarak ayarlanmalıdır.
En Sevilen Şerbetli Türk Tatlıları
En sevilen şerbetli Türk tatlılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Baklava
İlk sırayı kimseye bırakmayacak olan baklava birçok farklı ülkenin sahip çıkmasına karşın son tahlilde geleneksel Türk tatlısı olduğu tescillenmiş ve sonsuza dek bir Türk tatlısı olarak kalması garanti altına alınmıştır.
Yörelere göre cevizli, fındıklı, fıstıklı türlerde yapılmakta, bayramlarda, düğünlerde, özel günlerde ve gündelik tatlı ziyafetlerinde tercih edilmektedir.
Künefe
Doğu Akdeniz mutfağından olan Künefe Türkiye’nin Hatay ilçesiyle özdeşlemiş bir lezzetidir. İçerisine eriyen peynir koyulan kadayıf hamurunun fırında pişirilmesi ve sonrasında üzerine şerbet dökülmesiyle hazırlanmaktadır. Özellikle de kebaplar sonrasında tercih edilen bir tatlı türüdür.
Şekerpare
Yapımı oldukça basit olan şekerpare tatlısında en önemli olan nokta şerbetinin ayarlanmasıdır. Önceden hazırlanan ve pişirilen şekerpare hamurunun üzerine şerbet sıcak olarak dökülür ve bir süre beklemeye alınır.
Şerbetin oranı, kıvamı ve bekleme süresi ise tamamen maharetle ilgilidir. Fazla şerbeti atacak olan hamur az şerbet olması halinde de ıslanmayacak ve kuru kalacaktır.
Tulumba Tatlısı
Yapımı en kolay ve maliyeti en düşük şerbetli Türk tatlısıdır. Tulumba yapımında öncelikle küçük küçük hale getirilen hamurlar yağda kızartılır ve sonrasında hamurlar şerbetin içine atılarak iyice şerbeti çekmesi sağlanır. Sonrasında ise şerbetten çıkartılır ve servis edilir.
Yapımı oldukça zahmetli olan şerbetli Türk tatlıları bulunduğu gibi kolayca hazırlanan ve enfes tatlar oluşturan şerbetli tatlılar da bulunmaktadır.
Kilo Aldırmasına Rağmen Sevilerek Tüketilen Tatlılar
Şerbetli tatlılar arasında yapımı en zor olan ve ustalık gerektiren tatlı baklavadır. Türklerin geleneksel tatlı lezzetlerinden olan baklava çok sayıda, en ince şekilde açılmış yufkaların kat kat dizilmesi ve aralarına ceviz, fındık, fıstık gibi yemişlerin koyulmasıyla hazırlanır. Gaziantep mutfağına ait olan baklava tescilli bir Türk tatlısıdır.
Lezzetleri harika olan ve her damak tadına hitap eden şerbetli Türk tatlılarının en olumsuz yanı ise kilo yapıcı etkilerinin fazla olmasıdır. Belli bir yaştan sonra dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarında Türk şerbetli tatlıları çok yer bulamıyor. Bunların yerine daha hafif olan ve sindirimi kolay olan sütlü Türk tatlıları tercih ediliyor.
Şerbetli Türk Tatlılarının Lezzet Sırları
Şerbetli tatlıların şerbetleri tatlıya lezzetini veren ve görünümünü oluşturan en önemli aşamadır. Bu yüzden de şerbetin ustalıkla hazırlanması, kıvamının tutturulması ve dikkatli bir şekilde dökülmesi gerekir.
Şerbetin hazırlanmasında kaynayan bir ölçü suya bir ölçü şeker karıştırılarak hazırlanır.
Tatlının daha güzel olması için şerbete limon suyu da eklenir.
Ancak limon suyu şerbete önceden katılmaz. Su ile şeker iyice karışıp istenen kıvamı yakaladığında limon suyu damlatılır. Şerbet olması gereken kıvamı almadan limon suyu damlatılırsa şerbetin tadı acı olur.
Şerbetli Tatlılar Bekledikçe Lezzetlenirler
Şerbetli tatlıların şerbetleri dökülürken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sıcaklık ve soğukluk dengesidir. Şerbetli tatlılarda sıcak şerbet sıcak hamurun üzerine dökülmez. Hamur sıcaksa şerbet soğutulur, hamur soğuksa şerbet sıcak olarak dökülür.
Geleneksel şerbetli Türk tatlıları şerbetlendikten sonra 4-5 saat kadar bekletilir. Hemen servis edilmez.
Özellikle de Şeker bayramının tatlıları arasında olan şerbetli tatlılar bayramdan bir gün önce hazırlanır ve bayram sabahında en lezzetli halini almışken misafirlere ikram edilir.
Geleneksel Türk şerbetli tatlılarında kullanılan tüm kuruyemişler kavrulmamış olmalıdır. Çiğ şekilde serpiştirilmeli ve göz kararı olarak ayarlanmalıdır.
En Sevilen Şerbetli Türk Tatlıları
En sevilen şerbetli Türk tatlılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Baklava
İlk sırayı kimseye bırakmayacak olan baklava birçok farklı ülkenin sahip çıkmasına karşın son tahlilde geleneksel Türk tatlısı olduğu tescillenmiş ve sonsuza dek bir Türk tatlısı olarak kalması garanti altına alınmıştır.
Yörelere göre cevizli, fındıklı, fıstıklı türlerde yapılmakta, bayramlarda, düğünlerde, özel günlerde ve gündelik tatlı ziyafetlerinde tercih edilmektedir.
Künefe
Doğu Akdeniz mutfağından olan Künefe Türkiye’nin Hatay ilçesiyle özdeşlemiş bir lezzetidir. İçerisine eriyen peynir koyulan kadayıf hamurunun fırında pişirilmesi ve sonrasında üzerine şerbet dökülmesiyle hazırlanmaktadır. Özellikle de kebaplar sonrasında tercih edilen bir tatlı türüdür.
Şekerpare
Yapımı oldukça basit olan şekerpare tatlısında en önemli olan nokta şerbetinin ayarlanmasıdır. Önceden hazırlanan ve pişirilen şekerpare hamurunun üzerine şerbet sıcak olarak dökülür ve bir süre beklemeye alınır.
Şerbetin oranı, kıvamı ve bekleme süresi ise tamamen maharetle ilgilidir. Fazla şerbeti atacak olan hamur az şerbet olması halinde de ıslanmayacak ve kuru kalacaktır.
Tulumba Tatlısı
Yapımı en kolay ve maliyeti en düşük şerbetli Türk tatlısıdır. Tulumba yapımında öncelikle küçük küçük hale getirilen hamurlar yağda kızartılır ve sonrasında hamurlar şerbetin içine atılarak iyice şerbeti çekmesi sağlanır. Sonrasında ise şerbetten çıkartılır ve servis edilir.