Trafik Kazalarında Acil Yardım

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Trafik Kazalarında Acil Yardım

Özellikle ülkemizde çok sayıda ölümlere neden olan trafik kazalarında ilk yardım önem taşımaktadır. İlk yardımın yararlı olabilmesi için, yardıma koşan kişilerin bilinçli, soğukkanlı ve planlı davranması gerekir.

Yolda arabanızla giderken önünüzde bir kaza olduğunu görünce yavaşlayın, arkanızdan gelenlere de stop lambalarınızla ve ya dörtlüler ile uyarıda bulunun. Kaza yerinin biraz ilerisinde yol kenarında durun.

Öncelikle kaza yerinin 150 metre önüne ve 150 metre arkasına işaretler dikerek, yolu diğer kullananları, yavaşlayıp dikkatli olmaları için uyarın, yeni kaza olasılığını azaltın. Özellikle, geceleri dikkatli olun.

Kazanın bir başka tanığından, kaza yerini çok iyi tarif ederek en yakın polis ya da jandarma birimine haber vermesini isteyin. Otoyolda iseniz imdat telefonundan yararlanın.

İşaretlemeyi yaptıktan ve kazayı haber verdikten sonra, gecikmeden kazazedelerin yardımına koşun. Yangın ve patlama olasılığına karşı kontağı kapatın, aküyü kopartın, gerektiğinde kullanmak için yangın söndürme aygıtını hemen çıkartın, meraklıların sigaralarını söndürtün. Aracı hareketsizleştirmek için el frenini çekin. Araç yokuştaysa tekerlekleri kalın tahta ya da taşlarla güvenceye alın.

Yol ortasında kalmış kazazede varsa, derhal kenara alın, çünkü ezilebilirler.

Aynı şekilde yanmaya başlayan bir otomobilin içindekileri veya çok yakınındakileri de hemen çıkartıp uzaklaştın, çünkü yayılan benzin birden parlayabilir.

Kendiniz ve başkaları için ilk tehlikeler atlatıldıktan sonra, kurtarma ve önlem işlemlerine girişin. Yeterince yardım gönderilmesi için kazazedeleri
sayın.

Kazadan sonra korku ve heyecandan çekip giden kazazedelerden çekinin: Bunlar kaza yerinden uzaklaştıktan sonra geçirdikleri şok yüzünden yığılıp kalır ve unutulabilirler. Kaza yerinde bulunan diğer tanıklara, kazazedelerin kaç kişi olduklarını sorun. Çit arkası, hendek gibi bir yerde fırlayıp kalan
yaralılar olabileceğini de düşünün.

Bir kazazede aracın altına sıkışmış ve örneğin yangın tehlikesi yüzünden acil servis gelmeden önce çıkarılmak zorundaysa, önce aracı kazazededen
uzaklaştırmaya çalışınız. Bu mümkün değilse aracı hareketsiz hale getiriniz ve sonra kazazedeyi yavaşça oradan alınız.

Herhangi birini çekmeden önce kazazedenin ya da aracın tam durumunu ve yerini belirlemeyi de unutmayınız.Çünkü, polis daha sonra bu bilgileri isteyebilir.

Kaza kurbanları örneğin direksiyonlarının çarpılmasıyla araçlarının içinde sıkışıp kalabilirler. Böyle bir kazazede dikkatle izlenmelidir. Çünkü, eğer bilinci yerinde değilse dili gırtlağın arkasına düşüp soluk yolunu kapatabilir. Bu olasılığa karşı kazazedenin başı soluk almasını sağlayacak biçimde arkaya doğru tutulmalıdır. Sıkışmış bir kazazede uzman yardımı ulaşana kadar sürekli gözlenmelidir.

Yardım ekipleri gelince, onun isteklerine uyun, bilgi verin, yardım edin, heyecanlıları sakinleştirin.
 
Geri
Top