• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Telefonlarınızdaki tehlikeli uygulamalar listesi

Telefonumuzdaki hangi uygulamaları hemen silmeliyiz?​

Son teknoloji mobil iletişimde telefonlarınızdaki tehlikeli uygulamalar listesi ile sizde verilerinizi güvenlik altına alın. Mobil uygulama dünyasında pek çok seçenek var ve bu seçenekler her geçen gün artıyor. Cihazınızın sağlığına ve verilerinizin güvenliğine önem veriyorsanız, belirli uygulama kategorilerini yüklememelisiniz. Ayrıca bu konuda işletim sistemleri arasında hiçbir fark yoktur.

Bu sayı, ait olduğunuz kullanıcı kategorisine göre değişiklik gösterebilir. O halde soralım: Bu uygulamaları neden telefonunuza yüklüyorsunuz? İşte bu sorunun cevabı, cihazınızla ve sizinle doğrudan ilgili olanı ortaya koyuyor. Çoğu insan, 2018’de zirveye ulaşan veri güvenliğini ciddiye almıyor. Yakında kişisel verilerimiz bizim için büyük bir endişe kaynağı olacak ve giderek daha fazla insan bu konuda endişelenecek. Öte yandan kötü niyetli mobil uygulamaların cihaz sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini de söylemek gerekiyor. Piliniz hızla boşalmaya başlarsa ve telefonunuz aniden kapanmaya başlarsa, muhtemelen arkasındaki uygulamayı görmezden geliyorsunuz demektir.

Uygulama yapmak ve yayınlamak emek istiyor. Android ve iOS platformları güvenlik açısından farklı seçenekler, farklı niteliklere sahip uygulamalar sunsalarda önemli bir detay var. İyi bir geliştirici, eğer amacı kötüyse hem Apple’ı hem de Google’ı manipüle edebiliyor. Peki o halde ne yapacağız? Cihazımıza zarar verecek, verilerimizi çalacak uygulama türlerinden uzak duracağız. Bu uygulamaların ne tür uygulamalar olduğunu ve cihazınıza hangi şekilde zarar verdiğini öğrenerek ileride sıkıtı çekmemeniz için yazıyı dikkatli bir şekilde okumalısınız.

RAM Performansını Arttırmak Amaçlı Yüklenen Uygulamalar​

Mobil uygulamalar arka planda donanımdaki en önemli bileşenlerden biri olan RAM belleği sayesinde çalışır. Ayrıca mobil cihazınızın pilinden çok fazla enerji tüketirler. Özellikle hızlanarak ve daha akıcı kullanım vaadiyle RAM belleğinden tasarruf sağlayan uygulamalar, Telefon 📞 ekranınız kapalıyken bile neredeyse pilinizi tüketebilir.

Kısa sürede tükenen bir pilin uzun süre şarj edilmesi ve deşarj edilmesi pilin ömrünü kısaltabilir. Bu, telefonunuzu şarj etmeden daha az süre kullanmanıza sebep olur ve kısa süre içerisinde şarj olmadan duramazlar. Eğer Android kullanıcısıysanız bu uygulamaları indirmek yerine mobil cihazınızın RAM kullanımını dengelemek için telefonun ayarlar bölümünde ek seçeneklere erişebilirsiniz. Bu şekilde üçüncü uygulamalara gerek kalmadan sorununuzu halledebilirsiniz.

Dosya Temizleme Adı Altında İndirilen Uygulamaları​

Maalesef bu tür temizleyici uygulamalar da cihazınızı tehlikeye sokmaktadır. Mobil cihazınızda boş hafıza dosyalarından çoğalttığı için sizin gözünüzde cihazın performansı artmış gibi görünebilir. Bu tür uygulamalar bu şekilde çalışmaktadır. Mobil telefonunuz içerisindeki bu tarz hizmet verdiği iddia edilen uygulamalar cihazdan kaldırıldıktan sonra bile cihazınızı bir çöplüğe çevirebilir. Aynı zamanda cep telefonu hafızası için indirilen diğer uygulamalar telefonda diğer uygulamadan kalan çöplüğü temizlemeye çalışır.

Buraya kadar bahsettiğimiz her şey normal görünüyor. Ancak yine, arka planda çalışan ve pil performansını ciddi şekilde etkileyen, bazen silinmemesi gereken önemli çekirdek dosyaları silen uygulamalardan bahsediyoruz. Bu uygulamalar zamanla cihazınızın dengesini bozabilir ve cihaz düzeninizi bozabilir.

