sovalye
Aktif
Selahattin PINAR
Türk Sanat Müziği'nin en büyük bestecilerindendir.
1902 yılında İstanbul'da doğdu.
Babası, hukukçu ve dönemin Denizli Milletvekili Sadık Bey'di.
12 yaşında Udî Sami Bey'den ud dersleri alarak musikiye başladı. Ayrıca dönemin önemli bestekârlarından da ders aldı. Daha sonraki yıllarda ise tambur sazına geçti.
İlk eseri Kürdilihicazkâr makamında bestelediği "Mülkün ne yaman şule-i ikbâli karardı" dizesiyle başlayan şarkısıdır.
1927 yılında Türk Tiyatrosu'nun ilk Türk ve Müslüman kadın oyuncusu Afife Jale ile evlendi. Bu evliliğin Selahattin Pınar`ın sanat hayatına etkisi büyük oldu.
Bu dönemde ve 1935 yılında boşandıktan sonra bestelediği parçalar genelde karşılıksız ve ümitsiz aşkları, ayrılık acılarını içerdi. Kürdîlihicâzkâr makamındaki "Nereden sevdim o zalim kadını" ve Hicaz makamındaki "Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek" şarkılarını Afife Jale için besteledi.
Selahattin Pınar ve Afife Jale
1920 yılında kurulan ve daha sonra "Üsküdar Musıkî Cemiyeti" adını alacak olan "Darü'l-Feyz-i Mûsıkî"nin kurucuları arasında bulunan; Atatürk`ün karşısında tambur çalan Selahattin Pınar`ın 100`e yakın bestesi bulunmaktadır.
Bestelerindeki söz ve müzik uyumu ender görülen bir yapıda olan Selahattin Pınar, 6 Şubat 1960 günü İstanbul'da yaşama veda etti.
- Bestelerinden:
Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek (Hicaz)
Nereden sevdim o zalim kadını (Kürdîlihicâzkâr)
Söndü yâdımda akisler gibi aşkın seheri (Evcara)
Bir bahar akşamı rastladım size (Hicaz)
Bakışı çağırır beni uzaktan (Muhayyerkürdi)
Kalbim yine üzgün seni andım da derinden ( Beyâtî)
Gecenin matemini aşkıma örtüp sarayım (Hüzzam)
Hala yaşıyor kalbimin en gizli yerinde (Nihavend)
Beni de alın ne olur koynunuza hatıralar (Hisarbuselik)
Gel gitme kadın ruhumu hicranına yakma (Kürdilihicazkâr)
Aylar geçiyor sen bana hala geleceksin (Rast)
Aşkınla sürünsem, yine aşkınla delirsem (Hüzzam)
Aşkınla sürünsem, yine aşkınla delirsem
Bilmem ki ne yapsam da senin kalbine girsem
Bir gölge gibi ruhunun altında belirsem
Bilmem ki ne yapsam da senin kalbine girsem