• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Telekomun sabit ücret komedisi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Türk Telekom, sabit ücret adı altında cüzdanınızdan hatırı sayılır bir parayı çekip alıyor. Karşılığında siz ne alıyorsunuz?

Sabit ücret adı altında cüzdanınızdan ne kadar para çıktığını hiç hesapladınız mı? Türk Telekom'a kullandığınız sabit telefon hattı için her ay belli bir sabit ücret ödediğinizin herhalde farkındasınızdır. Peki ama bu paraları neden ödediğinizi hiç düşündünüz mü?

Öncelikle sabit ücretin ne olduğuna bakmakta yarar var. Türk Telekom, bu ücreti “telefonunun görüşmeye hazır halde tutulması ve tüketici ile akdedilen sözleşme gereğince” aldığını söylüyor. Bunun yorumunu şu şekilde yapabiliriz: Evinizde bulunan telefonun çalışmasını istiyorsanız, bunun için ayrı bir para ödemelisiniz; yani bir nevi haraç ödemeniz gerekiyor… Sabit ücret açıklamasından çıkan diğer bir sonuç ise şu: Başta imzaladığınız anlaşmada zaten bu parayı ödeyeceğinizi kabul ettiniz, öyleyse ödeyin…

Sonuçta sabit ücret karşılığında aldığınız bir hizmet var mı? Telefonunuzun çalışıyor olmasını hizmetten sayarsanız var; ama ben saymıyorum… Aklıma da mantıklı bir açıklama gelmiyor.

İşin bir de ADSL abonelerini ilgilendiren kısmı var. Sadece ADSL bağlantısı için telefon hattı almak zorunda kalanlar, ödedikleri bağlantı ücretinin yanında bir de bu sabit ücreti ödemek zorunda kalıyor. Eğer sabit telefon kullanmıyor bile olsanız, ADSL için hattınız olması şart; bu durumda sabit ücreti ödemeniz de şart… Demek ki telefonla görüşme yapmasanız bile, “telefonunuzun görüşmeye hazır halde tutulması” için bu parayı ödemek gerekiyor. Belki bir gün sizin de hatta sabit telefon bağlayıp konuşasınız gelir; görüşmeye hazır halde tutulan bir hat, işte o zaman çok işinize yarayacaktır.

Şimdi gelin de sabit ücretin haklı nedenlerle alınan bir ücret olduğunu iddia edin… Ama sonuç olarak alternatifimiz yok. Telefon hattımızı alabileceğimiz tek kurum Türk Telekom. Bu durumda Türk Telekom'un sabit ücrette diretmemesi gibi bir durum zaten beklenemez. Birileri mahkemelere başvurur ve sabit ücretin kaldırılması için dava açar; daha sonra alınan kararlar Yargıtay'dan geri döner ve bu iş uzadıkça uzar. Eğer günün birinde yasal düzenlemeler yapılır ve Türk Telekom'a ciddi bir rakip ortaya çıkma şansını yakalarsa, işte o zaman sabit ücret konusunda elle tutulur bir şeyler olabilir. Tabi önce, bahsettiğim hayali ciddi rakibin de “ne alırsak kardır” anlayışında olmaması gerekiyor…

Kaynak: Hürriyet​
 
Geri
Top