Tavukların Kuluçka Dönemi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Tavukların Kuluçka Dönemi

İlkbahar Gurk Mevsimidir

Tavuklar en çok ilkbaharda gurk olurlar yani kuluçkaya yatarlar. Uyku süresinin azalmaya başladığının hissedilir derecede artmasının ilk iki ayında en fazla gurk olma vakalarına rastlanır. Buna “genelde” en çok şubat ayı ortalarından nisanın sonuna kadar olan sürede rastlanır. Mayıstan temmuz ortalarına kadar tavukların gurk olma ihtimali azalarak devam eder.

Aslında bir tavuğun yeni bir yumurtlama dönemine girmesi, yeni bir nesil üretme girişimidir. Dolayısıyla, tavukların bir yumurtlama döneminde en fazla 15 yumurta yaptıktan sonra yumurtadan kesilip gurk olmaları doğanın gereğidir. Ancak, insanoğlu tavukların yumurtalarını aldıkça hayvanın içgüdüleri kaybolan yumurtaların yerine yenilerini üretmeye koyulur ve bu yüzden tavuklar yumurtadan kesilmez ve gurk olmaz. Zamanla bünye fazlasıyla yorulur ve tavuk dinlenme dönemine girer, yumurtadan kesilir ama yine gurk olmaz. Bu kısırdöngü böylece devam eder.

Güneş ışığının gün içindeki süresinin etkisi

Gecelerin kısalmaya, gündüzlerin uzamaya başlaması ise 21 aralıktan sonra başlar ve ilkbahara doğru hız kazanır. Uyku süresinin azalmaya başladığının hissedilir derecede artmasının ilk iki ayında en fazla gurk olma vakalarına rastlanır. Bu da genelde şubat ayından nisanın sonuna kadar olan süredir. Mayıstan temmuz ortalarına kadar tavukların gurk olma ihtimali azalarak devam eder. Bunu uyku süresi ile anlayan tavuk içgüdüsü, ilkbahar aylarında ortalama 12 kadar yumurta yaptıktan sonra yumurtadan kesilip kuluçkaya yatar. Doğada böyledir. İçgüdüler civcivlerin yetişip büyüyebilmeleri için vahşi doğada ne zaman dünyaya gelmeleri gerektiğini, bunun için en elverişli zamanın yılın hangi döneminde olacağını biliyor.

Civcivlerini yeterince büyüttükten sonra yeniden yumurtlamaya başlayan bir tavuk yaz ortalarında tekrar gurk olabilir ki bu da doğanın gereğidir. Çünkü hiçbir kuş türü boşu boşuna yumurtlamaz, sadece neslini devam ettirmek için yumurtlar. Fakat ne yazık ki insanoğlunun tavuklara sunduğu beslenme ve sıcak yerlerde barınma imkânları içgüdüleri yanıltmaktadır. Vahşi doğada yaşayan bir tavuk, mevsimlere göre değişen yiyecek çeşitlerine ve hava şartlarına göre sadece civcivlerin hayatta kalabileceği zamanlarda yumurtlar.

Tavuklarınızın kuluçkaya yatmasını istiyorsanız aynı vahşi doğada olduğu gibi güneşin durumuna göre uyku sürelerini sağlamak zorundasınız. Kuluçkaya yatmaları için içgüdülerinin harekete geçmesinde gün ışığı süresinin büyük etkisi vardır. Dolayısıyla, kümesinizin günün ağarmaya başlamasıyla aydınlanmaya başlaması, güneşin batmasıyla derece derece karanlığa girmesi “doğal hayattaki gibi” olmalıdır. Bu şartlarda, hangi türden olursa olsun tavuk gurk olur. Aşağıdaki ikinci büyük etken de bu bağlamda büyük önem taşıyor.

İkinci büyük etken
Özellikle yumurta tavukları için: Bir tavuğun kendi özel ve gizli folluğu olmalı, yumurtalarını orada biriktirmelidir. Bu yumurtlama yerini kendisi seçmelidir. Orada yumurtalarını biriktirirken orayı kendisinden başka hiç kimsenin bilmediğini sanır. Gecelerini yumurtalarla geçirmez. Yumurtadan kesilip gurk olunca gizli folluğuna gider ve ortadan kaybolur. Doğada genel olarak böyledir. Kırsal kesimde tavuklarını serbest yetiştiren insanların bazen rastladığı bir şeydir. Ortadan kaybolan tavuğun çalındığını veya vahşi bir hayvana av olduğunu sanırlar. Üç hafta sonra tavuk bir gurup civcivle eve dönünce şaşırırlar, sevinirler. Dünyanın her yerinde benzer olaylar yaşanmaktadır. Asla gurk olmaz diye bilinen Ligorin tavukları da ancak bu şekilde gurk olup civciv çıkararak insanları şaşırtırlar.

Yılın her mevsiminde gurk olabilen türler

Hint tavukları, Silkie (Habeş) tavukları, Cochin ve cüce süs tavuklarının hemen tüm cinsleri yılın her zamanında gurk olabilmektedir. Bunda önemli bir etken de bu cinslerin insanlara alışabilmeleri, insan esaretine kolay uyum sağlayabilmeleridir. Hint tavukları bile, diğer tavuklarla geçinemedikleri halde sahibine alışabiliyor, iyi bir evcil hayvan olabiliyorlar.
İnsanların yumurtaları almasına rağmen gurk olabilen türler

Yukarda saydığım cinsteki tavuklar ve eti için beslenen tavuk türlerinin çoğu “insanlar yumurtaları almalarına rağmen” gurk olabiliyor. Eğer yumurtaları almazsanız ve bu tavukları kalabalık gurupta sıkışık halde yaşatmazsanız, karanlık kümeslerde hapis tutmazsanız gurk olmaları daha da kesinleşir, ihtimal yüzde yüz olur.

Yumurta tavukları gurk olmaz mı?

Yaygın bir söylenti var ki sözde onlarda gurk olma özelliğini insanlar yok etmiş. Bunu hangi bilimsel açıklamayla ispatlayabilirler acaba? İşin doğrusu şudur: Yumurta tavukları cüsse ve davranış özelllikleri itibariyle yabani orman tavuklarına daha çok benzerler. Küçük yapılı ve hafif olmaları ticari açıdan çok gerekli olduğu için, yumurta tavuğu cinsleri oluşturmada ligorinlerin ve orman tavuklarının özellikleri esas tutuluyor. Dolayısıyla bunların karakterleri vahşidir, yabanidir. İnsanlara karşı ürkek ve güvensizdirler. Sırf bu yüzden gurk olmazlar çünkü vahşi doğanın şartlarını isterler. Keklikler de aynen bu yüzden insan esaretinde olunca yumurtadan kesilemezler ve biraz gıdasız kalsalar bünyede yumurtlamak yüzünden yitirilen hayati maddelerin eksikliği sebebiyle ölürler.


Yumurta tavukları gurk olsalar bile insanların ilgisi ve yakınlığı onları şaşırtır, yumurtaları alınıyor sanır, bünye yeni yumurtalar düzmeye koyulur ve kuluçkanın ortasında hayvan gurktan soğur yumurtaları terk eder, bir daha oturmaz. Bunun çaresi kuluçkadaki tavuğa 21 gün boyunca hiç görünmemektir! Bunu becerebilmeniz çok zor olduğu için yumurta tavuklarına gurk için hiç güvenmemek daha iyidir.
 
Geri
Top