Takıntılı inançlar, şüphe veya paranoya

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
%C5%9F%C3%BCphe-280x230.jpg

Takıntılı inançlar, şüphe veya paranoya​
Takıntılı inançlar (delüzyon), ne kadar mantık yürütüp ikna etmeye çalışsanızda değiştirilemeyen veya düzeltilemeyen yanlış inançlardır.Takıntılı inançlarAlzheimer hastalığında sık görülür ve sevgili hastanızın şüpheci ve paranoyak hale gelmesine neden olabilir.Şüpheciliğin özelliği ikna olmamak ve güvensizliktir. Örneğin, sevgili hastanız cüzdanını nereye koyduğunu unutabilir ve birinin çaldığına inanacaktır veya eve eşyasını çalmak amacıyla birinin girdiğini düşünebilir.Sevgili hastanız paranoya durumu da yaşayabilir, örneğin birilerinin peşinde olduğuna inanabilir.İşte bu davranışlarla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyeler:

* Eğer şüphe size yönelmişse bunu üstünüze alınmamaya çalışın. Bu duyguların hastalık nedeniyle olduğunu unutmayın. Sevgili hastanızın size karşı olan bu davranışı kasıtlı değildir.
*Eğer sevgili hastanız endişeleri konusunda çok kararlı ve inatçıysa, bu endişeleri ciddiye aldığınızı belirtin.Olumsuz duyguların üstünde durmayın çünkü bu, sadece, o duyguyu daha da güçlendirmeye yarar.

*Bir takıntılı inancın gerçek olup olmadığı-örneğin bir nesnenin çalınıp çalınmadığı-hakkında sevgili hastanızla tartışmak yerine, onun duygusal durumuna cevap verin. Korku, öfke ve moral bozuklığunu tetikleyen olay gerçek olmasa da bu duygular çok gerçektir.Sevgili hastanızı bu duyguları anladığınıza ikna edin ve rahatlamasını sağlayın: Cüzdanın kayıp olduğu için üzgünüm.Sen de çok üzülmüş görünüyorsun.Haydi birlikte arayalım.

*Kayıp nesneleri sevgili hasatanızla birlikte arayın.Eğer belirli yerlere, örneğin elbise dolabındaki bir çekmeceye veya bir şiltenin altına, bakmanıza izin vermezse ,sevgili hastanız evden çıkana dek veya başka bir işle meşgul olana dek bekleyin.

*Sevgili hastanızın saklama eğiliminde olduğu nesnelerin mümkünse bir eşini bulındurun.
 
Geri
Top