• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Tatlandırıcıların Zararları

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Tatlandırıcıların Zararları

Tatlandırıcılar önceleri şeker hastaları için, tatlı gereksinimlerini karşılama amaçlı kullanılıyordu. Fakat sonraları zayıflamak, zayıf kalmak, şekerin dişler için zararlarını engellemek ve obeziteden kurtulmak için birçok kişi tarafından tercih edilmeye başladı.

Tatlandırıcılar hakkında bilgi veren Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, tatlandırıcıları enerji içeren ve içermeyen tatlandırıcılar olarak iki grupta değerlendirdi.


Enerji içerenler;
Fruktoz: Sorbitol, mannitol, ksilitol, meyve şekeri.

Fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini yükseltiyor. Bu şekerin kana geçiş süresi çay şekerinden daha uzun sürüyor.

Enerji içermeyenler;
Sakkarin, siklamat, aspartam, asesülfam-K: Daha fazla tercih edilen tatlandırıcılar. Bu tatlandırıcılar yüksek ısıda acı tat oluşturdukları için kaynayan bir besinin içerisine atılmaması gerekiyor. Ocaktan indirdikten sonra besinin içerisine eklenmesi öneriliyor.

Tatlandırıcılar hamilelikte bebeğe geçip birikiyor mu?
Tatlandırıcıların kullanılması bayağı fazlalaşsa da yan etkilerinin söylentileri bir türlü bitmiyor. Yapılan araştırmalar sonucu, Food and Drug Administration(FDA) 1977 yılında yüksek doz sakarin tüketimini yasaklamıştır. Ancak daha sonra Amerikan Tıp Konseyi kısıtlı kullanımın (2,5 mg/kg/gün)sağlık için güvenli olabileceğini bildirdi.

Tekrar daha sonra yapılan araştırmalarda sakarinin zararsız olmadığı ve epitel dokuda yapısal değişikliklere neden olacağı belirlendi. Ayrıca hamile annelerde de bebeğe geçip birikme yaptığı belirlenince hamilelerin kullanımı yasaklandı.

Bitkisel tatlandırıcı Stevia;
Son olarak ülkemize yakın bir tarihte giriş yapan bitkisel kaynaklı sakarin, aspartam, asesulfam K içermeyen tamamen Stevia denilen bir bitkiden elde edilen tatlandırıcı piyasaya sunulmuş durumda. Stevia denilen bu bitki şekerden 40 kat daha tatlı.400 derece ısıya kadarda dayanıklı olan bu bitki ısıya bağlı bozulma riskini de sıfıra indiriyor.

Aspartam beyin tümörlerine neden olabiliyor;
Son yılların gözde tatlandırıcılarından olan Aspartam baş ağrısı, baş dönmesi, adet düzensizliği gibi yan etkileri bulunmuştur. Aspartam aşırı tüketildiğinde ileride beyin tümörleri ve beyin hasarına neden olduğu klinik çalışmalarla belirlenmiştir.

Kendinize göre tatlandırıcı kullanmayın;
Her ne kadar tatlandırıcıların zararları hakkında kesin bilgi verilmese de siz yine de bir uzmana danışmadan kullanmayın. Ayrıca şekersiz meşrubat içenlerin şekerli içenlere göre daha çabuk kilo verdiği görülüyor.
 
Geri
Top