Başlıklar​

RAM Performansını Arttırmak Amaçlı Yüklenen UygulamalarDosya Temizleme Adı Altında İndirilen UygulamalarıCihazların İçerisinde Önceden Anlaşmalı Olarak Yüklenen UygulamalarPil Ömrünü Arttırmak İçin Ve Bu Benzeri Hizmetlerde Sunulan UygulamalarYüksek Veri Bulunduran Sosyal Medya UygulamalarıCihaz Dışında Dosya Yöneticisi uygulamalarıTeknolojide Gizlilik Sunan ve Oldukça Popüler Görünen Ama Güvenilir Olmayan YazılımlarSes Performansını Arttıran Ve Medya Oynatıcı Telefon UygulamalarıFotoğraf Ve Video DüzenleyicilerVirüs Kapsamında Tüm Anti Uygulamalar
Ne yapmalısın? Aslında çok kolay. İlk olarak telefonda ayarlara, depolamaya gidin ve “boş alan” simgesine tıklayın. Bu aşamada ya kullanmadığınız uygulamaları silin ya da uygulamalar listesinden “Önbelleği Temizle” seçeneğine dokunun. Bir diğer seçenek olarak Google’ın Files uygulamasını marketten indirebilir ve verilerinizi düzenli olarak temizleyebilirsiniz. Böylelikle diğer gereksiz uygulamalara ihtiyacınız kalmayacaktır.

Cihazların İçerisinde Önceden Anlaşmalı Olarak Yüklenen Uygulamalar​

Yeni bir telefon satın aldığınızda, bazı oyunların ve uygulamaların üreticinin protokolüne göre cihazın içerisinde kutudan çıkarıldığını göreceksiniz. Otel arama uygulamaları, tanıdık olmayan ofis uygulamaları, alışveriş uygulamaları ve hatta sosyal medya uygulamaları gibi birçok sizin bilginiz dışında üreticilerden gelen uygulamalar. Bu uygulamalar size belki gereklidir, ancak üreticiniz tarafından size dayatılmaz.

Ne yazık ki, tüm üreticiler önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmanıza izin vermiyor. Bu amaçla bu uygulamaları pasif hale getirmek en verimli ve toplu çözümlerden biridir. Ayarlar’a gidin, Uygulamalar sekmesini açın, ardından kullanamadığınız veya silemediğiniz her uygulamaya dokunun ve ardından aşağıdakileri yapın:
  • İzinler kısmından tüm izinleri devre dışı bırakma işlemini yapın,
  • Depolama seçeneğinden ilk olarak “Önbelleği ” daha sonra ise “Veri temizleme seçeneklerine tıklayın,
  • Veri kullanımı kısmından Arka plan verisini ve gördüğünüz Sınırsız veri kullanımının devre dışı kalmasını sağlayın
  • Uygulamanın ayrıntılar ekranında “Zorla Durdur” seçeneğini seçerek uygulamayı devre dışı bırakın.
Bu işlemler sonrasında bu tür uygulamalar pasif hale gelerek diğer seçenekleri aklınızdan silmenizi sağlar. Böylelikle güvemle cihazı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Pil Ömrünü Arttırmak İçin Ve Bu Benzeri Hizmetlerde Sunulan Uygulamalar​

Tıpkı RAM ve sabit bellek hücrelerini yenilediğini iddia eden uygulamalar gibi, pil dostu olduklarını iddia eden uygulamalar da masum değildir. Çünkü tüm işletim sistemi genelinde çalışan tüm uygulamalara ve hizmetlere erişim sağlayarak cihazınızı kısıtlarlar. Özellikle Android 7.0 ve üzeri cihazlarda pil optimizasyon uygulamaları işe yaramaz. Çünkü bu sürümler pilden tam anlamıyla yararlanacak şekilde programlanmıştır.
Peki, bu konuda ne yapabilirsin? Öncelikle cihazın ayarlar bölümünden pil (veya güç tüketimi) bölümüne gidin ve aşağı kaydırdığınızda, son birkaç saat içinde en çok güç tüketen uygulamaların bir listesini göreceksiniz. Gördüğünüz kısımda ki mevcut uygulamaların durması için durmaya zorla seçeneğinden uygulamayı devre dışı bırakın. Bu uygulamalarda bildirim geldiği an tekrar aktif olma durumları mevcuttur.

Yüksek Veri Bulunduran Sosyal Medya Uygulamaları​

Cihazınız ne kadar üst düzey olursa olsun, Facebook ve Messenger gibi uygulamalar bir süre sonra istenmeyen yan etkilere sahip olmaya başlayacaktır. GB cinsinden GB biriktiren arka plan dosyaları artık performansı ciddi şekilde etkilemeye başlıyor. Bu uygulamalara ek olarak, Facebook Lite, Messenger Lite ve daha fazlası gibi seçenekleri de seçebilirsiniz.

Uygulamanın Lite sürümü yoksa, İnternet tarayıcınız üzerinden kullanabilirsiniz. Tarayıcı desteği olmayan bir uygulama kullanıyorsanız, Dosya temizleme adı altında indirilen uygulamalar bölümündeki işlem sırasını izleyerek ana uygulamanın verilerini temizleyebilirsiniz.

