1 Nisan "şakanın evrensel günü" olarak kabul ediliyor. Fransada 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisandan 1 Ocaka alındı. 1 Nisanı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. İşte, dünyadan en ünlü 1 Nisan şakalar...
1957 yılında BBCnin saygın haber programı Panorama, ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Bunun ardından köylülerin artık ağaçlardan spagettinin hasadını yapmaya başladığı açıklandı.
Bir anda televizyon kanalına telefon yağmaya başladı, tüm izleyiciler kendi spagetti ağaçlarını nasıl yetiştirebileceğini soruyordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.
1962de İsveçin siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisanda çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini verdi.
1976da da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47de Plüton Jüpiterin arkasında geçerken sıra dışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünyanın çekim gücünü azaltacağını söylemişti. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini yaşayacaklarını söyledi.
1977de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusundaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı.
Sports Illustratedin 1985 yılı nisan sayısında yaşamı boyunca Metsde oynamayı hayal eden çaylak bir beysbol atıcısının hikayesi konu edildi. Sidd Finch adlı bu kişi beysbol topunu neredeyse ışık hızıyla metrelerce uzağa atabiliyordu. Bununla birlikte aslında söz konusu Finch ömründe hiç beysbol oynamamış, bir Tibet manastırında beysbol atışlarının felsefesi üzerine öğrenim görmüştü.
Mets taraftarları ülkenin her yerinde bu inanılmaz, adeta tanrının bir lütfu olan oyuncu için kutlamalar yaptı. Sonunda bu oyuncuyu yazarın hayal gücüyle yarattığı ve bunun 1 Nisan şakasından ibaret olduğu anlaşıldı.
1992de sol eğilimli NPR radyosu, Richard Nixonın "Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım" sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı.
1995te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktikada kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıkladı.
1996da Amerikan fast food zinciri Taco Bellin, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halk arasında infial yarattı.
1998 yılında Science and Reason adlı derginin nisan sayısında Alabama eyaletinde 3.14 olan pi sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak 3.0 olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.
Yine 1998de Burger King, USA Todaye verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış whopper mönüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu menüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu mönüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti."
Googleın yeni bir hizmeti olarak duyurulan 'Gmail Paper' geçtiğimiz yıllarda birçok kişiye vay be dedirtmişti. Sözde hizmete göre eğer isterseniz Google, Gmail hesabınıza gelen tüm postaları bastırıp adresinize kadar teslim edecek. Hem de hiçbir ücret talep etmeden
Bu da Googleın yeni içeceği. Bu 4 çeşit içecek, vücuda girer girmez DNA çözümlemesi yapıyor ve beyni optimize ediyor. Böylece google'da bir şey ararken daha zeki tavırlar sergileyebiliyorsunuz. Üstelik susuzluk da gideriyor.
Samsunun Havza İlçesindeki radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini "Fettullah Doğrusöylemez" olarak tanıtan bir kişi, "Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar" diyerek telefonu kapattı. DJ Ertaş Çoban olayın "1 Nisan şakası" olduğunu anladı. Ancak, yaklaşık 20 kişi radyoyu telefonla arayarak, "Burada fil mi varmış? Nereden geliyorlar?" gibi sorularla bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, "Size 1 Nisan şakası yaptım" dedi.
1 Nisan 2006 tarihinde Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan vapura binen Murat Alas, üzerinde bomba olduğunu söyledi. Şakacı, vapur iskeleye yaklaşınca gözaltına alındı ve 2 Nisanda tutuklandı. 23 yaşındaki seyyar satıcı ve müzisyen, savunmasında "Aklıma nereden geldi bilmiyorum. Keşke yapmasaydım. Yolculara üzerimde bomba var, pimi çeker patlatırım dedim. Elimde, bir şey yoktu. Daha sonra da Bu da size 1 Nisan şakası olsun dedim. Gülenler oldu. Sadece bir bayan ağladı" dedi.
Vanın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü törenlerine katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Ferit Melen Havaalanına indi. Çeliki karşılayan gazeteciler, "Sayın Bakanım, az önce önemli bir gelişme oldu ve Saddam Hüseyin, Türkiyeye sığındı. ABD ve müttefik kuvvetler ise Irak Savaşından geri çekildi. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz? diye sordu. Bakan, çevresindekilere, "Biz uçaktayken mi bu gelişme oldu?" diye heyecanla sordu ve ekledi, "İlk defa sizden duyuyorum. Çok güzel bir gelişme, sevindim" dedi. CHP Van Milletvekili Mehmet Kartalın, "Sayın Bakanım 1 Nisan şakası olmasın" demesiyle durumu farkeden Çelik, şakaya muhabirlerle birlikte güldü.
Bülent Arınç TBMM Başkanlığı sırasında, Milli Egemenlik Yılı dolayısıyla balonla Ankara gezintisi yapacağını bekleyen gazetecilere 1 Nisan şakası yaptı. Arınç, balonla gezmek yerine Meclis çatısına balon bağladı.
Trabzonda yayınlanan bölgesel Kuzey Ekspres gazetesi, sürmanşetinde, "Fatih Tekke Fenerde" başlığıyla okuyucularına verdiği haberde, milli futbolcunun gelecek sezon için sarı-lacivertli takımla anlaştığını duyurdu. Gazete, son sayfasında ise 1 Nisan Şakası yaptığını ve haberin gerçeğini yansıtmadığını belirten bir yazı yayımladı.