Bir çok yemek eğer yanlış hazırlanırsa, biz daha farkına varamadan toksite seviyelerini “gizlemiş” olurlar. Aşağıda bu gıdaların birkaçı sıralanmıştır:
Kötü şekilde pişirilmiş kırmızı veya beyaz fasülye
İkisinin de 100 derece üzerinde pişirilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, pişirmeden önce saatlerce suda bekletilmeleri gerekmektedir (örneğin bir gece boyunca). Eğer bu yapılmazsa, toksik bileşenini (phytohemaglutinin) kaybetmez, bu da karın ağrısına sebebiyet verir.
Elma çekirdekleri
Az miktarda, amigdalin adı verilen glukoz ve siyanid birleşimini içerirler. Eğer çok fazla tüketilirlerse toksik etkiye sebep olurlar. Diğer yandan, sindirim sistemi bunları özümser, yine de bunları tüketmekten kaçınmak en iyisidir. Aynı şey şeftali çekirdeği için de geçerlidir.
Acı Badem
Tatları güzel değildir ve muhtemelen yemeyi bitiremezseniz. Bu bizim “dostumuz” amigdalin ve diğer bir toksik madde olan emulsin yüzündendir. 20 adet acı badem tehlikeli sonuçlara sebep olur.
Yeşil Patatesler
Filizlenmiş patateste bulunan bileşene solanin adı verilir. Bu, bitki tarafından kendisini böcek ve mantara karşı korumak için üretilir. Büyük miktarda zehirlenmeye sebep olabilir. Eğer filizlenmiş patates alırsanız, en iyisi bu filizleri ve etrafını keserek çıkarmaktır. Eğer yeşil kabuğu varsa, bu kabuğu soymadan pişirmeyin.
Tatlı patates
Bunlar asla çiğ olarak tüketilmemelidir, zira merkezi sinir sistemini etkileyerek delirmeye veya havaleye sebep olurlar. Tatlı patatesleri kaynatarak sorunlara sebep olan dioscorin maddesini yok etmek gerekmektedir.
Domates
Meyve ve yapraklar yeşilken, sağlığa faydaları yoktur çünkü içlerinde tatlı patatesle aynı etkiyi gösteren tomatidine bulunmaktadır. Bazıları bunun kolesterol ve tümörleri azalttığını belirtmektedir. Domatesler olgunlaştıklarında yenilmelidir ve kesinlikle yapraklarını yemeyiniz.
Küçük Hindistan Cevizi
Aşırı kullanımı toksik etki gösterir, çünkü myristicin içerir, bu da bazı kişilerde havaleye sebep olmaktadır. Bazı ciddi durumlarda mide yıkanması gerekmektedir.
Yenebilir Mantarlar
Mantarlar gastronomide zarafeti temsil eder, fakat bazı kişilerde rahatsızlığı sebep olur. Bazı yenebilir mantarlar hydrazine içerir ve bu da mantar çiğ yendiğinde toksik etki gösterir.
Kötü şekilde pişirilmiş kırmızı veya beyaz fasülye
İkisinin de 100 derece üzerinde pişirilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, pişirmeden önce saatlerce suda bekletilmeleri gerekmektedir (örneğin bir gece boyunca). Eğer bu yapılmazsa, toksik bileşenini (phytohemaglutinin) kaybetmez, bu da karın ağrısına sebebiyet verir.
Elma çekirdekleri
Az miktarda, amigdalin adı verilen glukoz ve siyanid birleşimini içerirler. Eğer çok fazla tüketilirlerse toksik etkiye sebep olurlar. Diğer yandan, sindirim sistemi bunları özümser, yine de bunları tüketmekten kaçınmak en iyisidir. Aynı şey şeftali çekirdeği için de geçerlidir.
Acı Badem
Tatları güzel değildir ve muhtemelen yemeyi bitiremezseniz. Bu bizim “dostumuz” amigdalin ve diğer bir toksik madde olan emulsin yüzündendir. 20 adet acı badem tehlikeli sonuçlara sebep olur.
Yeşil Patatesler
Filizlenmiş patateste bulunan bileşene solanin adı verilir. Bu, bitki tarafından kendisini böcek ve mantara karşı korumak için üretilir. Büyük miktarda zehirlenmeye sebep olabilir. Eğer filizlenmiş patates alırsanız, en iyisi bu filizleri ve etrafını keserek çıkarmaktır. Eğer yeşil kabuğu varsa, bu kabuğu soymadan pişirmeyin.
Tatlı patates
Bunlar asla çiğ olarak tüketilmemelidir, zira merkezi sinir sistemini etkileyerek delirmeye veya havaleye sebep olurlar. Tatlı patatesleri kaynatarak sorunlara sebep olan dioscorin maddesini yok etmek gerekmektedir.
Domates
Meyve ve yapraklar yeşilken, sağlığa faydaları yoktur çünkü içlerinde tatlı patatesle aynı etkiyi gösteren tomatidine bulunmaktadır. Bazıları bunun kolesterol ve tümörleri azalttığını belirtmektedir. Domatesler olgunlaştıklarında yenilmelidir ve kesinlikle yapraklarını yemeyiniz.
Küçük Hindistan Cevizi
Aşırı kullanımı toksik etki gösterir, çünkü myristicin içerir, bu da bazı kişilerde havaleye sebep olmaktadır. Bazı ciddi durumlarda mide yıkanması gerekmektedir.
Yenebilir Mantarlar
Mantarlar gastronomide zarafeti temsil eder, fakat bazı kişilerde rahatsızlığı sebep olur. Bazı yenebilir mantarlar hydrazine içerir ve bu da mantar çiğ yendiğinde toksik etki gösterir.