Cihaz Dışında Dosya Yöneticisi uygulamaları​

Cihazınızda yer alan özel dosyalarınıza hızlı bir şekilde ulaşmak isteyebilirsiniz. Üreticiniz size harici bir dosya yöneticisi sağlamasa bile, dosya yönetimi için üçüncü taraf uygulamaları kullanmak maalesef güvenli bir seçenek değildir. Bunun nedeni, üreticilerin genellikle bu dosyalara uygulama dışında erişim sağlamamasıdır. Depolama listesinde Dosyalar’a giderek ve ardından Dosyalar etiketli bir düğmeye dokunarak Depolama ayarlarına erişebilirsiniz. Bu, yeni klasörler oluşturmanıza ve aralarında dosya taşımanıza olanak tanır.

Teknolojide Gizlilik Sunan ve Oldukça Popüler Görünen Ama Güvenilir Olmayan Yazılımlar​

Google Chrome adlı tarayıcıya göz atmaktan pek hoşlanmıyorsanız, bu tarayıcı dışında birçok alternatif var. Aynı zamanda cihaz üreticinizin tarayıcılarından da kullanmak istemiyorsanız bu alternatifler devreye girmektedir. Bu alternatif tarayıcıların çoğu ücretsiz VPN sağlar. Ayrıca cihazınızın her köşesinden veri toplama yeteneğine de sahiptirler.

Bu tarayıcıların çoğu, tüm bu verilerin bir ücret karşılığında toplanmasına izin verecektir. Bu güvensiz alternatif tarayıcıları kullanmak yerine Opera, Microsoft Edge, Mozilla Firefox ve Mint gibi diğer tarayıcıları kullanabilirsiniz. Bu tarayıcılar sizlere Lite sürümleri sunar.

Ses Performansını Arttıran Ve Medya Oynatıcı Telefon Uygulamaları​

Android’in yerleşik hizmetleri, cihazda depolanan bazı farklı uzantılı videoları ve fotoğrafları açmak için yeterli olmayabilir. Ayrıca, Google Play Müzik ve diğer müzik çalarlar, bir kullanıcının isteyebileceği her şeye sahip olmayabilir. Bu nedenle, kullanıcılar dosyalarını görüntülemek için üçüncü taraf bir uygulama kullanmayı ve bunları .mkv gibi ek uzantılarla açmayı düşünmelidir.

GOM ve VLC gibi oyuncular, uygulamalarıyla Android dünyasına ün kazandırıyor. Alternatif olarak, Facebook ve Snapchat gibi efsanevi oyuncuların uygulamalarına başvurmayı düşünün. Mesela cep telefonunuzun sesi istediğiniz gibi değil ise herhangi bir uygulama sayesinde sesi istediğiniz gibi olmayacaktır. Yazılım adı altında cihazınızdaki ses performansını düzeltebilir fakat bu tür uygulamalar cihazınızda maalesef ki kalıcı hasarlara neden olabilir.

Fotoğraf Ve Video Düzenleyiciler​

Adlarını tanımadığınız uygulama geliştiricilerine güvenmeyin. Bunun yerine, galerilerinin güvenilirliğini sağlamak için bu uygulamaların yapımcılarını araştırın. Fotoğraf düzenleme uygulamaları söz konusu olduğunda, yalnızca tanınmış şirketler bunları size sağlamalıdır. Ayrıca, önce incelemeleri ve geri bildirimleri dikkatlice okumadan bu uygulamaları indirmeyin. Birçok popüler şirketin zaten mükemmel fotoğraf düzenleme uygulamaları var. Fotoğraflarınıza filtre uygularken, kötü amaçlı yazılım olmadan kimseyle paylaşmayın.

Virüs Kapsamında Tüm Anti Uygulamalar​

Antivirüs uygulamaları kullanıcılara nadir avantajlar sunuyor. Bahsettiğimiz maddelerde geçen tavsiyelere dikkat ettiğiniz müddetçe herhangi bir virüsten korkmanıza gerek kalmaz. Normal bir kullanım ile cihazlarınıza kötü amaçlı yazılım bulaşması olasılığı oldukça azdır. Fakat bunlara gerek kalmadan cihazlarını güncel tutmak ve kararlı bir işletim sistemi çalıştırmak, virüs bulaşma riskini azaltır. Ayrıca güvenli kullanımla ilgili diğer tüm tavsiyelere dikkat edilmesi riski daha da azaltabilir.

Google Play Store uygulamalarının yüklenmesi güvenlidir çünkü Google’ın mağaza dışından indirilen dosyalara erişimi yoktur. Bu, birçok cihaza kötü amaçlı yazılım bulaşmasına neden oldu. Piyasa dışından indirdiğiniz dosyaları her zaman telefonunuzdaki virüslere karşı taramalısınız. Ayrıca, telefonunuza market dışından uygulama yüklemeyin. İndirseniz bile, dosyanın telefonunuza aktarılmasının güvenli olduğundan emin olun.

Bu listeyi okuduktan sonra yüklenecek bir uygulama bulmak zor olsa da, telefonunuzun güvenli ve sağlıklı kalmasını sağlamak için gereklidir. Ayrıca, bu listedeki her uygulama, yüklüyse potansiyel olarak telefonunuzda sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, bu listedeki her uygulamayı yüklemekten kaçınmak en iyisidir.
 
Top