• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Trafik Kazasından Sonrası İçin Öneriler

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
[h=2]Murat ŞENTÜRK – Akdenizde Yeni Yüzyıl – 05.10.2011[/h] Trafik Kazalarını Önleme Derneği Şube Başkanı Turgut Kilit, kaza anında vatandaşların çoğunun bilinçli hareket etmediğini bu noktada neler yapılması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.


İLK TATBİKAT SÜRÜCÜYE AİT



Trafik kazalarının yaşanmaması için emniyet ve eğitim kurumlarının yaptığı çalışmaların son yıllarda etkisini olumlu şekilde gösterdiğini söyleyen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Şube Başkanı Turgut Kilit, kazalara karşı kazaya karışan tarafların atacağı adımlara değindi. Kilit, "Trafik kazalarında bir yaralı veya can kaybı mevcut ise ilk olarak 112 acil servis aranmalı ve trafik kazası yaptığınız yer şehir içerisindeyse aracımızda bulundurması zorunlu olan üçgeni 50 metre, eğer şehir dışında ise 100-1 50 metre geriye yerleştirilerek arkadan gelen başka bir aracın daha kazaya karışması önlenmeli. Kaza sonucu yaranlar var ise bu yaralılarda ilk tatbikatı sizin uygulamanız gerekecek, yaralının durumu nasıl? Kanayan bir yarası var mı? Solunum zorluğu çekiyor mu? diye kontrol edilmesi gerekir" dedi.


2008 YILINDAN BERİ UYGULANIYOR



Kilit, "Kaza sonucu yaralanan kişi öncelikle kol altlarından tutularak yol kenarına çekilmeli ve var ise kanayan bir yarası kanama press yolu ile durdurulmalıdır, yaralı kişinin nefes alırken zorlandığını görüyorsanız göğüs kısmını açarak yaralının daha rahat nefes almasına izin verilir. Kazaya karışan kişilerin içerisinde alkollü olduğundan şüphelenildiği bir durum halinde 110 Alo trafik hattı aranılarak polise haber verilmesi gerekir" diye konuştu.
Kazadan sonra kaza tespit tutanağının sürücülerce doldurulması gerektiğini 2008 yılından bu yana sürücülere bırakılan bu uygulama doğrultusunda herkes kendisi ile alakalı olan kısma gerekli bilgileri yazarak olay mahali kalemle çizer ve bu şekilde trafik kazasının nasıl meydana geldiği anlatılmaya çalışılır.
Kazaya karışan diğer kişinin veya sizin ne yazdığınızın aslında pek bir önemi yok çünkü exper daha sonra aracınızı inceleyerek ona göre raporunu tramer'e sunar ve tramer kaza hakkında karar verir' diye konuştu. Kilit sözlerini şu şekilde sürdürdü "Kazadan sonra aracınızı çekerek servise götürmesi için bir çekici çağırtın aksi taktirde kasko aracınızı kaza sonrası yerinden oynattığınız için size yedek araç hizmeti vermeyecektir. Aracınız kaza yerinden sigortanın anlaşmalı olduğu en yakın servise çekilerek experin aracı İncelemesi gerekecek, exper veya servis daha sonra sizi arayarak bilgilendirecektir. Aracınızın exper tarafından incelenmesi ve servisin size tramer den gelen sonucu bildirmesi 48 saat'e kadar sürebilir. Kaza tespit tutanağının a ve b kısımlarındaki bilgilerin doğruluğundan ve imzalandığından emin olun, kaza tespit tutanağının imzalandığına ve geçerli bir poliçenin bulunduğuna emin olunması da önemlidir"


TRAMER HATA YAPABİLİYOR



Tramerin kazada suç oranlarının belirlenmesinde söz sahibi olduğunu vurgulayan Kilit bu konuda zaman zaman hatalı kararlar verilebildiğini kaydetti. Kilit, "Kaza tespit tutanağının yanında her iki tarafında birbirlerin ehliyetlerini ve trafik sigorta poliçelerinin fotokopilerini vermesi zorunludur. Kaza sonrası aracınız serviste exper tarafından incelenir ve tespit tutanağı ile birlikte raporlar Tramer'e gönderilir. Tramer sadece aracın serviste çekilmiş resimlerini ve tutanaktaki çizimi baz alarak kazada kimin suçlu olduğunu belirler ki bu işlem genelde pek sağlıklı olmadığı, Tramerin vermiş olduğu karara itiraz etmek uzun bir süreç alacağı gibi Tramerin vermiş olduğu kararı değiştirmesi olasılığı çok küçüktür" diye konuştu.
 
Geri
Top