Tokluk Kan Şekeri - Tip 2 şeker hastalığı

Suskun

V.I.P
V.I.P
Tokluk Kan Şekeri - Tip 2 şeker hastalığı​

Tip 2 şeker hastalığı, kanımızdaki şeker düzeyinin, normal seviyelerden daha fazla yükselmesidir. İnsülin, vücudumuzun, kandaki şeker miktarını kontrol altında tutmasına yardımcı olan bir hormondur. Besinlerle aldığımız şekerin yağ ve kas hücrelerimize girmesini sağlar. Böylece vücudumuz, besinlerle aldığımız şekerden enerji elde edebilir.

Tip 2 şeker hastalığında, insülin hormonu yeterli miktarda yapılamamakta ya da gereken şekilde kullanılamamaktadır. Bunların sonucunda, kanımızdaki şeker düzeyi, özellikle yemeklerden sonra, normal seviyelerden çok daha fazla yükselir.

Tip 2 şeker hastalığı teşhisinin konulabilmesi için açlık kan şekeri ve şeker yükleme testi veya tıptaki adıyla OGTT Oral Glukoz Tolerans Testi yapılması gerekmektedir:

Açlık Kan Şekeri, 8 saat açlıktan sonra, genellikle sabah alınan kandaki şeker düzeyidir ve 126 mg/dl in üzerinde ise tip 2 şeker hastalığı teşhisi konur.

Şeker yükleme testi, tip 2 şeker hastalığı teşhisi için kullanılan bir başka testtir. Açlık kan şekeriniz ölçüldükten sonra, 75 gr glukoz içeren solüsyonu içmeniz ve ilk yudumunuzdan sonraki 2. saatte tekrar kan vermeniz gerekir. Alınan kandaki şeker düzeyi 200 mg/dl in üzerinde ise tip 2 şeker hastalığı teşhisi konur.

Eğer rastgele bir zamanda ölçülen kan şekeriniz 2 kez 200 mg/dl ve üzerinde ise tip 2 şeker hastalığı teşhisi konur.

Son bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre, açlık kan şekeri normal olan bireylerin üçte birinde tokluk kan şekeri düzeyleri yüksek olduğundan, tip 2 diyabet teşhisi için şeker yükleme testi ile daha hassas sonuçlar elde edilebilir.

TOKLUK KAN ŞEKERİ YÜKSEKLİĞİ​

Normal insanlarda 2 tip insülin salgısı olur. İlki, yemekle birlikte başlayan ve hızlı olan insülin salgılanması, diğeri ise daha geç başlayan ve uzun süren insülin salgılanmasıdır. Tip 2 şeker hastalığında yemekle başlayan hızlı ve erken insülin salgısı bozulmuştur buna bağlı olarakda tokluk kan şekeri yükselir.
Tokluk Kan Şekeri Öğün Sonrası Kan Şekeri
Genellikle, yemekten 2 saat sonra ölçülür ve kan şekerinizin, tok olduğunuz zaman ne kadar arttığını ortaya koyar. Aslında günün büyük bölümü tok ve tokluk sonrası dönemde geçtiği için tokluk kan şekeri önem taşır.

Tokluk kan şekeri yüksekliği, ana öğünlerden 2 saat sonra ölçülen kan şekeri düzeyinin 140 mg/dl üzerinde olmasıdır.

Tokluk kan şekerinin sürekli yüksek seviyelerde olması, damar duvarında hasar yaratır; damar sertliği oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu da kalbi, beyni ya da bacakları besleyen damarları etkileyebilir.


Bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre; tokluk kan şekeri yüksekliği, kalp hastalıkları gelişmesine neden olan başlı başına bir risk faktörüdür.

Bazı durumlarda açlık kan şekeri normal olduğu halde tokluk kan şekeri seviyeleri yüksek çıkabilir.

Eğer tip 2 diyabetli iseniz, ilaç tedavisi olsanız dahi, açlık ve tokluk kan şekerinizi düzenli olarak takip etmeniz önemlidir. Bugün, tokluk kan şekeri yüksekliğinin diyet ve ilaçla tedavisi mümkündür.

Eğer, yemeklerden 2 saat sonra ölçtüğünüz tokluk kan şekeri değeriniz 140 mg/dl in üzerinde ise lütfen doktorunuza danışınız.
 
Geri
Top